E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...
Koja snaga elektromotora .......
Darkobp:
uuuuu ala ovaj sa 2motora pici a i korito mu je vala dobro samo jos da resi hladjenje svega toga :lol: :taunt:
A ovaj drugi ljudi pa to nije ni camac to je za decu igraju u njemu :lol: :lol: da je stavio i mikser u vodu istom bi brzinom isao :lol: :lol:
Na malim brzinama do jedno 4-5na sat otpori vode skoro su zanemarljivi i moze da ga gura sa recimo tih 100w a da bih isao 10km bez kilovata nemoze proci jer vec otpori rastu maltene na kvadrat
Al u svakom slucaju el.motori su odlicna stvar za neku malu zajebanciju na mirnim vodama pa jos da dodjes kuci pa prikljucis akumulatore na solarne kolektrore na punjenje to bih bila prava ekologija skroz:good:
Al ko zna mozda cemo mi svi za 10god voziti ladje svoje na struju kako ovi svasta izmisljaju i prave samo kad se pogleda dokle su vec dogurali sa el.automobilima... :yes:
marke:
100w je 100w ili u konjima 0.135962HP.
40LBS nije snaga nego tezina i to je 18.143695kg.
Nema sanse da se s tom snagom pokrene camac na reci a 100w su jake dve malecke kaljuzne pumpe, cisto kao poredjenje. Elektromotori imaju neverovatan polazni momenat i zato sa velikom elisom mogu da se pokrenu i polako ubrzavaju kako camac ubrzava ali ipak je 100w igracka.
Tomos4 ako ima 4 konja ima 2982w ili 3kw to je deset tih motorcica od 100w
zorter:
Marke, ta racunica je i meni poznata (osim onog LBS - da je tezina), ali mi nije jasno kako mali motorcic od 100W gura camac na reci skoro kao T4. A ispada da bi to bilo isto tek sa motorom od 3kW. Mnoge velike komercijalne brodove pogone elektromotori (to je cinjenica) ali ne znam kako, kad bi to trebali da budu motori od nekoliko stotina KW. Pokusavam da zamislim njihove gabarite, i ne mogu. Samo oni bi bili veci nego ceo brod. Koji agregati ih pogone, a sta pogoni te agregate? Sve su to pitanja, ako je potrebna istovetna snaga motora (elektro i SUS). Ovde izgleda presudnu ulogu ima obrtni moment pa je i racunica odnosa snaga u korist elektromotora. Pa zato elktromotor manje snage moze da uradi isto sto i SUS (SA UNUTRASNJIM SAGOREVANJEM) motor. Zar Akin ili Roncev brod ne bi mogao (po snazi) da potera neki elektromotor od 5-6kW, a ne od 50-60 koliki su vec. To su bila pitanja na koja sam trazio odgovor.
Veliki pozzzzzz. :good:
marke:
Oznaka LBS je za osnovnu americku i englesku meru za tezinu ili POUND a to je ugrubo oko pola kile. Na filmu se vidi da pokazuju drzac/nosac motora i da je za tezinu motora od max 40lbs ili 18kg. Odakle ideja da je motor 100w ne znam ali kod ovih elektro motora sam motor je ispred elise u kucistu nalik granati a na vrhu rucke su samo komande i regulator struje.
marke:
Sve velike dizel lokomotive i neke brodove pokrecu elektromotori jednosmerne struje kojima struju daju generatori koje pokrecu dizel motori.
Ovo Izgleda ludo ali je vrlo prakticno:
Motor vrti generator a onda se struja sprovede do elektromotora koji vrti elisu.
Dizel motori tako rade stabilno bez udara pri promeni opterecenja jer ih peglaju generatori i elektromotori. Po prirodi stvari elektromotor jednosmerne struje radi i kao menjac jer pri pokretanju ima ogroman obrtni momenat koji srazmerno brzini opada.
Ne mora se praviti menjac za ogromne snage koji je kabast i tezak vec se preklapanjem motora na red i paralelno dobija potreban odnos snage i brzine a elektronska regulacija omogucuje sve potrebne promene bez obrtnih delova.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju