Opšta...Tu smo... > Ako neko zna ...

Skiper kurs

<< < (9/17) > >>

Goli:
Poštovani Dule, i ostali

Evo nekoliko odgovora...

U Crnoj Gori NIJE moguće da svako organizuje kurs. Centri za obuku pomoraca, prije svega, dobijaju licencu od Ministarstva pomorstva Crne Gore, a zatim se i sertifikuju kod neke od sertifikacionih kuća. Centar iz Tivta je sertifikaovan od strane Lloyd-a. Predavači u Centru, takođe moraju da imaju sve potrebne licence, uključujući i onu za predavača, a koja se dobija u skladu sa IMO zahtjevima. Mislim da je kurs D1 ili D2..., nisam siguran.

Što se tiče polaganja, u Crnoj Gori svaku pomorsku licencu izdaje Lučka Kapetanija (Kotor i Bar), što znači da oni i ispituju, a Centri vrše "samo" obuke koje su za većinu licenci OBAVEZNE. Mislim da se Srbija okrenula Bugarskoj i Sloveniji (po mojim informacijama) i da sa Crnom Gorom nije potpisala sporazum o priznavanju sertifikata, potvrda, licenci, obuka... To vama u Srbiji komplikuje stvar, ako ništa drugo ono zbog novca, vremena i jezičkih barijera.

Što se tiče cijena u COP Tivat, one su daleko najjeftinije, u poređenju sa ostalim meni poznatim Centrima. Naravno da daljina čini svoje, pa je potrebno malo više novca: za prevoz, smještaj, hranu. Nekako mi logika nalaže da kažem da je sve to sigurno skuplje u Sloveniji nego u Crnoj Gori. Za Bugarsku ne znam. Za Bugare znam da je predavanje u jednoj zgradi, a ispit u ISTOJ, samo sa druge strane. To čini prednost, a što se tiče regularnosti... Ne znam. NE BI TREBALO da bude predavač i ispitivač.

Negdje pročitah da se MOŽE voziti jahta BEZ licence za voditelja jahte. Kod nas, a garantujem i u većem dijelu pomorskog svijeta, to je nemoguće! Da bi vozili čamac (do 15 BRT ili 12m) vi MORATE imate dozvolu za čamac. Za jahte to isto važi (zasigurno!!!), pa imate licencu za voditelja jahte do 100 i 500 BRT. To su te tzv. skperske dozvole. Sa tim dozvolama vi ZVANIČNO možete upravljati jahtama za razonodu (vaša jahta, iznajmljena), ali nikako da naplaćujete usluge takvim prevozom. Ovo "govorim" zvanično. Naravno da se kod nas ta licenca koristi da bi se ukačila koja stotka evrića.

Puno pozdrava sa primorja!!!

Goli:
Dragi Dule,

Srbija jeste država potpisnica većine konvencija i drugih propisa i akata koji su propisani od strane IMO-a. Nažalost, ono što se dešavalo u Kapetanijama u Beogradu i Pančevu je Srbiju stavilo na listu zemalja čije licence većina drugih zemalja ne priznaje. Jedna od tih jeste Crna Gora.

Da budem jasan, meni to NIJE NORMALNO i jako mi je žao zbog toga. Ako ništa drugo, ovdje u Crnu Goru je dolazilo dosta ljudi (pomoraca) koji su morali da završe "osnovne brevete" (i obuku i polaganje) da bi nastavili da se bave pomorskim zanatom. Ova informacija je provjerena i sigurna. Da li se nešto promjenilo unazad mjesec dana - moguće je, ali ne vjerujem.

Zbog svega toga se i dešava da vaši ljudi idu van Srbije da bi polagali za određene pomorske licence i zvanja. S obzirom da Crna Gora Srbiju NE TRETIRA po tom pitanju, po sistemu reciprociteta, ni Srbija "ne šljivi" Crnu Goru. Da čuđenje bude veće, opet po nekim mojim informacijama, čuo sam da i Crna Gora nešto zateže po pitanju potpisivanja sporazuma sa Srbijom. Apsurdno, svakako, jer bi Crna Gora dosta zarađivala od pomoraca i budućih pomoraca iz Srbije. Ali, apsurdno je sve ovdje. Tu je g-din Zoran u pravu.  6589

Eto tako... Pozdravljam vas!

Kapetan:

--- Citat: Goli  21, 12, 2012, 21:42:13 posle podne ---Srbija jeste država potpisnica većine konvencija i drugih propisa i akata koji su propisani od strane IMO-a. Nažalost, ono što se dešavalo u Kapetanijama u Beogradu i Pančevu je Srbiju stavilo na listu zemalja čije licence većina drugih zemalja ne priznaje. Jedna od tih jeste Crna Gora.

--- Kraj citata ---

e od kada ja pricam ovo ...

Goli:
Mislim da ću se složiti sa Duletom. Ja sam možda profulao temu.  oops

Dakle, vezano za pomorce (osnovni breveti, škole, klasa...) to se SIGURNO ne priznaje. Vezano za voditelje jahti - ne znam, ali mislim da se priznaje. Sjetio sam se par slučaja da je Kapetanija ovdašnja sigurno prihvatila nekoliko dozvola za voditelja čamca. To je bilo prošle godine. Vjerujem i ove da priznaju.

Izvinjavam se ako sam uniju zabunu. Posebno Kapetanu.  hi

Što se tiče crnogorskog jezika, tu nema problema jer ga i ja ne govorim, a funkcionišem vrlo dobro ovdje. Čak štaviše radim u "državnoj firmi". Vezanoj za pomorstvo.  thumbup  Kapetanije organizuju ispite i na jezicima koji ne pripadaju našem govornom području. Za engleski i ruski sto posto znam. Duletov komentar shvatam kao šalu.  upavusi

Inače, crnogorska kontrola, policija, inspektori, kapetanije... kako god da se zove, i ne zna šta da kontroliše. Čast izuzecima. Dakle, neki će vam priznati nešto, a neki neće. To se zove SELEKTIVNA PRIMJENA ZAKONA. Nažalost. Nadam se da će i tome doći kraj. Pomaka ima. Koja je granica - ne znam.

Odo da radim. Pozdravljam vas.

P.S. I ne bježite iz Crne Gore. Ako možete šta iskoristiti, zašto ne!? Valjda je prošlo vrijeme brkanja trgovine i nacije.  rolleye

Kapetan:
ljudi IMO se bavi samo trgovackom mornaricom a ne nama ...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju