Ups,Indija,lapsus,pa ja ovo sto napisah se tice potreba naroda,pa odatle istrazivanja po morima,mada je i to bilo nabadanje,dok se nisu napravile kakve-takve karte,i na tome im hvala.Zaboravljas Kep,Srbe pomorce iz Boke i Dubrovnika,cccccc,pa kasnije Sajkase koji pomogose i to presudno,da se zaustavi najezda Turaka Dunavom,pricas bre,ko da si kod cede Surcinca u stranci

,da te ne znam pa ajde..Posle ere Vikinga,koji su se zavukli svugde gde ima vode,jedno 350 godina nije bilo otkrica po svetskim morima.Krenuli su [spanci,portugalci,englezi] da traze precice do Indije i Kine,radi zacina,svile,baruta,znaci trgovina,bato

.Jedan od retkih koji se svrckao brodom po juznoj polu-lopti,i to u naucne svrhe,je Carls Darvin,a i to je bilo tek 1800 i neke.Sto se tice Australije,nju otkrise kitolovci,ako se ne varam,i to engleski,te je kraljica,brze-bolje rasirila dupe i po tom kontinentu

.Uopste ne smatram da je to smucanje morima odraz supremacije nad narodima koji to nisu radili,nego odraz trke za profitom i pohlepa,koja je kostala mnoge narode suvereniteta i slobode,ukljucujuci i nekoliko genocida,usput.Nisam fasciniran,naprotiv,nego bi zeleo da im se bar malo zla vrati,pa makar od vanzemaljaca

.Sto se tice nautike,koliko znam,nijedan narod nema tapiju na ''camac'' ili ''brod'.To je obicna klackalica na globalu.Gledajte sta rade Kinezi poslednjih godina,pa i Japanci,koji do 17 veka nisu imali jedan ozbiljan brod,svoje proizvodnje,ma.Da je lepse vreme nesto bi ceprkao na Srpskom camcu

,a ovako,mlatim po slova