Autor Tema: Svans i Kontrasvans  (Pročitano 12777 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže kemppi

• Veliki dugodlaki Drekavac
  • Pol: Muškarac
Odg: Svans i Kontrasvans
« Odgovor #15 poslato: 31, 01, 2010, 22:05:53 posle podne »
1.Flah odozdo mozes variti 10mm var pa 50mm preskok,i tako sa druge strane,da ti varovi idu u cik-cak,tj. gde je preskok sa leve strane,otprilike na sredini druge strane da ti bide var,a flah je tanak pa ce ispod da zadje farba i nece korodirati,najbolje ce biti ako mozes da ga ispeskiras,i prefarbas epoxi osnovnom,a posle mozes i uljanom ako ti je skup balastin,s' tim sto preko uljane nece da hvata antialgin.

2.Po vrhu stranice mozes i okruglu cev,samo moras deblju od pola cola jer tu konstrukcija trpi opterecenje pogotovo kada camac pramcem udara o talase,tada se sila udarca prenoci na ojacanja na vrhu stranica.Tu sam ti preporucio vinkl ,jer se za njega najlakse montira tenda,ako ces da savijes lim od stranica za prepust,pusti ga malo vise u sirinu,npr.50mm i jos 20mm dole,jer je lim od stranica tanji od vinkla,pa da nadoknadis cvrstinu vecim prepustom.

3.Mozes slobodno smanjiti svanc,tada ce malo teze da se probija kroz vodu sa slabim motorom i teze ce da se vesla,ali ce manje da se dize pramac ako stavis jaci motor,bice stabilniji u stanju mirovanja jer mu je veca povrsina ravnog dna i ujedno ce imati manji gaz.

Van mreže kemppi

« Odgovor #16 poslato: 31, 01, 2010, 22:18:12 posle podne »
Imam i jedan projekat recnog camca od 6m sa blagim v koritom,kojeg su projektovali inzenjeri brodogradilista Bgd,jako lepo ide kroz vodu,ali se malo vise ljulja kada stoji u mestu zbog v dna.Ti razmisli sta ti je prioritet,voznja ili pecanje iz camca(stabilnost).Ako ces se malo vozati,onda mozes ravno dno bez svanca pozadi,tada ce biti najstabilniji za pecanje.Nazalost,nema univerzalnog camca.

Van mreže Pantic Dragan 68

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #17 poslato: 01, 02, 2010, 19:15:22 posle podne »
Poz. Kempi..Polako sad shvatam neke pojedinosti oko ovoga mada sam dosta toga vec stavio u maketi. Camac ce biti samo za pecanje tako da mi je objasnjena druga kombinacija ipak prihvatljivija sto se tice dna a sto se tice zadnje stranice opet imam pitanje(izdrzi jos malo):kolika je visina potrebna zadnje stranice da bi se uklopila svaka penta do 10 ks sa kr atkom osovinom jer vidim da nema na svakom camcu upustanja.?Posto sam pocetnik u ovome koju mi preporucujes pentu a da je prihvatljiva cena za nas obicne smrtnike.Danas sam se raspitivao u vezi prikolice -covek u Metal*Alibunar pravi profi.komplet za odredjeni camac sa svim papirima za registraciju i to kosta 1000 E a samo torziona osovina sa glavcinama 200 E s tim sto ako bi ja pravio on bi mi dao upustva i kad zavrsim potrebne papire za registraciju naravno i to kosta.Cucemo se,poz.....

Van mreže kemppi

« Odgovor #18 poslato: 02, 02, 2010, 12:30:24 posle podne »
Ako si iz okoline Bgd mozes doci kod mene da vidis kako sam napravio prikolicu,sistem za fiksiranje camca za prikolicu.Raskacim camac,istovarim,natovarim i ponovo ga fiksiram za prikolicu za 5 minuta,vrlo prosta skalamerija,a funkcionalna,uz to je sve atestirano i registrovano.Ako sam pravis izaci ce te sigurno jeftinije nego da kupis gotovo,a torzionu osovinu,sapu,osvetljenje,valjke,vitlo i ostale sitnice za prikolicu cu ti objasniti gde da kupis najjeftinije.Prvo napravi camac,pa posle po njemu ces praviti prikolicu,moci ce ona da nosi i ostale camce,ali ce za tvoj da bude upasovana,tako da ti istovaranje i utovaranje camca bude brzo.Ne moze sve da se objasni preko foruma,najbolje da vidis moj camac,mozda ce ti se bas takav svideti,jer sam ga pravio prvenstveno za pecanje.
Ovo zimsko vreme je odlicno za skupljanje ideja,a kada dodje prolece samo da priones na posao i realizujes svoje vizije.Pozdrav.

Van mreže Pantic Dragan 68

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #19 poslato: 02, 02, 2010, 15:40:56 posle podne »
Poz..Kempi.da u blizini sam .,iz Vrsca mozda jednom i vidim tvoj camac,za sada cekam lepo vreme pa da se uvucem u radionicu i krenem na varenje. Definitivno sam sklopio maketu i sad znam kako ce ispasti,a sto se tice prikolice kad dodje vreme i novca onda opet te kontaktiram pa da vidim kako bi prosao i sa tim.Ako nesto cujes u vezi pente al tebi znanoj posalji mi broj ,mozda i kupim.

Van mreže LSI

• Drekavac sa Srednjih voda
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #20 poslato: 02, 02, 2010, 15:49:44 posle podne »
Kemppi,

Imam mali gliser - ruski, od aluminijuma, dužine 4,65 m i širine 1,75 mm, ukupne težine 250 kg (sa motorom i opremom ne bi trebalo da bude teži od 500 kg).
Ovaj čamac je konstruisan kao samohotka (ima sopstvene točkove i šapu na rudi i može se zakačiti na kuku na vučnom vozilu i to je sve), medjutim, kod nas to ne može da dobije treću tablicu pa ću izgleda morati da napravim nešto što se da atestirati.

Koliko bi mogla da košta takva laka prikolica - koliko za materijal, a koliko za ruke?
Gde se nalazi Vaša pirkolica?
Da li bih mogao da je vidim (video sam mnoge ali pogledao bih još neku pre nego što odlučim šta je najbolje za mene)?

Van mreže Darkobp

• Veliki Rovac
    • Silvery
  • Brod tip: Elan 495k malo modifikovan i produzen
  • Marina: Backa Palanka Tikvara
  • Veličina: 5.80m
« Odgovor #21 poslato: 02, 02, 2010, 16:54:19 posle podne »
Ako si iz okoline Bgd mozes doci kod mene da vidis kako sam napravio prikolicu,sistem za fiksiranje camca za prikolicu.Raskacim camac,istovarim,natovarim i ponovo ga fiksiram za prikolicu za 5 minuta,vrlo prosta skalamerija,a funkcionalna,uz to je sve atestirano i registrovano.Ako sam pravis izaci ce te sigurno jeftinije nego da kupis gotovo,a torzionu osovinu,sapu,osvetljenje,valjke,vitlo i ostale sitnice za prikolicu cu ti objasniti gde da kupis najjeftinije.Prvo napravi camac,pa posle po njemu ces praviti prikolicu,moci ce ona da nosi i ostale camce,ali ce za tvoj da bude upasovana,tako da ti istovaranje i utovaranje camca bude brzo.Ne moze sve da se objasni preko foruma,najbolje da vidis moj camac,mozda ce ti se bas takav svideti,jer sam ga pravio prvenstveno za pecanje.
Ovo zimsko vreme je odlicno za skupljanje ideja,a kada dodje prolece samo da priones na posao i realizujes svoje vizije.Pozdrav.

Ajd ti lepo malo islikaj tu prikolicu, otvori joj novu temu pa je okaci ovde,dobrih ideja nikad dosta :good:

Van mreže kemppi

« Odgovor #22 poslato: 02, 02, 2010, 21:30:04 posle podne »
Slikacu kad bude lepse vreme,sve mi je spakovano i nije pristupacno preko zime.