LSI, potpuno ste tačno razumeli namenu i svrhu CESNI.
Primarni zadatak je bio usaglašavanje Rajnskog sliva i Dunavskog. Svaki se razvijao na svoj način, a razlike su počele da prave problem u funkcionisanju nakon završetka kanalskog sistema Rajna Majna Dunav.
Prestavljaju međunarodno telo koje je vid stručne rasprave i usaglašavanja interesa svih u oblasti. Kada u određenom delu postignu kompromisno rešenje koje svima odgovara, to ide dalje EU parlamentu i pretvara se u obavezujću direktivu, koja dalje ulazi u nacionalne zakone kao minimum, teže kriterijume svaka nacija može da postavi za svoju zastavu. Mi smo tu u sendviču jer je EU i uzvodno i nizvodno tako da moramo da se prilagođavamo. Naprimer zbog razlika u sistemu obrazovanja smo mora da spustimo naše nekadašnje kriterijume za napredovanje.
Aktivno učešće je moguće samo kroz članstvo u nekoj od CESNI priznatih medjunarodnih udruženje. Na njivovom spisku postoji asocijacija koja okuplja Udruženja slična vašem, nisu mi poznati njihovi uslovi.
Za sada su dosta toga uradili. Po pitanju trgovačkih brodova jasan je tehnički pravilnik i lako se vidi kakvi brodovi će ploviti uskoro po rekama. Ceo proces praktično zamenei i modernizacije brodova je planiran da traje do okvirno2050god.
Cela priča je ustvari proces koji je na moru odrađen stvaranjem STCW konvencije.
Meni se dopada sama ideja da svuda budu ista pravila.