Mogao bi da ti kažem, mogao bi da ti i dokumentujem analizama, pravilnicima i video zapisima na kojima se vidi da požar počinje i od mnogo "bezazlenijih" stvari, ali me malo mrzi da ovde pišem o svom poslu. Odrasli smo i ponašajmo se u skladu sa tim, nemoj da testiraš predposlednju tvrdnju. Ipak, pumpe ovde nisu tema. Kod mene na ladji je pušenje uvek bilo dozvoljeno kad se sedi terasi, a bome i piće 
"bezazlenije" stvari ipak dignu temperaturu mnogo iznad temperature koju moze da napravi zar cigarete znas to i sam ...
varnica ma koliko izgledala mala i bezazlena moze da napravi pozar... ako je rezervoar zajedno sa akumulatorom u zatvorenom prostoru a mi smo bas nasli da cackamo oko kleme velike sanse su da ce ako je povoljan odnos benzinskih gasova i vazduha jedna varnica izazvati pozar...
e sad sto se tice ovog nemoj da testiras, ja bih te zaista zamolio da napises sve te primere sitnica od kojih pozar moze da nastane posto moze nekom da pomogne, ja napisah ovo za gorivo i akumulator ako su zajedno u krmenoj ostavi da mogu da naprave pozar ali verovatno ima jos stvari koje nam ne padaju na pamet pa bi bilo dobro da procitamo a mozda i primenimo ...
ono sto ja tvrdim jeste da upaljac za kola i cigareta ne mogu da izazovu pozar ako su instalacije ispravne i ako se pravilno koristi upaljac... nista van toga !