Autor Tema: "Znakovi pored puta" ili Kako se snaci u nepoznatim vodama...  (Pročitano 6680 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
"Znakovi pored puta" ili Kako se snaci u nepoznatim vodama...
« poslato: 07, 08, 2009, 23:43:48 posle podne »
Moja konstrukcija za fishfinder se raspala po izlasku iz plaze Raj tako da sam bio prinudjen da se dosetim alternativnih nacina za utvrdjivanje dubine vode...
Posto mi je plovilo u matici islo 6km na sat a uz obalu 8 km na sat resio sam da idem uz obalu, ali kako ici kada ne znam dubine... evo par stvari koje su mi pomogle da predjem preko 60 kilometara bez ijednog peha

1 Ptice

Jato galebova koje pliva-pluta na vodi je jako zanimljiv pokazatelj , evo par stvari koje sam zakljucio iz njihovog ponasanja

-Ako galeb stoji PLITKO
-Ako neki iz plutajuceg polozaja krene da "roni" nije bas dobro izbeci sa par metara razdaljine
-Ako slecu sporo DUBOKO

Kormorani

-Ako napadaju ribu sa visine DUBOKO
-Ako plutaju pa gnjuraju PLITKO

Caplje
- ako sede na obali idite tom stranom , jedno jato caplji me je provelo kroz skoro cele male vode , iako tamo obicno ima dubine ima delova gde ne mozete 2-3 metra uz obalu.. (za caplje nisam bas siguran koliko je savet ispravan  ili sam samo imao srece ali su me cuvakle plicaka na malim vodama )

2 Trava

-Gde je vidite pod vodom tu je oko 1-1,5 metara znaci moze pored nje da se prodje
-Gde vidite da ima listova iznad vode znaci da je ispod 1 metra znaci zaobici na razdaljini na kojoj je ona od obale, ako recimo vidite tu travu na 2 metra od obale onda dva metra dalje od nje mozete bez problema da prodjete
-Plutajuca trava oko nje ali ne zbog dubine vez zbog propelera

3 Granje

-Ako pluta a ima dosta grana iznad vode sobodno mimoidjite duboko je
-Ako stoji a ima visokih grana iznad vode mimoidjite sa strane plovnog puta 2-3 metra je dovoljno
-Ako viri samo grancica diskutabilno mimoidjite sa 2-3 metra radzaljine
-Ako ne znate da li grana pluta ili je zarivena u pesak a ptice sede na njoj zaobidjite price ne stoje-sede na granama koje nisu stabilne , znaci ili je pod vodom gromada ili je zarivena u dno

4 ribarske mreze

Slobodno na metar od njih sa strane plovnog puta ...

5 Bukovi

kada vidite da voda "vri" budite sigurni da uzvodno od tog mesta postoji rupa ili uzvisenje pa voda kada naidje na tako nesto izbije na povrsinu zaobidjite to mesto

ovo je neko moje iskustvo koje me je bez ijednog peha dovelo od plaze raj do kuce :)

ne kazem da je tacno ali se meni pokazalo dragoceno
« Poslednja izmena: 08, 08, 2009, 00:57:24 pre podne od strane Kapetan »

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
  • Pol: Muškarac
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
Odg: "Znakovi pored puta" ili Kako se snaci u nepoznatim vodama...
« Odgovor #1 poslato: 08, 08, 2009, 00:08:43 pre podne »
uplati loto obavezno :)

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #2 poslato: 08, 08, 2009, 00:20:02 pre podne »
ljudi ja sam isao na 3-10 metara od obale uz mala pomeranja zahvaljujuci toj logici i nisam imao problema (naravno kada vidim sut na obali zaobidjem 15 metara ...)

ne kazem da je ovo tacno ili ispravno , ovo je moje iskustvo koje me je dovelo od plaze raj do beograda bez ijednog problema...

btw ne igram loto jer se nesto malo razumem u matematiku, al sam rad da cujem jos neki primer kako se snaci u nepoznatim vodama bez fishfindera.
pa nije ribarstvo, plovidba i nautika krenula od nas na dunavu?!
Bilo je mnogo generacija pre nas koji su imali svoje "Znakove pored Puta" bilo bi dobro da malo i to izucimo a mozda nesto i dodamo , a ne da se drzimo elektornike koja radi dok ima akumulatora ili dok ne odkaze...

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #3 poslato: 08, 08, 2009, 00:56:36 pre podne »
krenuo sam da dopisem za bukove koje si mi rekao ali ne stigoh svega da se setim , da ne bih gore dodavao dodacu ovde (odlicno zapazanje za bukove pomoglo je)

5 Bukovi

kada vidite da voda "vri" budite sigurni da uzvodno od tog mesta postoji rupa ili uzvisnje pa voda kada naidje na tako nesto izbije na povrdinu zaobidjite to mesto

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #4 poslato: 08, 08, 2009, 01:14:04 pre podne »
meni je ovo iskreno receno bilo kratko ... opet se okrecem ko vecina na petoparcu... znaci bela stena, male vode, belegis ... iako smo pricali onako u sali ... ja razmisljam o Delti ... ne znam da li bih to mogao sa ovim brodom povratak me brine ali mislim da bi to bilo jedno odlicno iskustvo... bilo je par ljudi koji su sa moje marine bili dole... mozda ne sledece ali u roku od 3 godine ja odo na deltu ... samo taj povratak... mnogo je bre zeznuto ici 6 7 8 km uzvodno... delta sa lepim tempom moze da se dostigne za dve nedelje al onda 4 nedelje nazad...

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #5 poslato: 08, 08, 2009, 02:33:21 pre podne »
Pa evo da te rešim muka. Krenemo na deltu za jedno tri godine. Naravno da dereglijom možeš do delte. Čak malo i da krstariš njom. Kad rešimo da idemo nazad ti je lepo pustiš da dostojanstveno, kao svaki pravi brod ode na more ili gde već zeli. Odlslužiće svoje. A ti se sa nama vratiš u BG i kupš pravi čamac.
Vredi razmisliti.

znam da ce joj jednog dana doci kraj ali ako znam da ima jos snage u njoj zrtvovao bih dva meseca vracanjae uzvodno ili je dole poklonio nekom ko voli reku i ko ce o njoj da se stara ....

Van mreže captjerry

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
    • BARBA - Almaks Marine Security Systems
  • Marina: Klub Ladjari, Sava 17 plkm
« Odgovor #6 poslato: 08, 08, 2009, 12:04:20 posle podne »
znam da ce joj jednog dana doci kraj ali ako znam da ima jos snage u njoj zrtvovao bih dva meseca vracanjae uzvodno ili je dole poklonio nekom ko voli reku i ko ce o njoj da se stara ....

e to je ljubav...

:)
..."make way for the positive day"...

065/514 33 58
062/200 763
http://gpsplus.rs/pracenje-plovila/

Van mreže ronac

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
  • Vucedolski vuk
« Odgovor #7 poslato: 11, 08, 2009, 23:10:27 posle podne »
Kap,samo napred sa iznosenjem utisaka,za sad ti odlicno ide. :good:
Lisica je najmudrija životinja, ali je njenih koža najviše na prodaju!

Van mreže broker975fx

• DAVID VELIKI
    • www.airbnb.com
  • Brod tip: Mali rečni remorker
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
  • Veličina: 13m
« Odgovor #8 poslato: 11, 08, 2009, 23:40:13 posle podne »
Kapetane a sta mislis o Amsterdamu :drinks:

Van mreže SALE NB

« Odgovor #9 poslato: 12, 08, 2009, 00:30:56 pre podne »
Na reci se uglavnom koristi svoje i tudje iskustvo. Ipak postoji jedno pravilo. Matica je u krivini uvek bliža spoljnon obali pa je voda tu i dublja. Onda... brežine. Ako je obala oštro odsečena onda je tu i pored obale dovoljno duboko. Ako u krivini na unutrašnjoj strani vidiš nanos... beži što dalje prema sredini, garantovanu tu čaplja sedi. :) . Uvek gledaj daleko ispred sebe i pamti gde drugi čamci prolaze.
Kroz male vode uvek drži onu stranu gde je obala usečena, jeste matica brza ali ima dubine, naročito ako je krivina oštrija. Jedino mogu biti problematični sprudovi. Njih odaju galebovi i druge ptice koje stvarno stoje ali takvih sprudova nema na relaciji Kostolac - Beograd osim srednjih voda. Plićak takodje odaje i "razdvajanje matice", nešto kao ispred pramca kad ploviš. Voda "obilazi" takva mesta.
Jedva čekam Saletova iskustva. On je ceo ovaj put prošao bez sonara.
Sale...

Moje iskustvo se svodi na taktiku, gde ne poznaješ teren-drž' se sredine! :taunt: Možda sam tu sigurnost platio sa par litara više uzvodno, ali nema tu neke bitne razlike kad pređeš 550 km. Ako je verovati Kapetanovom GPS-u, Zeko, onako natovaren, postiže 43km/h uzvodno i 47km/h nizvodno. Sasvim dovoljno za krstareću brzinu od 30-35km/h u oba smera i po sredini matice. Treba znati da, čak i onako natovaren, Zeko ne gazi više od 40 cm. Ne spadam, dakle, u od plićaka ugroženu vrstu.
Ipak, travu, panjeve i sve druge ploveće objekte zaobilazim što više moguće. Ne bih da nagađam koliko blizu ili daleko, jednostavno gledam da korito sa kojim sam krenuo vratim kući u istom stanju! :taunt: :taunt:
Inače, nema neke razlike, ploviti u okolini Beograda ili kroz klisuru, važe ista pravila: U'se i svoje kljuse! Ne junači se i ne pravi gluposti!
Glisiranje Dunavom već samo po sebi spada u opasnije sportove, nema potrebe dodavati sopstvene gluposti. 
"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #10 poslato: 12, 08, 2009, 11:06:59 pre podne »
Zeko, onako natovaren, postiže 43km/h uzvodno i 47km/h nizvodno.

pri tim brzinama uopste nije bitno da ides uz obalu ali kada na matici ides 6km na sat a tik uz obalu na dubini od 1,5 metara postignes 8 km .... onda znas da ako mislis da stignes pre mraka i da povecas brzinu 33% onda moras uz obalu gde je plitko, a u tom slucaju moras da se snadjes

drugim recima gornjim postupkom sam ustedeo 2-3 sata voznje i izbegao kisu i oluju , pa ko voli ... a i malo se napregne mozak :)

Van mreže SALE NB

« Odgovor #11 poslato: 12, 08, 2009, 12:01:04 posle podne »
Potpuno tačno. Celokupno planiranje puta, odmora i same plovidbe je potpuno različito za deplasmanca, pogotovo uzvodno.
U gliseru (za vreme plovidbe) nikada nećeš doći u situaciju da se osvrćeš ide li neki gurač za tobom, a i nema potrebe za izbegavanjem matice ili onih bukova.
Bukovi su gliseru čak interesantni. Kao kad u BMW-u isključiš ESP i nagaziš prilikom starta, a on ti "ševrda" ispod dupeta!!! :taunt:
Jedino je nezgodan onaj na ulazu u Đerdapsku klisuru, pre onog kazana sa pećinom, tamo kad uđeš kao da si upao u testo. Bukvalno izgubiš
10km/h na 10-tak metara! Neugodan osećaj, kao da te neko povlači sa leđa i ne da ti napred. Čak i motor promeni zvuk, osetiš da se više napreže. Srećom, to traje samo 200-250 metara. :smile:
"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #12 poslato: 20, 01, 2011, 12:11:43 posle podne »
ima dule pravo, ja se vracam na jaci motor (25-50 konja) prvom prilikom, resavam trenutno papirologiju da chea regstrujem na firmu onda nema nikakvih problema sa porezima jer firme ne placaju porez na upotrebu i slicne pizdarije...

Evo kap... sa starim brodom se uvek kretao par desetina metara od obale... sada na jedra je uglavnom na sred Dunava. Znači... nešto što je projektovano i napravljeno kako treba uliva sigurnost. Više se ne žali na panjeve, stene, talase...

samo mala isprvka, nisam se ja zalio na panjeve vec oni na mene :)

Van mreže STG

« Odgovor #13 poslato: 20, 01, 2011, 12:20:31 posle podne »
Bukvalno izgubiš
10km/h na 10-tak metara! Neugodan osećaj, kao da te neko povlači sa leđa i ne da ti napred. Čak i motor promeni zvuk, osetiš da se više napreže. Srećom, to traje samo 200-250 metara. :smile:
Nesto slicno kao kad secem trag od ukrajinskog guraca a toliko mi blizu njegova krma da samo sto mu elisu ne vidim. Pa imam osecaj ili da ce vpda da pocne da me vrti u krug ili da me povuce nadole. A motor pocne da se gusi kao cetvorka uzvodno...
Vise je nego opasno,narocito malim camcem,prilaziti krmi broda u plovidbi,bilo je raznih prica ali ja verujem da mali camac moze da se podvuce krmi,tj propeli direktno.
To je najgori,ali tesko zamisliv scenario.Ipak moguce je da upravljac malog camca izgubi kontrolu,upadne u vodu i za tren zavrsi pod propelom.
Moj savet je sto dalje od radnih brodova...