Autor Tema: Putovanje od Holandije do Srbije by Predrag Lončar-sedmi deo  (Pročitano 6783 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Moja Lađa

  • Kapitalac Dunavski
  • *******
  • Poruke: 1750
  • www.mojaladja.com
Putovanje od Holandije do Srbije by Predrag Lončar-sedmi deo
« poslato: 07, 01, 2013, 13:32:37 posle podne »
06.06.2010 DEVETI DAN   (Od Sankt Goar-a do Wiesbaden-a )

Posle jutarnje kafie isplovljavamo i posle 2 kilometra ulazimo u nadaleko poznatu klisuru Lorelaj. Tesnac ne izgleda tako strašno kao što smo čuli.

Zbog brzine vode i oštre krivine saobraćaj  se  reguliše semaforima čije čudne znakove nismo uspeli da odgonetnemo. Policija nas nije zaustavila što nam je govorilo da je sve ok.

Plovni put je izuzetno uzak. Da ne bi pravili problem u slučaju da naiđe neki brod držali smo se van njega ploveći uz obalu.Oko 9.30 izlazimo iz klisure. Posle leve „lakat“ krivine reka se širi i mirnije teče. Na levoj obali gradić Oberwesel.

Burg Pfalzgrafenstein

Predeo kroz koji prolazimo je prelep. Svuda oko nas, na brdima i ostrvima srednjevekovne tvrđave i dvorci. Mnogo vremena za razgledanje nema jer je na vodi sveopšta gužva.Oko podne kod gradića Assmannshausen-a nailazimo na izuzetno brzu vodu. Sa punim gasom i svih naših 50ks ne možemo napred. Šetamo od obale do obale pokušavajući da pređemo ovaj brzak ali ne ide. Na momente, kad pogledam obalu vidim da idemo unazad. Napokon pronalazimo “rupu”, provlačimo se između broda koji je na šteku i stene koja viri iz vode. Sa obale nas čudno gledaju ali mi polako prođosmo.....Posle nekoliko kilometara reka počinje mirnije da teče. Plovidba je mnogo prijatnija.Opet srećemo Getea.Nešto kasnije prolazimo pored mesta Bingen. Reka se proširila i brzina vode drastično smanjila. Sad smo kao na
Dunavu.

Sustiže nas nevreme koje brzo prolazi ali vetar ostaje...

Dan završismo u marini Wiesbaden.

07.06.2010 DESETI DAN  (Od  Wiesbaden-a do NN marine na 67km Majne)

Iz  Weisbadena krećemo oko 8.25. Na Rajni nas dočekuje jak vetar i talasi koji povremeno prebacuju preko pramca.


Pola sata kasnije stižemo do Majnca.Do ušća Majne ostalo je još samo par kilometara. Za tačno osam dana preplovili smo 170km kroz Holandiju i 370 kilometara Rajnom. Kako reče Sale  – „malo li je?“.  Nije malo ali čeka nas još preko 1700km plovidbe,
sedamdesetak prevodnica i ko zna šta još.....

Oko 10 časova uplovljavamo u Majnu.

Majna – najbliže poređenje je Tisa. Mirna i tiha. Posle divlje Rajne ovo je strašna promena. Nirvana. Smanjujemo gas, motor „prede“ a brzina na GPS-u ostaje ista.

Posle samo 3km stižemo do prve od 36 prevodnica koje nas čekaju na Majni. Prevodnica Kostheim. Čekamo da bela lađa izađe pa da mi prođemo. Ispred nas austrijski gurač. Milan, inače zadužen za odnose sa javnošću stupa u kontakt sa posadom. Brod švabski, a posada ruska. Milan trguje sa njima,  50 litara za 25€.... Nije „hrđavo“ mada on zna i bolje, što je kasnije i dokazao.Prevodnicu prlazimo za oko 30 minuta i nastavljamo dalje. 
Na majni nema dugačkih deonica. U proseku na svakih 10km  dođe prevodnica. koliko se sećam najveće rastojanje između dve prevodnice je  oko 20km. Ubrzo stižemo i do druge prevodnice na petnestom kilometru  – Eddersheim. Prevodničar nas obaveštava da se moramo najaviti pre dolaska na prevodnicu. Daje nam spisak prevodnica sa brojevima telefona i kanalima za radio stanicu. Na dalje smo koristili radio stanicu i moram reći da je to funkcionisalo besprekorno. Uzgred, valja reći da engleski jezik u komunikaciji sa prevodničarima nije od velike pomoći. Mnogo je bolje ako znate nemački ili ruski.Prvodnicu prelazimo brzo, tridesetak minuta. Podigla nas je za oko 4m.Rano poslepodne ulazimo u Frankfurt na Majni. Za mene najlepši grad kroz koji smo prošli, bar kada se gleda sa vode.
Mnogo puta sam bio u nemačkoj ali Frankfurt je zaista „IN“ i zato evo malo više slika.Novosadski gradski oci pričaju da su Novom Sadu podarili najlepši rečni kej u Evropi za koji nisu žalili novac
poreskih obveznika. Možda je trebalo da pre toga vide kako to drugi rade...

Frankfurt polako ostaje za nama. U gradu smo prošli još dve prevodnice Griesheim na 29 kilometru i Offenbach na 39 kilometru. Oko 15 časova stižemo i na četvrtu prevodnicu. Cilj nam je marina na 59km ali pošto smo
još dve prevodnice prošli izuzetno brzo noć smo dočekali u marini nekog autokampa na 67 km. Prešli smo ukupno 72km i šest prevodnica tako da smo bili vrlo zadovoljni.

  ◄ Prevodnica Mühlheim
prvo Dunav a drugo sloboda...sve je moje...i nebo i voda...