Ma to se radi u humane svrhe
Electro
Chinook Salmon on the Credit River Ontario
Sto se ovog aparata tice ja znam za dva komada koja postoje u Beogradu, jedan je na institutu "Sinisa Stankovic" odnosno "Centru za multidiciplinarna istrazivanja" (ista zgrada, i mislim da ga dele) drugi je u Prirodnjackom muzeju. Mislim da Bioloski fakultet takodje koristi ovaj sa institiuta. Imao sam priliku dva puta da radim sa ovim aparatom pa ce Vas mozda ovo intresovati:
Dozvolu za upotrebu je vrlo tesko pribaviti i kontrola je rigorozna (ovo ne mogu dovoljno da naglasim). To znaci da je inspektor prisutan non stop dok je aparat na terenu i tu nema levo desno. Ni profesori i najcenjeniji ihtiolozi u zemljii iz inostranstva nisu zuzetak ovoj kontroli. Sve u svemu na ovom psolu mogu samo da pohvalim rad i inspektora i inspektorki (radi se i kod nas nesto kako valja). Tako da mesta za zloupotrebu nema, a da budem iskren ni zelje od strane nasih istrazivaca, ali 100 ljudi 100 cudi tako da podrzavam rigoroznu kontrolu.
Metoda kao metoda je po mom skromnom misljenju izuzetna. Kvantitativno lako izracunljiv uzorak i bez kvalitativne diskriminacije. Znaci dobije se slika stanja kakvo jeste

Metoda je manje agresivna cak i od sportskog ribolova. Vise riba koje se vrate u vodu posle udice ugine nego od ovog aparata. U odnosu na mrezarski alat jos veci procenat prezivljavanja.
Prilikom rada se vodi racuna vrlo da neko ne nastrada ali desavaju se nezgode tu i tamo. Mislim da kod nas niko nije nastradao ozbiljno, mada se desi da pecne nekog tu i tamo. I mene je pecnulo jednom jer sam se uhvatio za anodu dok sam pokusavao da se odrzim u vodotoku na klizavom kamenju dok sam bio odmah iznad katode a cizma je bila busna :)
Jos jedna zanimljiva stvar je kako se riba anestezira (nevezano za ovaj aparat). Pivom! To svako moze da proba. Litra piva i dodaje se vode odokativno. Ja obicno krenem sa 50 : 50 pa dodajem sta treba jer nekad treba vise piva nekad manje, ne znam zasto, zbog temperature, sastava vode... Sve u svemu riba se osamuti i to nam daje taman dovoljno vremena da je premerimo i vratimo nazad u vodu. ako se probudi prerano nazad u pivo, pa ponovo :) Znam da ce neko reci "Trosite pivo uzalud" to cak i profe nekada kazu ako im se bas cuga