E, ovako treba... > Metalni čamci
Metalni "tabanas" za 20 ks
broker975fx:
A da nisi koristio ne odgovarajući razređivač?
Stufy:
Sto se tice pripreme, radili smo svasta. Prvo onom tecnoscu za skidanje farbe koja "nabubri" farbu, ali su delovi farbe i dalje ostali. Naime ta tecnost je skinula poslednji sloj farbe ali je prethodni vlasnik imao na camcu jos makar tri sloja nepoznate farbe ispod koju ta tecnost nije ostetila. Zatim smo probali zicanom cetkomna brusilici i busilici, bez mnogo uspeha i jako sporo. Zatim nekom naboranom smirglom koja se kaci na brusilicu, ovo je funkcionisalo 10minuta dok se smirgla ne napuni. Isfrustrirani svim ovim smo uzeli dve brusilice sa brusnim kamenom i obrusili svu rdju do cistog metala sto je trjalo djavo i po, a pri tome smo se trudili da sto manje skinemo lim. Zatim antirost, pa on izbrisan i onda epoksi osnovna. Tako smo radili. I nanosili farbu posle valjkom.
I bas zbog celog ovog iskustva zelim da na svom camcu odradim sve kako treba. Pogotovu zato sto kada smo ogulili sve do lima videlo se koliko je rdja nagrizla lim i ostavila trajne posledice u vidu rupica u njemu.
@ IKA i tako zasticen camac, epoksi osnovna, pa balastin a iznad vodene linije poliuretenski lak, koliko ti je trajao?
@broker975fx Razredjivac uzeli u farbari Roma u Zemunu zajedno sa farbom ako se ne varam ali je davno bilo da bih se setio kako je izgledao.
broker975fx:
Epoksi osnovni ima svoj razredjivac i isti taj se koristi i za Epoksi Katran ili Balastin, PU lak ima svoj, antialgin svoj. Moguće da ti je prodavac dao pogrešan razređivač pa je zbog toga ispalo tako. Sličnu stvar sam video na jednom čamcu gde je lik mešao PU lak i nitro da bi mu brže sušio
Stufy:
Ne mogu da tvrdim da tu nije doslo do greske jer se ne secam pakovanja... Mozda je to u pitanju. Razmislicu jos o tome svemu posto bih da odlozim brusenje i ponovno farbanje sto je vise moguce. Sa druge strane uzimam metalni camac bas da ga ne bih stedeo kao plasticni tako da ce u svakom slucaju biti farbanja s kraja godine jer ce biti i guljenja tokom godine, samo mi je bitno da ne krene neka strasna korozija i da ga uniisti. Cuo sam razne price o tom balastinu kao o neprevazidjenoj farbi, zvao sam i Metal Miks gde su mi rekli da ga oni nanose na nitro osnovu a za njihove camce i zastitu sam opet cuo samo reci hvale.
I mala digresija. Koristio sam PU lak (zorkin beli) na gliseru bez razredjivaca i nanosio valjkom i jako sam zadovoljan rezultatom. Ostecenja na njemu su nastala samo od kamenovanja od strane nekih razularenih narkomana i kada su mi odsekli vez zbog 20m kanapa pa se camac udarao celu noc po kosavi o ponton. Od normalnog koriscenja i sitnih udaraca nista. I ne puca kada se savija, test sam uradio na parcetu pleksiglasa koji i dan danas mogu da savijem bez pucanja laka. Znaci za PU lak od mene samo thumbup
Ali farba ce doci tek na kraju, da li neko ima sugestija oko izgradnje, posto bi to trebalo da krene uskoro?
Stufy:
Danas sam bio u Elemiru kod majstora i dao mu nacrte i dogovorili se oko izgradnje.
Bice nekih izmena...
Poslusacu vas i camac cu raditi u epoxi osnovnoj, tako da ga od majstora dobijam u metalu sa nitro zastitom samo u unutrasnjosti komora aja nanosim epoxi i pazimna razredjivac i datum. Ostavice mi i po jednu svecu u komori da izgori kiseonik dok zavaruje komru.
Ugao od 11 stepeni ce biti na zrcalu po Bugijevoj sugestiji. Takodje ce biti izvarene matice na zrcalo gde cu da usrafim anodu od magnezijuma (modifikovanu bojlersku). Rebra na oko 40 cm sva iznutra spojena cevi od cola za vezivanje i da po njima setam klupu. Talasnjaca ce biti od kutije jer mi se ipak dopala vise od isecene cevi. "Vodjice" po dnu ce ipak biti 4 a ne 3.
Novac uplacujem u ponedeljak a camac krece u izradu u utorak, tako da ako neko ima sugestija neka progovori sada ili neka zauvek cuti 56568 tamburanje Salu na stranu svaka sugestija mi znaci, najbolje dok ne krene izgradnja jh
Jos jednom hvala vam na dosadasnjim savetima.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju