E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

Osnove samogradnje

<< < (2/3) > >>

IKA:

--- Citat: Kapetan  01, 03, 2012, 09:50:06 pre podne ---samogradnja je sve ono sto se radi bez atesta,  licenci i projekta ... cim se ispune sva tri uslova a camac recimo radi vlasnik onda je u pitanju samo lingvisticka samogradnja...

ja imam veliku zelju da nadjem prostor i sam sagradim svoj brod , ali od toga sam daleko kao IKA od setovanja biosa na ploci :( mada mozda sledece godine krenem u gradnju siklje pa ako bude bruka bar nije mnogo para baceno ...

--- Kraj citata ---

HE HE Ika je naučio da setuje BIOS.Al nečačkam da nebi nešto zeznuo.Sad ti pravi čamac.

Nekako je počelo da me iritira shvatanje da je samogradnja ,odmah prihvaćena kao nekvalitetna i manjkava.
Nikad mi ne bi palo na pamet da poredim sa poznatim svetskim proizvođačima,ali ako uporedimo sa našim proizvođačima,uveren sam da brod iz samogradnje može da se napravi kvalitetno i po svim zahtevima projekta.
Ako se radi po projektu ,koji zadovoljava sve standarde,nevidim razloga da se i brod u samogradnji ne uradi kvalitetno. Pa i pored toga bi on bio na nižoj lestvici od onih sagrađenih u nekoj radionici.
vrlo često se dešava da samogradnja bude i skuplja od nabavke fabričkog plovila.Pa i da se kvalitetom podudaraju,samogradnja u tom slučaju ima nižu cenu na tržištu.
Ako smem da uporedim brod koji ja trenutno gradim sa bilo kojim plovilom tih gabarita nekih poznatih brendova,po meni sve ima smisla do momenta kada cena broda koji ja pravim dostigne 30-35% cene fabričkog.
Sve preko toga ne bi bilo opravdano.Kvalitet koji samograditelj može postići je odprilike u tom procentu, u odnosu na fabrički.
Svakako i u samogradnji može da se postigne kvalitet na zavidnom nivou, ali to onda zahteva em dugotrajan rad em finansije koje neretko mogu preći cenu fabričkog modela.
Da li sama pomisao da je to naših ruku delo može da se proceni , koliko košta.
Stotinu pitanja ,i nedoumica ,i ko razveže ovaj čvor svaka mu čast.

HOGAR:
Iko,samogradnja se vodi i na nacin kako sam ja opisao,i ''svojih ruku delo'',onako kako radis ti  jh .Potpuno si u pravu za cenu proizvodnje,recimo,Abraham 2 je iskostao malo vise,od originalnog Linssena,a ruku na srce,ne moze da se meri sa istim.Usput,ne prihvatam konstataciju da je samogradnja,apriori,nekvalitetna i manjkava.ali,nazalost vecina jeste,jer se ljudi upustaju sa bravarima i variocima,u sopstvenoj reziji,a pri tome nedovoljno obrazovani,po tom pitanju.Onda,naravno,posto smo skloni da generalizujemo,''cela samogradnja je nekvalitetna i manjkava''.Ovo je inace,vec banalizovana tema,skoro smo se smarali,onomad  eek roll4

budens72:
ne može biti samogradnja čamac ili brod izrađen u radionici za poznatog kupca..... bez obzira na kvalitet izrade....

BORA-D.T.D.:
Gradnja plovila po ,,projektu sa salvete" nije samogradnja u pravom smislu te reci. Takva gradnja se može nazvati samo kao alternativna ili ,,samogradnja" pod znacima navoda. Razumem razloge ljudi koji se upuštaju u takvu gradnju i podržavam ih ali ne bih nikom preporučio da tako radi. Zbog toga, što i pored uloženog truda rezultat takvog rada skoro nikada ne može biti pristojno plovilo.
Prava samogradnja podrazumeva isključivo rad po projektima profesionalnih firmi(ili pojedinaca) čiji projekti omogućavaju ljudima amaterima  da u kućnim uslovima sami izgrade kvalitetno i lepo plovilo. Projekti nisu skupi, koštaju 3-5% od vrednosti materijala. Graditelju je potrebno samo osnovno znanje,volja i strpljenje.  Ovakav način samogradnje, osim što graditelju pruža poseban osećaj zadovoljstva, ima za rezultat plovilo koje je najčešće jeftinije od fabričkog a po kvalitetu i lepoti uglavnom prevazilazi visoko-seriske fabričke modele.
Samogradnja je sve ono sto nije fabricka proizvodnja. Graditelju amateru projekat omogucava da svoj rad podigne na  profesionalni nivo i samo takav rad sa moze nazvati samogradnjom.
Ovo je primer samogradnje www.veltens.nl

mossi:
Slažem se sa Budensom 1000%.
Reč samogradnja, znači: SAM SEBI GRADIM PLOVILO - TAČKA.

Sa salvete ili projekta, jefinije ili skuplje - NEBITNO.

hi

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju