E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

Osnove samogradnje

<< < (3/3)

broker975fx:
Ima tu puno stvari a čak i fabrički proizvod ne mora biti ništa bolji od samogradnje. U vreme krize ali i pre toga čak i veliki proizvođači gledaju da uštede i ponešto isfušare. Ima tu i stvar trendova pa tako recimo zadnjih desetak ili petnaestak godina brodovi a posebno jedrilice uglavnom idu u čarter a vlasnici na njima gledaju kako da zarade. Na taj način dobijamo konfekciju u fabričkoj proizvodnji i gomilu brodova koji nisu u potpunosti dorasli moru a sa druge strane imaš lika koji za sebe sam ili uz pomoć raznih majstora pravi brod sa kojim planira da obiđe planetu ili na njemu da živi. Takav brod je uvek bolji od neke konfekciske Bavarije. A sad šta je samograditelj to ti je dobro pitanje jer ispade da je to i onaj koji sve sam radi a i onaj koji sve plaća i onaj koji nešto radi a nešto plaća. Ovom prvom sigurno nije pravo što se ova dva takođe tako nazivaju a ova dva bi najradije voleli da budu kao ovaj prvi ali realno nemaju veštinu, znanje i vreme. Ma najbitnije da se to što se napravi i koristi i živi u skladu sa tim

Kapetan:
malo smo se zakucali oko lingvistike a ne o onome sto se podrazumeva pod samogradnju ....

po meni postoje fabricki brodovi, i brodovi koji se rade u manufakturi ... i jedni i drugi znaju biti losi i dobri ...

@broker
sto se jedrilica tice delimicno si u pravu svaka bavarija, jeno ili bilo koji drugi proizvodjac mora da napravi SEAWORTHY brod, a tek onda se ide na konfekciju... to  uvrezemo misljenje u Srbalja da konfekcijski brod ne valja je extremno pogresno... prosle godine lamar, zole i ja sa konfeksijskim brodom odarsmo crnu goru, a bili smo drugi za 2 minuta  na Terra da Mare (BARI- HERCEG NOVI)... veruj mi Grand Soleil 50 je konfekcija u pravom smislu reci , ali ujedno ima odlicne plovne karakteristike...

cisto da vidis o cemu pricam

Kapetan:

--- Citat: IKA  01, 03, 2012, 13:30:57 posle podne ---HE HE Ika je naučio da setuje BIOS.Al nečačkam da nebi nešto zeznuo.Sad ti pravi čamac.

--- Kraj citata ---
e ima upisem kurs za varioca da znas !

zorter:
Samogradnja, pored nekog znanja podrazumeva i komplet alata za neki ozbiljniji rad. Zato se samogradnja generalno smatra losijom proizvodnjom od fabricke. A da bi se nesto od alata kupilo za potrebe "samogradnje" a potom gurnulo u cosak, jer vise ne treba, je cista utopija. Ko ima novaca za bacanje. A nesto uraditi samostalno, bilo sa "salvete" ili od renomiranog projektanta je sasvim svejedno jer ni jedno nije uradjeno sa pravim materijalima i alatima. Sto neko rece, ako platim nekog da mi ispeskari plovilo da bih ga ofarbao, to vise nije samogradnja vec samofinansiranje. Ali danas vise nije ni vazno kako se dolazi do plovila ako je proizvod vlasnika doveo do ispunjenja zelje. Zasto niko ne radi (ili samo poneko) u samogradnji automobil? Zato sto ne moze na drum bez rigoroznih atesta. Tako ce i samogradnja plovila izgubiti smisao kada zakon bude toliko rigorozan da se ne mogu koristiti plovila bez atesta i to pravog i detaljnog.

deda:
Neko je na jednom sajtu napisao sledece:

Žučne rasprave, tabui, skeptičnost, ushićenje…
Toliko je toga već napisano i rečeno o ovoj temi.
Šta reći, a ne ponavljati se?
Kako opisati taj neverovatan osećaj ”svojih ruku delo”?
A tek radost i zadovoljstvo!
Razmišljam o tome čime bih mogao uporediti stvaralačko nestrpljenje i neizvesnost,
iščekivanje, nadanja i strahovanja…
Svi vi koji ste makar jednom u životu posegli za samogradnjom razumećete…

Oni koji to još nisu iskusili pozivam ih da nam se pridruže!
Jedina prava reč za samogradnju je LJUBAV.
Uvek iskrena, i uvek uzvraćena.
Zaboravite tabu, odbacite strahovanja!
Zaljubite se!
Ako ste već jednom imali priliku da samogradnjom obradujete sebe
podelite tu radost i to iskustvo sa nama.

A sajt se bavi kablovima , muzickim kutijama...............ali moze da posluzi i nama zbog definicije samogradnje!! http://www.dayens.rs/samogradnja.html

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju