E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Radio komunikacija na vodi
Savska meduza:
pozdrav
Radio komunikacija na vodi , sta , kako ? Koji kanali se koriste za komunikaciju , kultura komuniciranja, kako se predstavljamo , kako pozivamo itd. ? Nisam imao priliku da koristim radio komunikaciiju na vodi , sada sam u postupku nabavke neke radio stanice , a blage veze nemam . Posto se graničimo sa Hrvatskom ( Bosanski Šamac / Šamac ) , predpostavljam da će bitti pojačane kontrole na granici sada kako uđu u EU, pa će mi RS-a biti neophodna . Ovdje sam vidjeo neke postove sa kanalima ali mi nista nije jasno :( ... Eto hvala
zorter:
Za komunikaciju brod-kapetanija i brod-brod se koristi 16. kanal ako je razgovor "sluzbeni" a ako zelis sa kapetanom plovila ili kapetanom kapetanije da obavis privatni razgovor onda se nakon uspostave veze dogovorite na koji kanal da predjete.
A sam nacin pozivanja i odgovaranja ces nauciti slusanjem. Kad nabavis RS ukljuci je na 16. kanal i samo slusaj. Cuces vec neku konverzaciju i brzo ces shvatiti kako to ide.
Ovde ces naci sve sto ti je potrebno da znas o radio komunikaciji. Nemoj uzimati u obzir samo onaj deo koji se odnosi na pomorski saobracaj kad su u pitanju rasporedi kanala, a nacin komunikacije je u sustini isti.
http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,4789.0.html
Savska meduza:
Puno hvala na informacijama i na linku !
zorter:
Zato postojimo. k5 ok thumbup k5
zorter:
Dule,
pretpostavljam (nisam siguran), da svaki reon ima neki svoj "privatni" kanal, a to znaju oni iskusniji koji vec imaju radio stanicu pa ce mu predloziti da predju na njega. Bosanski Samac nije u nasem reonu i ne mora da znaci da je i njima 88. kanal za licnu komunikaciju. Zato mu to nisam ni predlozio.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju