Ljubo, pored kartice, možete i da odete u svoju banku i da date nalog da sa vašeg deviznog računa izvrše doznaku ali vodite računa da tom prilikom morate platiti i proviziju banci za izvršenje transfera. To u slučaju naših banaka najčešće znači dodatnih oko 35 evra za doznake do 1.000 evra ukupno.
Ja sam iz tog razloga izabrao da platim karticom, medjutim, plaćanje karticom uvek nosi sobom i dozu rizika ali to vam je tako bilo da se radi o SVB-u ili bilo kom drugom prodavcu u svetu. Uvek postoji mogućnost zloupotrebe. Onog trenutka kada ste ukucali broj svoje kartice i kontrolni broj, vi ste svoja sredstva koja imate na računu te kartice izložili riziku.
Iskreno, ja nisam čuo da je bilo ko zbog toga imao problema sa firmom od koje je želeo nešto da kupi. Problemi su se javili kada su neki drugi došli do vaših podataka. Setite se šta se desilo prošle godine (ili je to bilo 2011.?) kada su mangupi došlo do podataka o karticama kojima je plaćano gorivo na OMV pumpama.
Nikada nije objavljen broj vlasnika kartica koji su ostali bez para i nikada nije objavljen broj onih kojima su banke zbog tog dogadjaja zamenili kartice kako bi onemogućili lopove da vlasnicima tih kartica pokupe pare. Meni lično su zbog toga zamenjene dve kartice i to u trenutku kada sam bio u banji i to je izazvalo odredjene probleme oko plaćanja na licu mesta ali to je već druga priča koja je prevazidjena zahvaljujući dobrom kontaktu koji sam imao sa svojom filijalom.