E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...

Prepravke...

<< < (7/18) > >>

sloba:

--- Citat: Kapetan  11, 01, 2012, 14:31:56 posle podne ---kako se tebi cine elektro varijante ? ili hibridi ?

--- Kraj citata ---

Problem su baterije. Ako hoćeš snagu i autonomiju, mora da ih bude mnogo a teške su.
Efikasnost sunčanih fotovoltaik panela je relativno slaba kada je potrebna velika snaga na malom prostoru. Vetrogeneratori još gore.
Vidiš kako sporo ide sa hibridima i na automobilima, mada je to, čini mi se, najefikasnija kombinacija u ovom trenutku.

Bilo je pitanja ovde oko besplatne energije. Ona postoji, samo što su izvori još uvek nesavršeni i ne mogu se po snazi i drugim parametrima meriti sa fosilnim gorivima. Kada fosilnih goriva nestane, svakako ćemo morati da se oslonimo na nešto drugo. Ako to drugo u međuvremenu dovoljno unapredimo, biće dobro. Ako ne, biće rata.

Sasvim drug stvar je perpetuum mobile, iz ničeg nešto. To NE POSTOJI.

ПЕЦОВ:
vrlo dobro znam(o) zasto se koriste fosilna goriva kao osnovni izvor energije. lobi tj. monopol    25648

mesechar:

--- Citat: Dule  11, 02, 2012, 12:52:07 posle podne ---Evo kako pojacati elektromotor.

--- Kraj citata ---
Mislim da ovo nije pojačavanje motora nego prilagodjavanje istog da radi na nižem naponu dupliranjem broja stalnih magneta sa spolljne strane. U samom motoru postoje dva stalna magneta i broj obrtaja je direktno srazmeran namotaju rotora i broju parova magneta u statorskom delu.

sloba:
Bez obzira na lobi (koji postoji i veoma je jak i razne nepodobne stvari čine), fosilna goriva još uvek nemaju dovoljno dobru alternativu.
Što ne znači da se alternative neće unaprediti u odnosu na ovo što imamo danas. Možda bi bilo to sve bržeda nema tih "fosilnih" lobija, ali oni postoje i verovatno koče sve što ugrožava njihov položaj.

Nažalost, za plovila još uvek nema efikasne alternative koja može da zameni motore na benzin i naftu. Može malo da pomogne, ali zaista malo.

Osim  25648

Nafta i ugalj ponestaju polako, vodene snage nema dovoljno. Možda nuklearke, ali su još uvek veoma opasne za okolinu. Priča oko kontrolisane fuzije je još uvek naučna fantastika. Ima problema koji se ne mogu jednostavno rešiti.

Kapetan:
obicno se potrosnja ladje/motora meri po predjenom kilometru...

ja predlazem svima kombinaciju motor/jedra koju ja koristim ... u proseku kada saberem sve, 20 casova voznje me izadje oko 10 litara goriva prosecna brzina oko 7 km na cas ....

140 km za 10 litara goriva... ili nesto preko 100 grama po kilometru ...

drugim recima postoji alternativa ali ljudi su lenji....

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju