E, ovako treba... > Vanbrodski motori
Problem sa elisom
simicbojan77:
Ostecena je na jednom kraku mozda 2-3 mm fali
Barba:
Sumnjam da to ostecenje elise ima neki posebno znacajan uticaj.
Elisa je previse zahtevna za taj motor i tezinu camca. Manji korak i izbacice te u gliserski rezim.
Cisto kao info, ako te mrzi da citas na onom linku. Elisa ima dva konstruktivna parametra, precnik i korak.
Elisa koja ima oznaku npr 10x13 je precnika 10 inca, a koraka 13 inca. Inc je 25.4mm.
Laicki receno precnik daje silu za guranje mase camca, a korak definise brzinu.
Sto je veci precnik ili korak, potrebno je vise snage.
Najverovatnije tvoj motor nema snage da tom elisom gura camac te mase, zbog toga mu verovatno pada broj obrtaja.
Ako smanjujes precnik gubices na sili elise koja je neophodna za kretanje camca, sto verovatno nece dati rezultate zbog klizanja, iako ce motor zivnuti.
Ali ako smanjujes korak, motor ce imati snage da te izbaci iz oranja u gliserski rezim i onda ces znacajno dobiti na brzini.
Elisa veceg koraka moze da obezbedi vecu brzinu, ako motor ima dovoljno snage, ako nema neupotrebljiva je.
@mossi
Ne verujem da ide u overspeed, pre bih rekao da nema snage pa mu padaju obrtaji zbog prevelikog zahteva elise. Nije to neko posebno ostecenje.
andrijapajic:
Na osnovu iskustva, sa ovakvim motorom i odgovarajucom elisom, sam na camcu, trebalo bi da postignes oko 40 km/h. A od elise mnogo zavisi, tako da svakako probaj sa nekoliko razlicitih. Ja sam na Evinrudeu 33 dobio neku veliku elisu, motor skinut sa nekog malog aluminijumskog i to je letelo. Na mom gliseru (4,2m, plastika), nisam bio zadovoljan, a onda stavim manju elisu sa Johnsona 40 koji je dosao sa mojim i ide 25-30% brze, a i lepse.
Slicna iskustva su i na drugom camcu, imam 3 razlicite elise, i u zavisnosti od elise, razlika bude 60-70%
simicbojan77:
U programu propeler calculatoru mi pise da je idealna elisa za moj camac i motor 10 3/4 puta 13 i max brzina 28,47 mph na sat,to mi izgleda veoma dobro.Iskopao sam na internetu da je gear ratio 1.7 a obrtaji 4000-4600.Usput sam saznao da je yamaha taj model 28a pravila i za mariner od 1976-1978 godine.
budens72:
Fisherman 450 je prilično zahtevno korito, duboki "V" , tako da u svakom slučaju taj motor nije dovoljne snage za taj čamac...
Možda će pravim odabirom elise uspeti da ga izglisira kad je sam u čamcu, ali to nije poenta, taj čamac treba da ima motor sa kojim može da glisira kad se u čamcu nalaze 4-5 odraslih osoba....a treba povući i skijaša....
mislim da je 50 ks neka minimalna varijanta...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju