E, ovako treba... > Brodogradnja
CNC ili Papirni planovi
IKA:
Zoran Marinković-
odgovor na konkretno pitanje nemogu dati ja , ja sam ipak samo hobista.
Daleko od toga da mi je krojenje brusilicom lakše,to ni ne pomišljam.Ja iznosim svoj stav ,stav, samograditelja,koji treba da se uklopi u određeni budžet.Za mene je lakše ono što je jeftinije , pa bilo to i sporije.
@ Kapetan-
možda sam pogrešno protumačio, ali par puta je spomenuto da ti treba samo elementi sa CNC-a i varioc.
Ja sam bukvalista pa tako kako je napisano tako sam i shvatio.
Ja pričam samo o samogradnji.Način savijanja zavisi od opreme koju samograditelj poseduje.Ja koristim hidrauliku,vintu,flašencug,cug .Dakle ne ulaže se sopstvena snaga,jedino je malo zeznuto sve premeštati i nameštati na pravo mesto
Kapetan:
iko slazem se sa tobom u potpunosti, da znam da radim sa alatima i ja bih isao na tu varijantu , generalno i meni i tebi je pristup isti a to je stednja u okvirima normale... stim da ti stedis na "majstorskim rukama" jer sam radis a ja isto zelim da ustedim na "majstorskim rukama" jer moram da najmim majstora ...
mozda je pitanje pogresno postavljeno , mozda je trebalo da zvuci Sta je jeftinije CNC ili Majstor ?(u smislu rezanja)
jedino realno je ono sto je zoran napisao .. cd pa na procenu za cnc a onda na procenu kod majstora pa se uporedi ...
tule:
Istovremeno se postavlja i pitanje da li je jeftinije resenje i bolje. Kao i kriterijum koji se. primenjuje. Skloni smo da sa jedne strane konstatujemo do pri CNC plazmom dolazi do promene unutrasnje strukture materijala (na nivou molekula) a sa druge strane prihvatamo odstupanja od tacne mere prilikom koriscenja rucne brusilice. Sasvim je sigurno da ce nam se pri rucnom rezanju duz linije spoja javiti odstupanje koje ce mo kasnije u najboljem slucaju popunjavati varom. Pristupi su ocito dijametralni.
Neuporediva je tacnost reza (prema planu) u korist CNC.
Takodje, polazeci od cinjenice da su mere prenesene sa zaobljenog oblika (npr. dna ili boka) u ravnu formu lima (to se zove trasiranje) zapravo one iste mere koje ce se dobiti i kada se taj iseceni komad lima postaviti u svoju zaobljenu poziciju Odstupanja koja navodi nas kolega Ika u tom slucaju mogu nastati iz dva razloga, prvi prilikom postupka trasiranja, sto je za nas zanemarljivo i drugi, sto je prilikom postavljanje prethodnih limova na njihove pozicije doslo do odstupanja usled nemara i nismo pridavali neophodnu vaznost. Ako su sve prethodne radnje obavljene kako treba (tacan projekat, tacno trasiranje tj digitalni oblik planova za rezanje, CN secenje onda pojedini komadi limova moraju da se dodiruju duz cele linije, bez obzira da li je ona kriva ili prava, sa preciznoscu koja je svakako manja od milimetra, tacnije ne bi trebali uopste da ima zazora. Svakoodstupanje od ovoga je dokaz da je majstor imao los dan. Najlon konac, visak, wagres crevo, metar, to je nesto bez cega se ne pocinje ni postavljanje kobilice a kamo li nastavak radova. Uostalom ko je, na primer, proveravao simetricnost svog plovila u odnosu na uzduznu osu prilikom preuzimanja istog A kada je dogovarana cena nasa ladja je, po majstorovim obecanjima, na kraju trebala da bude kao kristalna casa i prema takvom pristupu je i cena odredjena.
Cena CN secenja plazmom u Jeep comerc-u, pre oko 2,5 godine za osam tabli lima 4 mm 6m x 1,5 m, dve table 3 mm 6m x 1,5m i komad 10 mm 1m x 0,75m iznosila je 750 evra, za brod deplasmanac od 8,7 m duzine. Tada je cena reza za 4mm bio oko 150din/m, a za 10mm oko 250 din/m. Mislim da ni danas nije nesto mnogo skuplje. Cenu reza, proracun duzine linija na osnovu donesenih digitalnih crteza i diskreciono pravo umanjenja ukupne cene za odredjen procenat dogovarate na licu mesta. Ako ste u mogucnosti, sami ili uz neciju pomoc, tacno izracunajte duzinu linija za secenje, svakako ce vam se itekako isplatiti. Znaci, CNC jeste skuplji postupa ali neuporedivo precizniji sto i jeste krajnji cilj. Kada iseku rucno mi ne znamo ko je sekao (pogodili smo posao sa majstorom a sece nam neko ucen-priucen-nikad naucen pomocnik)
Na osnovu tako precizno isecenih svih pozicija sledece sto vam treba je samo dobar majstor
varilac i prostor. Pretpostavka je naravno da umete da citate plan. Sve ostalo je gubljenje
para i zivaca.
IKA:
Za sve nedoumice u daljoj raspravi po ovoj temi, vratite se na ovaj post.Tule saže ono što meni bi na pameti al se loše izrazih.To vam je to.
Samo da dodam..Tih 750 evra je za one koji nerade sami možda isplativo.Meni kao samograditelju je skupo.Pa ko voli nek izvoli.
Tabla lima u nekoj standardnoj dimenziji je 6000*1500mm.
Ako je korito šire od 3000mm i sa cnc ćete recimo polovinu dna dobiti iz više komada.
mossi: Izbačen citat, jer je post odmah iznad.
Zoran Marinković:
:good:
Upravo iz ovih razloga sam i pitao našeg Iku koliko bi on naplatio nekome iste radove ili koliko bi to bilo realno da bi moglo da se uporede troškovi različitih postupaka.
Prvo : samo trasiranje i crtanje pozicija na limu traži poveće tehničko predznanje koje jednostavno nemaju svi.
Pa čak i da nekako uspeju sve to da urade potrajalo bi nekoliko dana a ne bi uspeli materijal iskoristiti ni blizu kao na CNC.
Prilikom trasiranja imamo gomilu pomoćnih linija koje se prepliću i dovoljan je jedan telefonski poziv da vas izbaci iz šina.
Proveo sam za kulmanom 16 godina i znam kako se i te kako može pogrešiti i na kulmanu a kamo li na podu na limu u razmeri 1:1
Drugo: Čak i da neki genije uspe savršeno da iscrta pozicije, sve to treba iseći brusilicom jer makaze nemaju pristupa.
Ako je diskutabilna tačnost u trasiranju i crtanju kolike su moguće greške u sečenju. Umem da držim brusilicu pa zato i kažem.
Treće : Ima tu gomila tankih i dugačkih komada koji će se grejati prilikom sečenja brusilicom i garant promeniti geometriju. Koliko?
Svi smo nekada viđali firmopisce koji su nekada danima i nedeljama radili jedan izlog, i to sa gomilom grešaka, a danas se to radi uz kafu.
Mi ovde pokušavamo da poredimo INDIGO I RAČUNAR.....gubljenje vremena
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju