E, ovako treba... > Brodogradnja

CNC ili Papirni planovi

<< < (4/10) > >>

Zoran Marinković:
 :smile:

Kap, ne znam šta te sprečava da uzmeš disk ili projekat i odeš direktno u AQUAREZ i odmah saznaš cenu sečenja.

Da li znaš na toj krojnoj šemi koliko metara reza imaš ? Da li si razmišljao koliko mesta mora ostati između pozicija za koje debljine
lima za sečenje brusilicom a koliko za vodeni mlaz ?

Ovi što seku vodenim mlazom su mi rekli još jedan možda bitan podatak : mogu da ostave male mostiće od 2-3mm između pozicija i
uklone višak, izgleda kao materijal za makete, i možeš da ih lepo izbeležiš i numerišeš. Ostaje ti da odvajaš poziciju od pozicije onim redom kako ti odgovara.

Ukoliko imaš kojekakve otvore ili šliceve, urade ih tako kako bi bilo baš teško iseći brusilicom.

Ne kažem da je nemoguće uraditi brusilicom, samo nije u redu da se gađamo pretpostavkama a nije problem doći do konkretnih cifri.

Zoran Marinković:
 :good:

Iko, od svih nas na ovom forumu, skoro svi imamo želje za grunfovanjem, samo što to realno mogu manje od desetoro ljudi. Nije dovoljno samo volja i dovoljno novaca, nije dovoljno da nekom laiku uz kafu ispričaš kako se to sve radi - on jednostavno nema šansi.
To ti je kao pesma, možeš znati tekst napamet, možeš i da voliš da pevaš kol'ko 'oćeš, ali to neće biti ni blizu....

Jedno pitanje za Iku : - Koliko bi tražio nekome drugom da mu iscrtaš i iskrojiš pozicije za konkretno takvu lađu kao tvoju i sve to zavariš ?

- Sa druge strane, koliko bi tražio da to sve povariš kada bi ti neko doneo gotove iskrojene i izbeležene pozicije ?

- Koliko bi se ta dva načina razlikovala i u vremenu potrebnom za isti rezultat

IKA:
ovde vlada mišljenje da se isečeni elementi sklapaju kao lego kocke.Neide to baš tako.Iskrojeni elementi na CNC nemogu samo da se povare.Non stop ide ta priča ; ja ti donesem elemente ti samo povariš.
Elementi su krojeni iz ravnih tabli.pri postavljanju oplate svaki od elemenata oplate mora da se zakrivi, zaobli deformiše.Pogledajte oplatu dna.Iz skoro horizontalne pozicije na krmenom delu ,oplata prelazi u pramčanom delu u skoro vertikalan položaj.Pri tom uvijanju oplate nepomaže ako je sečena na cnc-u.gotovo svaki deo oplate se uvija u određenom radijusu.
Od načina na koji se to uvijanje radi ,zavisi koliko će uspešna gradnja biti.Pogrešnim delovanjem sile na određeni elemenat,može doći do deformacije elementa koji je kasnije jako teško upasovati na svoje mesto.
Pomalo mi je smešna ideja-Donesem ti elemente,ti samo povariš.
Ako niste znali u brodogradilištima postoje i monteri.Zavarivači dolaze tek na kraju.

Zoran Marinković:
 :pleasantry:

Iko, pitanje je bilo vrlo konkretno i pričamo samo o razlici u načinu krojenja. Znači isti materijal i iste table lima.

Niko nije rekao da pozicije isečene CNC-om može da sklopi svako ko ne žuri na autobus...

Onako kako si odgovorio ispada da ti je lakše kada se kroji brusilicom.... :nono:

Kapetan:
@iko
ako mislis na mene gresis, da mislim da je samo varenje ne bi mi bilo tesko da upisem kurs i da posle njega uzmem parcice lima i vezbam svaki dan ... ali ... znam ja da nije samo varenje . to savijanje recimo brus jako detaljno objasnjava u svojoj knjizi , po njemu se to radi sa jako malo snage , mislim da sam ti jednom prilikom i pokazao sliku sa onim dascicama i natezanjem po sistemu garota...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju