E, ovako treba... > Elektronika

Garmin Fishfinder v Humminbird Depthfinder

(1/4) > >>

Izmir:
pozdrav drugari,

zima ide, pa se spremam za dodatne investicije (to su u stvari troskovi, jer se investicija kadgod i isplati)

Ove sezone niskog Dunava sam dosta puta morao da isplovljavam i uplovljavam sto u marinu, sto da pristajem uz obalu sa skroz dignutom nogom, a i pri tome ne znam koliko cu se ocesati o dno - jer - nemam sonar, dubinomer ili kako god nazivali spravicu koja meri dubinu (a nije graduisano veslo)

E sad, prakticno razmisljajuci, izbor mi je pao na Fishfinder 140 ili 160 ili Humminbird Depthfinder 650- http://www.esgdirect.com/Humminbird_Depth_Sounder_HDR650.html

U svakom slucaju bih isao sa shoot-thru-hull opcijom, dakle bez busenja.

Dalje, nisam pecaroski tip, nemam takvih ambicija (u stvari imam, ali nemam vremena) pa mi opcija sa iscrtanim ribicama i nije neophodna, a koliko sam uspeo da procitam Fishfinder je relativno pouzdan sa opcijom kroz trup, bar sto se dubine tice.

I cena je tu negde, bez carine i poreza sa troskovima slanja Huminbird izadje oko 100 EUR (kontam do 150 EUR sa svim dazbinama) da bi izasla i jedna i druga varijanta.

Da li neko moze da mi prenese svoja iskustva i sa jednim i/ili sa drugim, bio bih mu zahvalan.

Naravno, nabavka ide u toku zime, a montaza na prolece :)

Zivi bili!

njegos68:
 Ja imam Garmin echo 150 i super zadovoljan za moje potrebe.. http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=7730.0

mossi:
Prikaz dubine je jedno, ali grafički prikaz dna u poslednjih 30m je najbitniji.

Primer:
Dubina može biti recimo 2m.
Ali ako je peščani sprud onda se ona smanjuje postepeno i to se vidi.
A ako je neka kamena struktura onda se promena dubine skoro trenutna.

Zato se dubinomer ne smatra instrumentom na koji se možeš osloniti.
Jer em je pozicioniran bliže krmi, em jako zavisi od brzine plovila, kao i da li ploviš uzvodno ili nizvodno.

Uzvodno se spašavaš oduzimanjem gasa, a nizvodno ... poznavanjem tog dela reke.  :diablo:

:drinks:

Izmir:

--- Citat: mossi  23, 10, 2011, 22:47:20 posle podne ---Prikaz dubine je jedno, ali grafički prikaz dna u poslednjih 30m je najbitniji.

Zato se dubinomer ne smatra instrumentom na koji se možeš osloniti.
Jer em je pozicioniran bliže krmi, em jako zavisi od brzine plovila, kao i da li ploviš uzvodno ili nizvodno.

:drinks:

--- Kraj citata ---

hvala na odgovorima, naravno da je bitno da li je dno kamenito ili peskovito, ali koliko se to jasno vidi graficki na fishfinderu?
i jos nesto, kazes, da je dubinomer pomeren vise ka krmi, u kom smislu? fizički kao sonda ili u smislu "snop gađa ravno ispod krme"?
I od čega zavisi različito merenje nizvodnom ili uzvodnom vožnjom? zbog otklona?

Izmir:

--- Citat: njegos68  23, 10, 2011, 22:46:49 posle podne --- Ja imam Garmin echo 150 i super zadovoljan za moje potrebe.. http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=7730.0

--- Kraj citata ---

Tnx, samo ja bih isao na ugradnju u trup, ne bih na krmu, ne znam kako bi se tu pokazao?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju