U sklopu priprema za ono što piše u naslovu teme, ja sam nastavio da davim razne prijatelje i poznanike sa raznim pitanjima. Ono što mi niko nije spomenuo objasnio mi je naš prijatelj Ika kome sam zahvalan za ovu informaciju. Smatram da je mogu podeliti sa drugima kojima, to takođe može da zatreba. Radi se o iskustvu Ikinog dobrog prijatelja.
"NJemu na carini , na JCI (jedinstvena carinska isprava) nisu upisali broj motora nego su samo upisali -Gliser Bajlyner ,i broj šasije.Pošto je godinu dana bio u garaži , problem se javio kad ga je trebalo registrovati,Pa smo uz silne veze i potezanja uprave carina vozili gliser na carinu kako bi upisali broj.Normalno greška je bila njihova a troškovi zajebancije i živci naši.
E onda najsjajniji biser.Da bi registrovao čamac moraš imati
JCI
RAČUN ILI OVEREN UGOVOR
dokaz od koga je taj vlasnik od koga si ti kupio,kupio čamac- dakle i njegov ugovor u kupovini
I na kraju ono što niko nije spomenuo
POTVRDA -BRISOVNICA da je brod izbrisan iz registra te zemlje odakle dovoziš brod.
Mi smo posle tri meseca pronašli način da se brod izbriše iz kanadskog registra brodova.
Član zakona koji to reguliše mi je kapetan pokazao i to jeste tako.
E sad problem se javlja, ako ga izbrišeš iz registra brodova ti ga faktički voziš neregistrovanog.
Druga varijanta je da ga dovezeš pa onda pošalješ papire nazad da bi ga bivši vlasnik odjavio , pa ti onda opet papire vratio.
Sve u svemu mnogo administrativno birokratskih maltretiranja, ali ako imaš živce i nije strašno.Ja ih birokratiji više nedajem."
Ovo smatram
jako važnom informacijom za uvoz polovnih plovila.
Kontam da se ta situacija, možda, može prevazići ako se sve traženo napiše u kupoprodajnom ugovoru. Znači staviti napomenu da je prodavac u obavezi da na osnovu ugovora izvrši brisanje iz registra plovila zemlje u kojoj je registrovano i brisovnicu pošalje kupcu.
Ovo ću još razčivijati sa ljudima iz kapetanije. :taunt:
Što se dovoženja broda tiče, bila bi prava avantura da istim doplovim do Beograda. Međutim kada se sve stavi na papir, plus neizvesnost oko vremenskih uslova (biće zimski period), verovatno je da će brod ići drumom.
Raspitivao sam se kod nekih špeditera i prevoznika. Cena za dopremanje broda dužine oko 10 m, širine 2,5 i visine ispod 3,8m, iznosila bi sa troškovima obrade i izradom papira, oko 1000-1200 e.
Toliko za sada. Još neću da davim Lazu i ostale sa sajta, ali to ih očekuje za par meseci. :

: