NAUTIČKI E-SHOP > Malecni Oglasi

Kupujem 4T Yamaha ili Honda 8 - 10 hp

<< < (4/9) > >>

samardza:
Sve su pasare predvidjene za drzinu 6-7cvorova naravno u mirnoj vodi,ni snazniji motor nece joj povecati brzinu.

MiletaStamat:
Ja imam Pasaru Vodičnka, meni rekli da je za nju treba penta kratka noga, sada ovde čitam da je za Pasare duga noga, U nedoumici sam jer nameravam da nabavljam motor Yamaha ili Honda 9,9 KS pa ne znam da li kratka ili duga noga.

LSI:

--- Citat: da se čovek pita  21, 01, 2016, 19:45:18 posle podne ---Ja imam Pasaru Vodičnka, meni rekli da je za nju treba penta kratka noga, sada ovde čitam da je za Pasare duga noga, U nedoumici sam jer nameravam da nabavljam motor Yamaha ili Honda 9,9 KS pa ne znam da li kratka ili duga noga.

--- Kraj citata ---

Проверите колика је дужина од врха табле на коју качите мотор до најниже тачке крмене табле. Ако сантиметар покаже дужину за кратку осовину, онда је то то. Ако не, онда мора дуга. Могуће је да је неко некада прилагодио крмену даску за мотор с кратком осовином.

И да допуним, да не тражите:

Postoje tri osnovne, standardne, dužine:
- kratka                  - 15" tj. 38,1 cm
- duga                    - 20" tj. 50,8 cm
- ekstra duga          - 25" tj. 63,5 cm.

Zoran T:

--- Citat: dankan  27, 09, 2011, 21:02:13 posle podne ---koja snaga motora je u stvari najbolja za pasaru? Kojim motorom mogu da guram 15 km/h pasaru? Ajmo iskisni.. :)

--- Kraj citata ---
Koja pasara je u pitanju?Mozda i isteras 15km/h sa jacim motorom al ti se ne isplati.Dalmatinka mozda s 20-25ks istera 15km/h.Ove manje 8-12km/h sta god okacio nazad...

LSI:
Данкане,

Мени се чини да ви нисте добили прави одговор на оно што сте питали у вези с брзином чамца.
Предлажем да прочитате овај цитат:

Na osnovu duzine camca se izracunava relativna brzina(Frudov broj),koji za deplasmansko plovilo treba da bude manji od 0,4.Dva camca koji imaju razlicite duzine,a iste forme trupa i krecu se istim relativnim brzinama(Fr),identicno im je i stvaranje talasa,a otpor talasa u rezimu deplasmanske plovidbe je direktno proporcionalan trecem stepenu duzine trupa na vodenoj liniji.Sa porastom brzine talasni otpor raste vrlo intezivno,kada se na duzini trupa javlja paran broj polutalasa,tada se pramcani talas srece sa krmenim,sabiranjem grebena i padine ukupna visina talasa se smanjuje,kao i otpor talasa,zato sto je energija stvaranja talasa proporcionalna kvadratu visine talasa.Ako se po duzini trupa camca nalazi neparan broj polutalasa,greben pramcanog poprecnog talasa susrece se sa grebenom krmenog poprecnog talasa,oba grebena se slazu,dajuci visoki talas na krmi,pa otpor talasa raste(interferencija talasa).
Hidrodinamicki oblik trupa treba da obezbedi najmanji otpor vode u ustanovljenom rezimu plovidbe,pa se forma camca definise po formulama na osnovu koeficijentapunoce vodene linije,koeficijenta punoce glavnog rebra,koeficijenta punoce istisnine trupa i koeficijenta finoce trupa camca,koji moraju da budu manji od 1.

То и више на тему брзине и везе брзине с  обликом чамца можете наћи на више места на нашем форуму, а ја сам цитат преузео из ове теме: http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,5047.0.html .
Погледајте... доста је тога ту написано. Можда ће вам бити јасније зашто не вреди бацати паре на јачи мотор за ваш чамац.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju