Autor Tema: Kupujem 4T Yamaha ili Honda 8 - 10 hp  (Pročitano 12279 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže samardza

• Veliki Rovac
  • Pol: Muškarac
Odg: Kupujem 4T Yamaha ili Honda 8 - 10 hp
« Odgovor #15 poslato: 28, 09, 2011, 23:32:51 posle podne »
Sve su pasare predvidjene za drzinu 6-7cvorova naravno u mirnoj vodi,ni snazniji motor nece joj povecati brzinu.

Van mreže MiletaStamat

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
  • Brod tip: Cranchi Holiday
  • Marina: Nautički klub Zemun-Stari Šlep- Zemun
  • Veličina: 6 metara
« Odgovor #16 poslato: 21, 01, 2016, 19:45:18 posle podne »
Ja imam Pasaru Vodičnka, meni rekli da je za nju treba penta kratka noga, sada ovde čitam da je za Pasare duga noga, U nedoumici sam jer nameravam da nabavljam motor Yamaha ili Honda 9,9 KS pa ne znam da li kratka ili duga noga.

Van mreže LSI

• Drekavac sa Srednjih voda
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #17 poslato: 21, 01, 2016, 20:58:45 posle podne »
Ja imam Pasaru Vodičnka, meni rekli da je za nju treba penta kratka noga, sada ovde čitam da je za Pasare duga noga, U nedoumici sam jer nameravam da nabavljam motor Yamaha ili Honda 9,9 KS pa ne znam da li kratka ili duga noga.

Проверите колика је дужина од врха табле на коју качите мотор до најниже тачке крмене табле. Ако сантиметар покаже дужину за кратку осовину, онда је то то. Ако не, онда мора дуга. Могуће је да је неко некада прилагодио крмену даску за мотор с кратком осовином.

И да допуним, да не тражите:

Postoje tri osnovne, standardne, dužine:
- kratka                  - 15" tj. 38,1 cm
- duga                    - 20" tj. 50,8 cm
- ekstra duga          - 25" tj. 63,5 cm.

Van mreže Zoran T

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #18 poslato: 21, 01, 2016, 23:10:57 posle podne »
koja snaga motora je u stvari najbolja za pasaru? Kojim motorom mogu da guram 15 km/h pasaru? Ajmo iskisni.. :)
Koja pasara je u pitanju?Mozda i isteras 15km/h sa jacim motorom al ti se ne isplati.Dalmatinka mozda s 20-25ks istera 15km/h.Ove manje 8-12km/h sta god okacio nazad...
Kad ne mozes sa drugarima na Dunav ni more nije lose!

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #19 poslato: 22, 01, 2016, 07:41:27 pre podne »
Данкане,

Мени се чини да ви нисте добили прави одговор на оно што сте питали у вези с брзином чамца.
Предлажем да прочитате овај цитат:

Na osnovu duzine camca se izracunava relativna brzina(Frudov broj),koji za deplasmansko plovilo treba da bude manji od 0,4.Dva camca koji imaju razlicite duzine,a iste forme trupa i krecu se istim relativnim brzinama(Fr),identicno im je i stvaranje talasa,a otpor talasa u rezimu deplasmanske plovidbe je direktno proporcionalan trecem stepenu duzine trupa na vodenoj liniji.Sa porastom brzine talasni otpor raste vrlo intezivno,kada se na duzini trupa javlja paran broj polutalasa,tada se pramcani talas srece sa krmenim,sabiranjem grebena i padine ukupna visina talasa se smanjuje,kao i otpor talasa,zato sto je energija stvaranja talasa proporcionalna kvadratu visine talasa.Ako se po duzini trupa camca nalazi neparan broj polutalasa,greben pramcanog poprecnog talasa susrece se sa grebenom krmenog poprecnog talasa,oba grebena se slazu,dajuci visoki talas na krmi,pa otpor talasa raste(interferencija talasa).
Hidrodinamicki oblik trupa treba da obezbedi najmanji otpor vode u ustanovljenom rezimu plovidbe,pa se forma camca definise po formulama na osnovu koeficijentapunoce vodene linije,koeficijenta punoce glavnog rebra,koeficijenta punoce istisnine trupa i koeficijenta finoce trupa camca,koji moraju da budu manji od 1.

То и више на тему брзине и везе брзине с  обликом чамца можете наћи на више места на нашем форуму, а ја сам цитат преузео из ове теме: http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,5047.0.html .
Погледајте... доста је тога ту написано. Можда ће вам бити јасније зашто не вреди бацати паре на јачи мотор за ваш чамац.

Van mreže Zoran T

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #20 poslato: 22, 01, 2016, 14:01:55 posle podne »
Sve je vec receno...www.motonavis.hr/testovi/test_istranka_6_15.pdf..."Da se covek pita" tvoja vodicanka je laksa i neznija od ovih tako da sa 8ks imas i viska snage...

Van mreže MiletaStamat

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #21 poslato: 22, 01, 2016, 16:02:05 posle podne »
LSI moj nekadašnji komšijo iz Bataja Sitija, hvala na ovim podacima. Upravo sam izmerio od mesta gde se kači motor do donje ivice čamca ima 48 cm. Prethodni vlasnik moje Vodičanke kaže da je kratka osovina, a ovo pokazuje da je bliže dimenzijama dugoj. Malo sam zbunjen.

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #22 poslato: 22, 01, 2016, 16:59:33 posle podne »
LSI moj nekadašnji komšijo iz Bataja Sitija, hvala na ovim podacima. Upravo sam izmerio od mesta gde se kači motor do donje ivice čamca ima 48 cm. Prethodni vlasnik moje Vodičanke kaže da je kratka osovina, a ovo pokazuje da je bliže dimenzijama dugoj. Malo sam zbunjen.

По томе, ја бих рекао да се ради о дугој осовини.
Та разлика од два сантиметра је таман онолико колико се препоручује да кавитациона плоча мотора буде нижа од најниже тачке дна чамца.
Проверите још једном колико сантиметара има мотор од чељусти којима се мотор качи на крмену даску до кавитационе плоче.

Van mreže maverick

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #23 poslato: 22, 01, 2016, 20:26:08 posle podne »

Kako si mjerio...duzinu zrcala ili si pustio okomicu od vrha ka dole...

Van mreže Zoran T

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #24 poslato: 23, 01, 2016, 14:21:42 posle podne »
 Znaci treba da meris vertikalu od ivice daske do VL.Penta treba za pasare i ostale deplasmance da uroni kavitacionu plocu 2,5-3cm u vodu a za glisere 2.5-3cm od kraja kz(u vodu).Ako nameravas da menjas brod(relativno brzo)uzmi dugu osovinu.Pri malim brzinama taj se trim i ne primecuje puno a uvek mozes i da podignes visinu daske ili da dotrimujes gajbom piva napred i resen problem... 114

Van mreže MiletaStamat

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #25 poslato: 23, 01, 2016, 15:51:36 posle podne »
Merio sam tako što sam stavio metar na ivicu zrcala, mesta gde se kači motor pa do donje ivice čamca, nisam do vodene linije nego do donje ivice čamca to je 48 cm, sada sam merio takodje od ivice gde se kači motor do mesta gde je namazan antialgin, to bi trebalo da je ivica vodene linije ako ne grešim e tu ima 35 cm. Što po mom skromnom znanju znači da je za ovu pasaru kratka noga. Mada nije ti loša ideja, da ako kupim jači motor, bude duga noga lakše je podići mesto za motor nego skraćivati, a i kako dodje kasnije novi čamac uklopiće se.. A dok ne kupim teraću ovaj Tomos 4 što imam, nadam se da me neće izdati negde na Dunavu :). Uh kolio još ima caka oko ovoga da se nauči, ukapiraću ja valjda sve to jednog dana, uz iskustvo je sve lakše. Pozdrav.

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #26 poslato: 23, 01, 2016, 16:48:02 posle podne »
Комшија,

Надам се да ми Зоран Т неће замерити али морам да реагујем. Не треба дужину крмене табле мерити до водене линије него до најниже тачке корита.
Погледајте овде читав текст: http://www.mojaladja.com/%C5%A1kolica-plovidbe/2007-du%C5%BEina-osovine-vanbrodskog-motora.html.
Погледајте и ову слику коју сад прилажем.

Van mreže Zoran T

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #27 poslato: 23, 01, 2016, 17:42:06 posle podne »
 Po ovoj skici kod glisera pri glisiranju bi dolazilo do preturiranja motora prilikom skretanja jer propeler bi delimicno izlazio van vode  a sama kavitaciona ploca ne bi imala ulogu jer bi klizala po vodi...kod jedrilica pasara ili slicnih deplasmanaca gde je krmeno zrcalo dignuto van vode i elisa bi bila van vode tako da uopste nema svrhe(po toj slici)...kavitaciona ploca 2.5-3cm treba da bude u vodi kod camaca koji imaju dignutu krmu van vode...sta je to najniza tacka korita i sta ako na pramcu gazi 80cm jel to najniza tacka korita...kod glisera ili plovila sa uronjenim krmenim zrcalom kavitaciona ploca 2.5-3cm od donje ivice krmenog zrcala...na skici od donje mere kavitaciona ploca 2.5-3cm u vodu da bi i ona imala svoju svrhu...

Van mreže maverick

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #28 poslato: 24, 01, 2016, 15:10:31 posle podne »
Duzina zrcala je recimo 48 ali zrcalo u odnosu na motor stoji pod nekim kutem...taj kut je 15-16-17 ili vise stupnjeva...i onda ta mjerena duzina je puno manja...ako si razumio sta zelim reci...

Van mreže budens72

• Carpe Diem
  • Brod tip: čelični lim
  • Marina: Dunavac, Petrovaradin
  • Veličina: 12
« Odgovor #29 poslato: 24, 01, 2016, 16:56:29 posle podne »
Svako zrcalo višlje od 42 cm traži dugu nogu...posebno ako je jači motor u pitanju... sa slabijim motorom može kratka ali nema dovoljno potiska i kavitira... u ovom konkretnom slučaju ide motor sa dugom nogom...
Dunav je moje more.....