Nautika opšta... > Iskustva sa vode
Višnjički dunavac - obeležavanje plovnog puta
ronac:
"Nizak vodostaj je ugrozio plovidbu i na ulasku u Višnjićki dunavac. Da nas ne bi zadesila sudbina Čukaričkog rukavca, Aka i ja smo rešili da pokušamo primitivnim metodama pronaći neko rešenje.
Izašli smo BigFoot-om sa Garminovim FF140 da detaljno izmerimo dubinu i pronađemo najdublji kanal za prolazak. Rezultat je sledeći:
Pri vodostaju 236cm na vodomernoj stanici Pančevo, maksimalna dubina je 85cm u dužini od nekih 15-17m. Pošto smo detaljno sonarom ispitali dubine, obeležili smo prolaz šticnama i potom izmerili i veslom da proverimo tačnost merenja. Sve se slagalo. Potom smo rešili da ipak ozbiljnije obeležimo taj prolaz tako da sada sa leve i desne strane postoje po tri šticne koje obeležavaju plovni koridor, sa najvećom dubinom.
E, sad, zašto ovo sve pišem? Ne da bi se hvalili, nego da apelujemo na sve nautičare u Višnjičkom dunavcu da koriste taj prolaz. Nadamo se da ćemo uspeti dodatno da ga produbimo ako svi budemo išli tim putem. Nadamo se da će svaki motor "oduvati" barem neki milimetar mulja i blata... zakon velikih brojeva."
ronac:
Na ovoj poslednjoj slici sa Google-a se lepo vidi kako Dunav pravi liman i polako spušta špic ada Huje nizvodno, dok lagano produbljuje desni deo. Do prošle godine je uz same vrbe bilo najdublje, ali sada je oplićalo. Prolaz se pomerio par metara nizvodno (desno na slici).
taxi:
hvala za ovu informaciju ja sam do bad prolazio otprilike uz samu ovu bticnu do vrbe sad cu da se korigujem. dobro je i ovo sa gugl-a lepo bi bilo da neko iscrta komplet putanju do dunava . jedne godine sam zakacio elisu tamo na izlazu u dunav.
toske66:
Hvala Ronac za ulozeni trud i na ovim korisnim informacijama.
Kapetan:
ronac , bora sa akva marine je hteo sam da plati prokopavanj plovnog puta (jer nas par clanova ima problema pri ulasku) imali smo mini sastanak pre nego sto sam otisao u egipat i jedva smo ubedili boru da ne plati sam prokopavanje nego da organizujemo sve marine da ucestvuju u toj prici ...
cim se vratim imacemo jos jedan sastanak kada cemo znati ukupnu cenu a odmah potom cemo videti sa kojim predlogom izlazimo pred ostale marine
plovni put o kome pricamo je 5 x 5 x 10 metara na postojeci mulja (znaci ne na vodostaj) , to bi trebalo da izdrzi 3-5 godina po nekim proracunima... prosle godine smo ispitivali mulj i dubine mulja
ujedno trebalo bi da je gotovo 3d sceniranje tog prolaza sa svim relevantnim podacima ali to cu okaciti tek kada se vratim iz egipta
ako se ne sloze sve marine sto je realna opasnost ideja je da se uradi sistem kao za ciscenje snega i da se tako sredi taj problem u reziji nas par
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju