E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Glisiranje sa 5ks, da ili ne?
mossi:
Čika Barba ajd i ti na kafu. :)
:stop:
Pošto pretpstavljam da si stariji: jer nema mladih Barbi,
ovog puta neću ti izglisirati frizuru! :new_russian: :lula:
Barba:
Barba je camac star 32 godine, za zeru mladji od mene. Tako ga je krstio bivsi vlasnik, a ja nisam menjao ime zbog baksuzluka. :) :) :)
Darkobp:
Evo ja nudim zamorce za test 5ks 4t,naravno pod uslovom da udjem u turu :yahoo: :drinks:
SALE NB:
Dule, cela ova rasprava je pokrenuta oko definicije glisiranja, a ti celo vreme objašnjavaš kako rečni čamac nije gliser!
Pa to niko i ne osporava, niti je neko rekao da su rečni čamci gliseri. Ipak, oni su u stanju da glisiraju.
Njihov oblik korita omogućuje glisiranje, iako nema progresivnost gliserskog korita, pa je zato i taj prelaz iz jednog režima u drugi manje primetan. A to što mu smetaju vetar, talasi, što je nestabilan i neudoban, pa to je zato što nije gliser, već je snagom motora nateran u taj režim plovidbe. Nadam se da sam jasan. :-) To što Barba sa neta iskopa da neko koristi izraz "plowing" ( oranje), to je žargon koji i mi koristimo, ali šiklja sa 200 konja ostaje "šiklja sa 200 konja", ali zbog tih 200 konja će, glisirajući na mirnoj vodi, obrukati veliku većinu glisera- što se brzine tiče!
Ako mene pitaš, ja svoj gliser neću menjati za šiklju. :)
Gliseri sa tunel- koritom se prilikom glisiranja, oslanjaju na "vazdušni jastuk" koji se stvara u tunelu, što mu omogućuje još manji otpor i još veće brzine. Stvarno jeste biser - ali biser hidrodinamike! :good:
A ovde je objašnjenje vrste plovila i načina plovidbe za decu, pošto se trenutno tako ponašamo! :lol:
http://boatsafe.com/kids/022298kidsques.htm
Tipovi korita i osnovne karakteristike
http://boatsafe.com/kids/022298hulls.htm
Kao što vidiš Dule, ostatak sveta nema problem da prizna da je taban brži od V korita! Ali svašta čemu oni uče decu- mora da je neka sekta! :)
Barba:
--- Citat: SALE NB 09, 09, 2011, 07:54:47 pre podne ---Njihov oblik korita omogućuje glisiranje, iako nema progresivnost gliserskog korita, pa je zato i taj prelaz iz jednog režima u drugi manje primetan.
--- Kraj citata ---
Iz kog rezima u koji rezim i na osnovu cega znas da je presao u taj drugi rezim?
Sta znaci progresivnost gliserskog korita?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju