E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

Glisiranje sa 5ks, da ili ne?

<< < (5/34) > >>

SALE NB:
Jedrilice mogu da glisiraju, i pritom ne mislim na Macgregora.
Slažemo se da deplasmanci uglavnom ne glisiraju, a maksimalna brzina im je određena dužinom trupa na vodenoj liniji u odnosu na širinu i deplasmanom u odnosu na snagu motora.
Odokativno se računa da je maksimalna brzina deplasmanskog korita u čvorovima jednaka dužini na vodenoj liniji. Zato jedna istranka ne može preko 9Km/h, zato veliki brodovi, tankeri, kruzeri ili vojni brodovi ipak postižu brzine i preko 50Km/h.

Sa druge strane, jedrilice imaju sve karakteristike deplasmanskog trupa, a ipak, neki tipovi jedrilica, uz povoljan vetar, postižu brzine koje daleko premašuju ovu kalkulaciju. Regatne jedrilice postižu i preko 50Km/h, iako su dugačke npr. 10-15 metara! Jedrilice su u stanju da glisiraju na vetar, i to zato što ne dolazi do uranjanja krme ( jer nema potiska motora), već glisiraju oslanjajući se na sredinu trupa ( gde je trup širok i relativno ravan).

SALE NB:
Postoje čak i tehnike koje se koriste u trkama, kako isterati i održati jedrilicu u gliserskom režimu.

Ovde, na wikipediji navode neke samo u osnovnim crtama

http://en.wikipedia.org/wiki/Planing_(sailing)

maverick:
da poznat mi je taj al camac.....ali taj rezim u kojem on ide nije glisiranje ako pogledas gdje mu je pramcani val u odnosu na duzinu camca....valjda je tako...jer onda sve ovo ostalo nema smisla i nasi konji su bez veze gore na camcima....

njegos68:

--- Citat: maverick  04, 09, 2011, 14:19:41 posle podne ---da poznat mi je taj al camac.....ali taj rezim u kojem on ide nije glisiranje ako pogledas gdje mu je pramcani val u odnosu na duzinu camca....valjda je tako...jer onda sve ovo ostalo nema smisla i nasi konji su bez veze gore na camcima....

--- Kraj citata ---
  Maverick,Ja nisam stručnjak za izračunavanje raznih tablica ,koraka elisa  i drugih stručnih stvari vezanih za čamce..  :lula: Ali ovom alu čamcu je samo zadnja trećina čamca u vodi,a prve dvije trećine van vode,a pritom pramac nije u  nebo i pritom samo klizi po vodi..  :stop:  Mene kao laika niko nemože ubijediti da ovaj čamac ne glisira..  :new_russian:

maverick:
a ja vise poslije ovih snimaka nisam siguran sta je glisiranje a sta nije.....ajd mozda nesto zajedno naucimo iz ove teme  :good:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju