E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Glisiranje sa 5ks, da ili ne?
Kapetan:
i bre zapelo ti za jedno pivo ....
ja sa RIBom i 8 konja ponovo ti kazem glisiram na 3/4 gasada je neko laksi i da nema jos 20 kila goriva na istom tom RIBu bi glisirao
tico:
Što se tiče snimaka sa YouTuba ja predpostavljam da su to sve buženi-prepravljani motori, ma kakvih 5 ks :nono: nama teorije da idu tako. Glisiranje sa 5 ks to je bujna mašta :stop:
SALE NB:
--- Citat: Dule 01, 09, 2011, 01:28:11 pre podne ---Treba razlikovati glisiranje i brzu plovidbu.
I poludeplasmanac ide 20 km na sat ali ne glisira. Prekookeanski brodovi idu i do 40 km na sat ali ne glisiraju. Vojni brodovi idu i preko 50 km na sat ali ne glisiraju. Čak je Titanik, iako je imao parnu pogon, imao brzinu od 42 km na sat. Nije mogao da glisira :)
--- Kraj citata ---
Razlika između gliserske i deplasmanske plovidbe jeste što korito pri glisiranju kliže po površini vode, a pri deplasmanskoj plovidbi se probija kroz vodu.
Na nekim od ovih You tube snimaka se jasno vidi da ti čamci ne idu kroz vodu, već glisiraju. Ovaj snimak sa Tomosom 4 je možda najbolja demonstracija. U polasku plovi polu-deplasmanski, tj. ore krmom, a u povratku ide u potpuno gliserskom režimu, na vodi je prav kao strela.
To nema veze sa brzinom. Laka korita će glisirati pri nižim brzinama, jer im je potreban manji potisak za postizanje gliserskog režima.
Polu-deplasmanci takođe glisiraju, ali im je potrebno više snage i potiska od glisera iste veličine i težine, čak i pojedini deplasmanci su sposobni da glisiraju - jedrilice!
Dovoljno laka i neopterećena korita očigledno glisiraju i sa manje od 5 ks! :good: :smile:
maverick:
za mene je ovo definicija glisiranja
http://www.inet.hr/~antuivan/gliseri.html
a ne brzina kojom se vozis u odredjenom plovilu
njegos68:
Evo jedan snimak iz Hrvatske..Možda Maverick zna za ovo... A obavezno uključite zvučnike i poslušajte komentar : ,,Majko moja kako ovo ide sa 5 ks"... :dance:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju