Hajd da se poigramo računicom,s ovim predlogom.Dubina korita je ,koliko se da videti za oko 20% viša od nadgrednje prednje kabine.Na dužinu korita od 7,5m teško da bi stranica korita bila višlja od 90cm.Po tom računu stranica kabine bi bila oko 60cm.Dakle u prednjoj kabini visina bi bila oko1,5m.
ta visina je po mom shvatamju,sasvim

,ali u našoj brodogradnji,uvek se upada u zamku traženja stajaće visine, pa i u tim pramčanim kabinama,i onda brodići dobijaju taj nama prepoznatljiv,skalamerijski dizajn.Kada prihvatimo da su kabinski prostori prostori u kojima se uglavnom sedi ili leži onda ćemo prihvatiti i skladnije dizajnirane čamce.
Ovaj nacrt,je dizajnerski (po mom ukusu) daleko iznad svih domaćih proizvoda.
Stvar kod nas koči mišljenje prosečnog nautičara da i u WC-u mora da stoji dok obavlja malu nuždu,kao da dnevno u

-u provodi sate i sate.
Ja sam se u izgradnji svojih čamaca držao nekog odnosa dužine broda,u odnosu na širinu ( 3 naprema 1) odnos dužine broda u odnosu na visinu 4 prema1.pa sam se trudio da mi ti odnosi budu bar približni,i opet sam imao problema da dobijem stajaću visinu na brodu od 9-10m.Na brodu od 7-7,5m treba zaboraviti stajaću visinu u prednjoj pramčanoj kabini i stvar je mnogo jednostavnija,bar s dizajnerske strane.
ps.ako kapetan kaže da u vc-u treba da bude stajaća visina ,ne obraćaj pažnju na njega on je visok 205cm.
Da bi gaz bio 20-30 cm sigurno da je uslov da taban bude što ravniji .Stajaća visina se na V koritima dobija zahvaljujući korišćenju tih dubokih korita,gde se za pod koristi samo središnji deo u širini nekih 50-60cm ali ta korita nemaju plitak gaz.Primer je recimo arsin brod koji ima stajaću visinu ali je njegov gaz oko1m,.Da bi se dobio plitak gaz,korito mora imati što blaže v,i podovi su onda u nivou vodene linije,te računajući od vodene linije treba pronaći pravi odnos visine korita i visine stranice kabine da bi se dobilo predviđenih 2m(uglavnom je to zadovoljavajuća visina(osim za Kapetana))
Ako predvidimo da je visina stranice korita 1m i visina stranice natkabine bi bila 1m,što bi u tom odnosu moglo pružiti zadovoljavajuću kombinaciju za estetske igrarije.