Autor Tema: Prevodnica u UK  (Pročitano 2752 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže LSI

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Prevodnica u UK
« poslato: 23, 08, 2011, 14:39:52 posle podne »
Mislio sam se da li da ovu priču napišem u okviru teme o kanalima Vojvodine ali sam se odlučio za "Vesti sa portala".

Većini je poznato koliku tradiciju imaju u Velikoj Britaniji u izgradnji i plovidbi kanalima. Ipak, ovo o čemu pišem, za mene je bilo otkrovenje.

Izmedju luka Grangemonouth-a i Falkirk-a sagradjen je davne 1777. kanal Fort i Clyde, koji je povezivao Glazgov sa zapadnom obalom Škotske.
Kanal Union, izmedju Falkitk-a i Edinburga završen je 1822. godine.
Zbog karakteristika reljefa, vodeni saboraćaj izmedju Glazgova i Edinburga odvijao se zahvaljujući radu 11 prevodnica, jer je visinska razlika ova dva vodena pura čitava 24(!) metra!

Godine 1963., posle 150 godina eksploatacije, započela je izgradnja jedinstvene prevodnice: Falkirk vodeni točak!
Ova fantastična prevodnica završena je 2002. godine i već je postala simbol savremene Škotske, a donela je, kako vremensku, tako i energetsku uštedu.

Dvokraka kružna dizalica nosi gondole koje se pune vodom i u koje uplovljavaju brodovi i jednim okretom oko horizontalne osovine za 180 stepeni brodovi se nadju na nivou drugog kanala.

Gondole se pune odredjenom količinom vode koju brod istisne (Arhimedov zakon), tako da je u godnolama sistem uvek uravnotežen.
Zatvaranje prevodnice, regulacija nivoa vode i okretanje godnola obavlja se za samo 15 minuta.
Za zatvaranje gornje i donje prevodnice i okretanje točka za 180 stepeni, motori od 22,5 kW potroše svega 1,5 kW/h energije!

Osim što je vrlo praktična i štedljiva, ova prevodnica postala je prava turistička atrakcija.

Evo, pogledajte i sami par fotografija koje sam izabrao za vas:

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Prevodnica u UK
« Odgovor #1 poslato: 23, 08, 2011, 15:53:01 posle podne »
prebacujem u drugi forum  :good: