E, ovako treba... > Yamaha
Yamaha 25 autolube
MiletaStamat:
I ja podržavam Zankikijevo mišljenje. Džonson ti super funkcioniše, i kad smo ga dovozili iz Višnjice gurao je lepo, iako nije sve bilo uštelovano kako treba. Sredi ti te komande kako treba, namesti pravilno Džoniku, i samo guraj i sledeće sezone tako. Bićeš zadovoljan. Mislim da treba prvo da središ enterijer, ležajeve, ogradu, a kad brod zablista u punom sjaju, biće vremena za odgovarajući. Što kaže Zankiki četvorotaktni, pa da se navozaš do mile volje a ne brineš o potrošnji.
Bakara:
To sve moze sto kazete, ali posto kod mene stoji otvorena opcija brodskog motora, hteo bih sledecu sezonu da guram sa necim jacim pa da odlucim da li da nastavljam sa vanbrodskim, ili da idem ipak na brodski. Cetvorotaktni od 25 konja su skoro duplo skuplji od Yamahe autolube od 25, a ona nije los motor. Sa tim ulaganjem koje nije mnogo veliko, bice mi dovoljno da se odlucim kasnije da li da ugradjujem brodski, ili da samo predjem na neki cetvorotaktni vanbrodski motor. Drugim recima, znacu u sta treba da ulozim.
Sto se Johnsona tice, ovaj konkretan koji ja imam je stvarno izuzetan, pouzdan, malo trosi i dovoljan je za ovaj brodic. Ipak, posto je korito dosta visoko, voleo bih da imam rezervu snage, za neki vetar ili neuslove u plovidbi. Ako ikako uspem, videcu da zadrzim Johnsona za pomocni motor, ali mislim da cu morati da ga prodam zbog nabavke jaceg.
Primera radi, sa Johnsonom sam isao uzvodno 8kmh na malo vise od pola gasa. Trosio je izmedju 3 i 3.5 litre. Na punom gasu sam isao max 11kmh uzvodno, i potrosnja ne moze da predje 5-5.5L jer zbog elise ne postize pune obrtaje(mereno). Pitanje je, da li i sa tim punim gasom, imam dovoljno snage da se vratim sa neke dalje destinacije uzvodno dok mi neki malo jaci gornjak, duva u pramac :) Zbog toga bih isao na 25hp
LSI:
Можда се неки неће сложити с оним што намеравам да напишем и можда ће они бити у праву, можда више и боље знају, али ја ћу ипак написати шта мислим.
Солидан мотор 4Т, на пример Хонда БФ25 може се купити по цени од око 2.000 евра. Јамаха исте снаге, обично је јефтинија за 100-200 евра, враг би га знао зашто!?
За такав чамац, по мени, то је неки минимум снаге потребне за безбедну вожњу крстарећом брзином.
Зато би моја препорука била мотор од најмање 30 КС. Али такав мотор кошта око или изнад 2.500 евра, а тежак је од 110 па на више килограма.
Колико би могао да кошта стабилни мотор? Ако је јефтинији од ванбродског, да ли разлика у цени оправдава губитак корисног простора који сад постоји у броду после вађења мотора?
Питам ово зато што нам на чамцу увек недостаје неки центиметар.
Зато ја подржавам идеју о куповини аутолуба од 30 КС. Тешка је око 70 кг (толико је тешка и моја Хонда -72 кг). Од моје Хонде има мало више снаге, али и мало више троши.
Зашто је ја нисам купио, кад овако размишљам? Ја не волим припремање мешавине и не волим ни мирис мешавине ни мирис издувних гасова.
Ето, ја написах, па нека коментарише ко воли.
DuleN:
--- Citat: Drivee 08, 11, 2017, 09:45:36 pre podne ---Taj blok sa 3 cilindra se koristi za 25/30/40. radilice pucaju kao kokice. Pogledajte oglase, puno delova za yamaha autolube 30/40. Drugar je sahranio 2 komada.
--- Kraj citata ---
Mislim da nemapotrebe pisati ono tipa cuo sam...
Imao sam (imam ga i sada samo ne na mom camcu) Yamahu autolub 40HP. Terao mi je camac kao vetar i nikakvih problema s njim nije bilo. Sticajem okolnosti, desilo se tako da sam dobio glanc nov cetrvorotaktni Mercury 50HP (isti je kao i Mercury 60HP)... Mislio sam da ce s ovim motorom camac leteti, ali na zalost to nije slucaj. Zbog razlike u tezini ( Yamaha 84 kg, Mercury 107 kg) malo mi se pobrkao balans camca, jos uvek nisam uspeo da se definitivno nadjem sa pravom elisom,... A i sa razlikom u potrosnji nisam bas nesto odusevljen...
Bakara, ako zelis da probas kako ide autolub, dodji kod nas u marinu S.Slankamen. Moj motor je montiran na camcu koji je imao brodski motor pa je skinut. Mocices sam da se uveris dali to pije vodu ili ne i da odlucis dal to kod tebe moze da radi...
LSI:
--- Citat: Zox 08, 11, 2017, 16:42:20 posle podne ---ЛСИ -Јамаха Аутолуб сама справља мешавину. Двотактни смрди кад је већ лош мотор, исто као и четворотактни кад троши уље за подмазивање.
--- Kraj citata ---
Знам да аутолуб сам справља мешавину али ја сам имао искуства само са старим аутолуб моторима код којих је, као и код старих двотактних, који иду на смешу коју сами правимо, мирис уља у издувним гасовима веома јак.
Био сам веома близу одлуке да узмем аутолуб мотор, био сам у дилеми да ли да то буде јамаха или један тохатсу са даљинским подешавањем трима. И један и други мотор сам могао добити испод 1.500 евра... На крају, ипак сам себи рекао: "Нећеш, Лазо, удисати мирис мешавине!" Ех, та одлука ме је коштала неколико стотина евра више па сад самог себе уверавам како сам донео исправну одлуку. А да нисам, мање би ми тонула крма под теретом мотора и имао бих пара за неколико стотина литара горива, за наредних пар година...
Иначе, ни ја не бих ником саветовао да из мотора избаци фабрички уграђен стабилни мотор, али у Бакарином случају, мотор је већ напољу и већ има место позади за ванбродски...
Како било, мораће сам да одлучи шта да ради.
И да, Дулетов предлог је веома добар. Кад се већ може, треба пробати па на бази личног искуства...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju