Autor Tema: Tomos 10 na gas  (Pročitano 19462 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže barbanesa

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
  • Pol: Muškarac
    • Lence
  • Brod tip: Metalni
  • Marina: Dsrv Karaburma
  • Veličina: 9,5m
Odg: Tomos 10 na gas
« Odgovor #15 poslato: 26, 10, 2010, 21:15:51 posle podne »
Samo mi reci da ervin prodaje ovaj motor?
Pitajte drpopa kakvo je imao iskustvo sa ervinom. :suicide:
Blago onom ko mlad poludi ceo mu zivot u veselju prodje

Van mreže ALBATROS

• Đerdapski kratkodlaki Drekavac
« Odgovor #16 poslato: 26, 10, 2010, 22:39:23 posle podne »
DA ! Bar tako kaze.

Van mreže Darkobp

• Veliki Rovac
    • Silvery
  • Brod tip: Elan 495k malo modifikovan i produzen
  • Marina: Backa Palanka Tikvara
  • Veličina: 5.80m
« Odgovor #17 poslato: 26, 10, 2010, 23:39:38 posle podne »
Pre pola godine-godinu sam u jednoj drugoj temi pokusavao da objasnim ljudima da ovaj sistem nije neko veliko svemirsko cudo i da se da videti na nasim prostorima pa sam docekan sa velikim nepoverenjem,pa mi je sad drago da se pojavio Oblak koji je sve to strucnije objasnio i propratio slikama a jos draze sto do celog ''sklopa"moze doci za jeftine pare koje ce obradovati mnoge vlasnike takvih motora :good:

Oblak-ce jer znas mozda nesto o rasplinjacima koji se nemoraju grejati vodom,tipa kakvi se urgadjuju na male generatore za struju vazdusno hladjene?? Mislim da bi to jos uprostilo celu ugradnju

Ti za vazdusne motore mislim da idu samo za motore do 10 ili14ks

Van mreže dalibor

• Rečni Drekavac
    • Ime broda:Anja
  • Marina: Lepi Mika
  • Veličina: 9m
« Odgovor #18 poslato: 27, 10, 2010, 08:15:53 pre podne »
kada neko sazna ko ugradjuje plindzu,neka objavi na sva zvona. Ugradio bih rado ,samo da nije u stadijumu eksperimenta!
Moram da priznam da je spas za sve nas sa 2t motorima.
 :drinks: :drinks: :drinks: :drinks:
Život je jedan a Dunav večan

Van mreže Bucho

• Rečni Drekavac
« Odgovor #19 poslato: 27, 10, 2010, 08:41:26 pre podne »
Koliko sam ukapirao, Oblak je ekspert za ovo. Mozda covek  hoce da radi to. Mislim da bi u startu imao desetine zainteresovanih. Neka se izjasni.

Van mreže LSI

• Drekavac sa Srednjih voda
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #20 poslato: 27, 10, 2010, 09:03:48 pre podne »
Koliko se sećam iz vremena kada sam vozio Moskviča na gas (pre 25 godina) potrošnja gasa bila je za oko 15-20% veća u litrama od potrošnje benzina.
Da li taj odnos u potrošnji važi i za ove, ovako preradjene 2T motore?

Ako važi, i to treba imati na umu pre donošenja odluke o konverziji.

Ima li neko koga ne mrzi, a ima vremena, da malo preračuna: ako u rezervar stane 23 litre mešavine i ako motor od 25 KS troši po kilometru... koliko boca za domaćinstvo (od 10 litara) treba staviti u čamac za istu autonomiju?

Koliko košta jedan "pravi" rezervoar za gas koji bi se koristio za te namene i koliko je težak (ako čovek neće da prepumpava iz boca za domaćinstvo, onda taj rezervoar treba odneti do pumpe i vratiti napunjen do čamca)?

Da li će na pumpi pristati da toče gas u neki "portabl" rezervoar koji donesemo na punjenje?

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #21 poslato: 27, 10, 2010, 10:35:32 pre podne »
gledao sam par konverzija ... i u par njih je boca morala da se okrece naopako i da stoji uspravno da li je to i ovde problem ?

ostaje li i benzin kao pogonsko gorivo ali ne ?

Van mreže oblak

• Administrator
  • Talasožder Mali
  • Brod tip: Bayliner 2556 flybridge
  • Marina: Stenka, Beograd
  • Veličina: 25 ft
« Odgovor #22 poslato: 27, 10, 2010, 11:34:51 pre podne »
Darkobp@ Plinu (LPG)  zbog velikog pritiska u boci, gde je u technom stanju, a zatim prelaskom u gasovito u isparivachu, se povecava kinetička energija nekoliko stotina puta što dovodi do trenutnog smrzavanja ( sistem koji je primenjen kod frizidera gde motor povecava pritisak, tera gas kroz kapilaru i povecava mu kinetichku energiju shto dovodi do toga da se u isparivachu freon ohladi i na -20) Zbog toga plinski isparivač je neophodno grejati. Naj jednostavnije je vodom za hladjenje motora i to je primenjeno kod svih vodom hladjenih agregata. Kad je reč o vazdušarima ( Wv Buba i sl) primenjivani su drugi sistemi. Ili je 6mm bakarna cevka koja dovodi plin iz boce motana oko izduvne grane nekoliko desetina krugova ( inače to rešenje italijani primenjuju na vazduhom hladjenim skuteruma) ili je isti dovod putem specijalne sonde uvlačen direktno u auspuh.
I jedno i drugo rešenje radi ali nisu bog zna kako srecni po pitanju sigurnosti. Kod penti, auspuh je neprilazan i takva rešenja su neprimenljiva.

Bucho@ rado cu pomoci svakom "pioniru" ugradnje plina na pentu al s obzirom da se bavim sasvim drugim poslovima u zivotu , nisam zainteresovan da to profesionalno radim  :)

LSI@ tačno tako, agregati na plinu troše oko 10-15 % posto više plina od benzina, medjutim nije uvek tako. Na mnogim automobilskim agregatima dešava se da je potrošnja plina manja nego benzina. Što se tiče količine goriva, računaj slobodno da ako ti je 25 KS trošilo oko 10l na sat da ce ti isto toliko trebati plina. znači da ce ti za istu autonomiju biti potrebno isto plina koliko i benzina. Kucne boce su zahvalne za manje potrošače, lakše su itd ali ce ti trebati dosta boca od 10 l za toliki potrošač.

Pravi rezervoar za gas košta od 3000din 30l do 10.000din za retervoare od 90 l .
Multi ventil sa točilicom košta oko 15e bez obzira na rezervoar. Problem je što 10l plina teži oko 12kg plus boca što je prilična masa za šetnju po gradu do pumpe :) što se tiče pumpadzija svaki ce ti sipati u takav rezervoar, mnoštvo viljuškara koji rade u zatvorenim prostorima da bi smanjili zagadjenje rade upravo na plin.
Vlada iz Futoga ima bocu veličine i oblika kucne, znači desetak litara od aluminijuma koja sa sve plinom teži oko 15,16 kg....vrlo lagano. U nju staje desetak litara plina. to je interesantna boca za recimo 10 ks koji bi sa takvom bocom u 2T varijanti imao autonomiju od bar 2 sata. e sad, ta boca mu je bila, čini mi se oko 100 eura...

Kapetan@ Pretakanje plina iz boce u bocu je komplikovana stvar. postoji varijanta da se puna boca zagreje u toploj vodi , okači višlje od prazne i da se tako pretače, medjutim, takvom metodom nije moguce istočiti sav gas iz boce, mozda dve trecine. nekada su to taxisti radili, kačili kucne boce na drvo xexexexe....Pravo rešenje za pretakanje je gasna uljna pumpa ali to je vec prekomplikovana priča za svakodnevno korišćenje.
moja preporuka su kućne boce, pa sad dve, tri itd.....

Što se tiče benzina, naravno da ostaje u funkciji. postoji preklopnik plin benzin i odmah po nestanku plina može se normalno nastaviti sa vožnjom na čorbu. takodje i obrnut proces, sa benzina na plin je normalan. samo kad se sa benzina prelazi na plin potrebno je prekidač staviti u srednji položaj, sačekati nekoliko sekundi da se potroši benzin iz lončeta karburatora a onda prebaciti na plin. Isto je moguce motor paliti direktno na plin.
Zvoni, kucanje ne radi!

Van mreže LSI

• LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #23 poslato: 27, 10, 2010, 11:45:41 pre podne »

LSI@ tačno tako, agregati na plinu troše oko 10-15 % posto više plina od benzina, medjutim nije uvek tako. Na mnogim automobilskim agregatima dešava se da je potrošnja plina manja nego benzina. Što se tiče količine goriva, računaj slobodno da ako ti je 25 KS trošilo oko 10l na sat da ce ti isto toliko trebati plina. znači da ce ti za istu autonomiju biti potrebno isto plina koliko i benzina. Kucne boce su zahvalne za manje potrošače, lakše su itd ali ce ti trebati dosta boca od 10 l za toliki potrošač.

Pravi rezervoar za gas košta od 3000din 30l do 10.000din za retervoare od 90 l .
Multi ventil sa točilicom košta oko 15e bez obzira na rezervoar. Problem je što 10l plina teži oko 12kg plus boca što je prilična masa za šetnju po gradu do pumpe :) što se tiče pumpadzija svaki ce ti sipati u takav rezervoar, mnoštvo viljuškara koji rade u zatvorenim prostorima da bi smanjili zagadjenje rade upravo na plin.
Vlada iz Futoga ima bocu veličine i oblika kucne, znači desetak litara od aluminijuma koja sa sve plinom teži oko 15,16 kg....vrlo lagano. U nju staje desetak litara plina. to je interesantna boca za recimo 10 ks koji bi sa takvom bocom u 2T varijanti imao autonomiju od bar 2 sata. e sad, ta boca mu je bila, čini mi se oko 100 eura...

Kapetan@ Pretakanje plina iz boce u bocu je komplikovana stvar. postoji varijanta da se puna boca zagreje u toploj vodi , okači višlje od prazne i da se tako pretače, medjutim, takvom metodom nije moguce istočiti sav gas iz boce, mozda dve trecine. nekada su to taxisti radili, kačili kucne boce na drvo xexexexe....Pravo rešenje za pretakanje je gasna uljna pumpa ali to je vec prekomplikovana priča za svakodnevno korišćenje.
moja preporuka su kućne boce, pa sad dve, tri itd.....

Oblače, hvala na odgovoru.

Inače, ja još uvek imam svoju mehaničku pumpu za pretakanje koju sam koristio 80-tih godina. U to vreme nije bilo pumpi za točenje gasa nigde osim u okolini Zrenjanina i Novog Sada, a ja sam u to vreme živeo i radio u okolini Kragujevca.

Nabavio sam mehaničku pumpu i sa njom sam pretakao iz boca za domaćinstvo kad sam ja hteo i koliko sam hteo. Tri boce bih pretočio za nekih dvadesetak minuta (eh, tada sam bio mlad - sada bi mi verovatno trebalo duplo više vremena; treba cimati onu polugu napred-nazad)
Istina, zimi, zbog niskih temperatura, dešavalo se da je bilo potrebno boce za domaćinstvo staviti u bure sa toplom vodom da bi bilo moguće pretakanje.

E, sad - koliko je sve to bezbedno?
Ja sam, što se iz priloženog da videti, još uvek živ i nisam imao problema (uvek sam pretakao napolju, u dvorištu).

Van mreže srdjanpancic

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #24 poslato: 15, 01, 2012, 23:25:21 posle podne »
 pozdrav svima, vrlo interesantna tema

Van mreže Zoran Marinković

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
« Odgovor #25 poslato: 16, 01, 2012, 22:46:08 posle podne »
 :hi:

Iskreno, i ja sad prvi put vidim ovu interesantnu temu.....

Ovo zahteva i akumulator u sistemu, jer ventili su  na 12 v jednosmerne struje.... Da li bi mogla da se koristi stuja iz samog motora
uz postavljanje greca....da li uopšte treba grec recimo u mog Johnija od 20 ks...
Deda Zoran

Van mreže deda

• Administrator
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
« Odgovor #26 poslato: 16, 01, 2012, 23:17:51 posle podne »
Moj i Brokerov poznanik sa marine je celu sezonu vozio Suzuki 15ks na gas!!Ukoliko nekoga interesuje da isproba nabavicemo kontakt br. telefona pa neka eksperimentise!!
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže maverick

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #27 poslato: 17, 01, 2012, 00:03:27 pre podne »
par camca kod mene u osijeku je preradjeno na plin....na camcu ima mjesto za plinsku bocu i to je to...ugradnja kompletnog mehanizma kosta oko 100 eura, a koliko sam shvatio najveca zavrzlama je dovod tople vode za isparivac ali i to rijese bez neke muke...ti koji su ugradili...ne zale se..voze dugo vec tako...sigurno imaju racunicu

Van mreže poljo

• Kapitalac Dunavski
    • "Teska voda"
    • http://www.alojasailing.com/
  • Brod tip: Bar Harbor Cruiser
  • Marina: NK"Moja ladja Brcko"
  • Veličina: 8m
« Odgovor #28 poslato: 17, 01, 2012, 00:44:52 pre podne »
Deda, maveric i ostali koji znaju primjere ...bas  me zainteresovaste ...kolika je potrosnja u odnosu na klasicno gorivo (procentualno ) ako Vam nije tesko pitati te poznanike , bio bi zahvalan.
Vepar je vepar, čak i kad mu kažu da je svinja.