E, ovako treba... > Domaća proizvodnja

Domaca proizvodnja DANUBIUS

<< < (18/43) > >>

brodomonter:
@sale nb:Ja sam napravio oko 70 camaca dunavskog tipa.tzv.becka siklja.To su mi ,u pocetku mog rada,najvise trazili.Zadnjih godina gotovo uopste,traze mi ovo sto sada radim.Taj camac ima mali gaz,mali otpor vode i svaki ce da ide tako kao taj Zokijev sa tim motorom.Svaki!Taj  TIP camca,medjutim, je vrlo neprijatan na talasima,vece nevreme ga nekontrolisano nosi i baca,a Dunav,pa i Sava umeju biti razgoropadjeni.Svaka forma ima svoje prednosti i mane,kao sve u zivotu.Po mom misljenju i iskustvu,takav camac moze do 7 m max.Preko toga,ako hoces,treba ti camac plovnih karakteristika BRODA,a to je ostar pramac obla ili "V"forma,brodski motor,itd.Ta forma obezbedjuje da brodic samo uroni u talas,ne strese se kao siklja.To sve mnogo vise kosta,ali ima ljudi koji to mogu da plate,to su moji klijenti.Nije to neki camac koji sam ja izmislio,tako radi ceo svet.Camac se pravi prema poruciocu,a ne sta proizvodjac hoce.Bar mi sto radimo isklucivo po porudzbini.Takvi camci su POLUDEPLASMANSKI,zato svi öru",ali,nazalost,imaju najcesce motore slabije nego sto je optimalno potrebna snaga,jer je motor velika stavka u investiciji.Moraju biti poludeplasmanski,da imaju veci gaz zbog nize pozicije propelera,brodskog kormila...E,sad.Ja mislim da si ti sve ovo znao,ali svesno si to zanemario u ovoj tvojoj prici,jer svi nauticari ovo znaju.Doduse,vidim da se izraz "deplasmanci" cesto upotrebljava,a to su brodovi sa vecim gazom koji nama nisu interesantni.To su remorkeri,tegljaci,putnicki...itd.Moj camac dunavskog tipa koji vozi na Adu Medjicu,radio sam ga 1992.gura T-4,sa 20-ak putnika.Ali,nedajboze nevremena.Sto se tice ing.dr.mr.to je sve skola BR.Sve je vec izmisljeno.Kad imam projekat radim bolje i brze.Pozdravljam te,Sale NB!

brodomonter:
Postavljate mi pitanja,pa moram da odgovaram.Onda me ima previse,pa opet negativni komentari...
Kapetane,Odisej nije nista konkretno rekao sta mu se ne svedja ili nije dobro na modelu Novosadjanka 800,na kome je bio,valjda u Titelu.Taj je brodic na mom sajtu i moze se videti,izgledi na vodi i enterijer.Raspored je klasika za 8 m,dosta prostora i sadrzaja,sve se vidi na fotosima,enterijer je bas dobro odradio stolar-honorarac.Uradio sam samo taj jedan tog tipa,lep je pa sam ga istakao.Radjen je pre tacno 10 g,2000.Prvi vlasnik je naknadno ugradio u svojoj reziji mali brodski Kubota 25 KS.To u plovidbi nije vise od 15 KS,a brod samo u celiku ima 2,3 t.To ne moze bas dobro da ide sa tolickom snagom.Ja sam vec istakao da zadnje dve godine forsiram modele ZEMUNKA 700 dim.korita 7,0 x 2,5 m,plitko "V",ostar pramac.To korito mi je jedno trajnije resenje.Isto vazi i za model ZEMUNKA 900,dim korita 9,0 x 3,0 m.Uradio sam ih vec nekoliko i odlicnih su karakteristika.Za komentar Jarry-ja, u pocetku mog dolaska u vase drustvo, da Zemunka 900 ore vodu objasnio sam da je nadgradje svesno pomereno napred,zbog prostora na zadnjoj palubi.Na malom brodu,kao sto je ovaj rezervoari jesu balast i deo centracije.
Ima ovde jos jedna stvar koja mi je uocljiva.Vecina forumasa ima odbojnost prema ovim camcima,ne sto su moje naprave,vec sto znaju da su skupi za njihove mogucnosti,kao kiselo grozdje,ne valja.

dzoni:
Dobrodosli na sajt,

meni se takodje svidjaju vasi brodovi, mada sam ja pristalica aluminijuma, da li radite sa aluminijumom i ako da koje modele?

ovo je cini mi se Zemunka 700, Zorter je sliko mislim. Koji bi adekvatan motor bio za nju?

Pozdrav

SALE NB:
@brodomonter E to je već nešto konstruktivno!
Shvatite moj post kao pozitivnu provokaciju. I mislim da je uspela.
Moje sklonosti i način na koji koristim čamac su takve da preferiram gliserska korita, samim tim plastiku kao (najčešći) materijal, i V korito. I motor dovoljno jak da korito može da pruži projektovane performanse.
Bez uvrede, ali pre bih se odlučio za polovnog Baylinera, nego za nov brodić iz bilo koje srpske radionice.
Upravo zato što kod velikih proizvođača nema kompromisa na štetu plovnih karakteristika, koje su male radionice prinuđene da prihvate.

Način na koji neko koristi čamac određuje i koji tip plovila će kupiti. Većina ljudi u Srbiji svoje čamce nikad nije i neće provozati dalje od 10km od matične marine. A za takvu upotrebu, za kratke vožnje i nasukavanje na najbližu adu, tu je "taban" najbolji izbor. I najmanja investicija.
Zato je u Srbiji potreban najmanje jedan Zoki. A opet, potrebna su i ozbiljna plovila, pravljena po proverenim projektima, brod Nikola Tesla je dokaz da se i u Srbiji može napraviti brod za put oko sveta i da imamo majstore za to!

Probajte ovakvim razložnim komentarima i objašnjenjima da prenesete osnovno nautičko znanje forumašima.
Razlike između formi korita, prednosti i nedostatke, itd. itd.
Svi smo mi mnogo pametni i znamo sve, ali eto, nije loše da nas neko stručan malo podseti na to naše znanje! :smile:

Dule, ja sam čas gliseraš, čas polu-deplasmanac, zavisi koliko gasa dodam! :taunt: Pitajte brokera! :lol:

Kapetan:

--- Citat: budens72  24, 09, 2010, 22:44:51 posle podne ---auuu Kapetane...ne znaš šta je bečka šiklja a ploviš sa njom  :taunt:

--- Kraj citata ---

meni su rekli da je to apatinsko korito :)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju