E, ovako treba... > Domaća proizvodnja
Domaca proizvodnja DANUBIUS
brodomonter:
Dobar dan,gospodo!
Evo da se i ja prikljucim konstruktivom dijalogu i trijalogu i ...
Prvo Dule:Ovo sto si (ste) napravili pionirski je posao kod nas,pa tesko ide i sa problemima kao i svaki pionirski posao.Ja iznosim samo svoja razmisljanja o tome,pa mi nemojte zameriti sto tu vidim mnogo problema.Razlika je,koliko znam,a mozda i ne znam, izmedju tog baterijskog napajanja i pogona preko agregata,punjaca,baterije i pogonskog EM koji ste primenili i "cak i gotovi hibridi imaju EM vezane za dizel koji u motornom rezimu rada EM koriste".Ovo je,ipak, bitno drugi sistem jer su dizel motor,generator i pogonski EM u stalnoj vezi,a elektronika i racunar prati utrosak energije i automatski prebacuje rad na izvor energije koji je u datom trenutku neophodan ili najoptimalniji.Krece se sa EM jer je ubrzanje vece,pa malo SUS kad se postigne brzina-koristi se inercijalna energija,pa kad se to potrosi opet EM,pa kad su baterije pri kraju,opet SUS i sve tako u toku voznje.Koristi se cak i sila kocenja kao iskoristiva-upotrebljiva energija.Ovo,kazem, nije nista novo,sistem je poznat vec decenijama unazad,sada je samo usavrsen informacionim tehnologijama.Ima jos nesto:kad budete isli brze,vise cete energije potrositi pa ostaje manje vremena za plovidbu.ISTA KOLICINA ENERGIJE JE POTREBNA ZA ODREDJENI RAD,BEZ OBZIRA NA NJEN IZVOR I POREKLO.Voleo bih da vam da misljenje i neko strucniji za ovu oblast od mene.Ali,ovo su osnovni zakoni fizike.Adekvatniji propeleri ce svakako poboljsati plovidbu.Pozdrav,brodomonter.
brodomonter:
Sale NB je najbolje prokomentarisao ovu temu o formi korita i potrebnom pogonu za razlicite rezime plovidbe.Slazem se u svemu.
Hidrodinamika broda je izuzetno kompleksna oblast masinske nauke,ali i rekreativnom nauticaru je korisno i potrebno da zna o tome bar osnovne stvari.
brodomonter:
Kapetane,skoro si prokomentarisao da niko kod nas ne radi po standardima.Mislim da je ovo,ipak, po standardima. Konstrukcija jeste,inace, slabost ogromne vecine kolega.Kod nas uopste nema literature za ovu oblast ,kad je u pitanju gradnja camaca.Ili je nedoreceno ili praistorijsko.
brodomonter:
Zemun,Siroka Staza,1994.god.:Moj brod i ja.Drugarski odnos,pun razumevanja.
WWW.DANUBIUSMOTORBOATS.CO.RS
E-mail:nenad1950@gmail.com
ili:kesicyachts@nadlanu.com
brodomonter:
Ovo je camac koji sam najvise pravio na pocetku ovog posla;becka siklja od 7 m,dno 1,8 m gore 2,2 m.Napravio sam oko 70-ak komada.Tokom 90.-ih.Ovaj sam radio 1994.nasao sam ga WWW.navodi/berza...prodaje se.Evo u kakvom je stanju posle tacno 16 god.Ovaj tip sam nazvao Wiena 700.Bolji je u dim.7,5 x 2,0/2,6 x 0,8 m to je najbolja mera za dunavsko korito za nase uslove.Ima taman mesta,moze da gura 10-ka,a za nuzdu,na kratko i 4-ka!Ovaj model od 7,5 m u celiku radim za 3,500.-E.Dno je 4 mm,ostalo 3 mm.
Ofarban i ustakljen 5.000.-E.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju