Autor Tema: Fishfinder instalacija u trupu (u a ne kroz ), i greska koja se dobija  (Pročitano 2607 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Fishfinder instalacija u trupu (u a ne kroz ), i greska koja se dobija
« poslato: 27, 07, 2011, 09:35:27 pre podne »
Juce sam preko silikona instalirao u plasticni trup X-4 Pro Lowerance sonar... Posto je po ukljucivanju totalno poludeo pozeleo sam da proverim ispravnost...

Uzeo sam sondu i rukom potopio u vodu dubina 3,8 metara... posto je bilo detalja riba i slicno pozeleo sam da vidim koliko se gubi detalja kada gleda kroz korito ....
U krmeni deo sam sipao 3 litre vode taman toliko da predje preko ivice sonara, spustim sonar rukom u tu vodu i zaista vidim manje detalja ... ali dubina je pokazivala 3,4 metra

realno vodena linija u krmi i spoljna vodena linija se razlikuju za 3-5 cm a ne za 40 kako je sonar javio...

3-4 puta sam izvrsio isto merenje i utvrdio da definitivno pokazuje 40 cm manje kada gadja kroz trup... 

Danas cu pokusati da utvrdim da li je ovih 40 cm konstantno ili se menja u zavisnosti od dubine....

Van mreže mossi

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
  • Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
Odg: Fishfinder instalacija u trupu (u a ne kroz ), i greska koja se dobija
« Odgovor #1 poslato: 27, 07, 2011, 09:55:50 pre podne »
Svaki ozbiljniji sonar ima u meniju opciju za kalibrisanje/offset dubine +/- u cm.  :)  :yahoo:

Van mreže Pera GARMIN

• Veliki Rovac
  • Pol: Muškarac
Odg: Fishfinder instalacija u trupu (u a ne kroz ), i greska koja se dobija
« Odgovor #2 poslato: 01, 08, 2011, 13:49:36 posle podne »
Imaćeš dodatni gubitak i kroz silikon... u odnosu na vodu.

Što nisi uzeo Garmina kao sav normalan svet? I stariji FF 90 / 140, kao i nova ECHO serija imaju podešavanje "keel offset", čudi me da Lowrance nema ?!