Eno ti gotova NOVA brodica na kupujem prodajem za 1300 eura, ofrbana. Tvoje je da je namsetis unutra i kupis motor. Inace taj drugar je mogao kod mene to da odradi ja bi mu uzeo 4000 eura, tako bi mogli da pricamo da je farbanje 4000 a ne 1000 eura.
Nekako sam preleteo ovu poruku ranije. Ono što ja, a i kolege pokušavamo da ti objasnimo je da to nije najbolji, a pogotovo ne najjeftiniji način, nažalost. I sam sam upravo ofarbao brod do pola jer za više nisam imao novca. Ali je to pola odrađeno kako treba.
Napomena da je drugar mogao kod tebe da ofarba za 4000E je u najmanju ruku neozbiljna. Mogao je i kod mene za 20E, da dam klincu da ga izmaže vodenim bojicama. Nije to poenta ove priče.
Moj brod je star 4 godine, i na dosta mesta mu je izašla rdja. Ne usled nekih fizičkih oštećenja, nekako je izbila od dole. Gledalo ga je više ljudi koji se u to razumeju (ne samo momci koji su ga farbali), i svi se slažu da najverovatnije nije ispeskaren pre farbanja, kao ni zaštićen u 4-5 slojeva kako se to radi. Ja sam tu rdju video kad sam ga kupovao i cena je spuštena za izvestan deo.
Taj brod za 1300E sigurno nije ispeskaren i kvalitetno zaštićen. Jeste, dosta je manji od mog, pa manje materijala ide za farbanje, ali opet, kupiš tako nešto, sija se farba, ma milina. Pa za 3 godine treba da ga vadiš, peskariš, farbaš kako treba i daš skoro koliko si i za brod. Ili je ipak bilo bolje uraditi kako treba u startu? Ta mackanja i zamazivanje su

, ako se radi o nekoj šiklji, koju sam izvučeš iz vode, zamažeš, premažeš antialginom, pa ako za 10 godina totalno propadne od lošeg održavanja, napraviš novu za sitne pare.
Slažem se da je ovo zemlja Srbija, da nemamo ni dovoljno, a kamoli viška para, pa se dovijamo na razne načine da uštedimo. Pa vidiš da sam i ja farbao brod do pola. Ali ovo nije mesto na kojem se ikako može uštedeti, sem da se radi kako treba.