E, ovako treba... > Izbor elise i pogona
Kort nozzle
fisherman:
@Barba
Drugar je to video u Engleskoj, kako je namontirano za kavitacionu plocu na motor isti kao njegov. Raspitao se malo, svi mu rekli kako od toga nema bolje, kako se dobijam ne znam sta sve...
kada je dosao ovde uzeo je napravio isti sistem, i spustili smo zajedno camac u savu..
slicno je izgledalo kao na ovoj slici:
Mislim da nije bilo promene nikakve... Zvao sam ga sad nejavlja se.
Ali ja sam mu pricao.... Da je to bolje toliko, fabricki bi ga proizvodjaci ugradjivali....
A to je uslo u elisu pri brzini oko 55 na sat... secam se nimalo prijatan osecaj...
Barba:
Pa da, to je smisljeno za male brzine, 10-15km/h. Na velikoj brzini je preveliki otpor, pa su gubici veci od dobitka, a za posledicu je i imao razletanje celog sistema usled prevelike sile otpora. :sorry:
zorter:
A mozda bi trebalo ovako da izgleda, mada meni ovo (zbog oblika elise) vise lici na JET pogon ili bar imitaciju.
Barba:
Ovo je izgleda neka unapredjena verzija ili verzija prilagodjena malim motorima. Tu se dodatno suzava izlazni precnik kako bi se brzina iza propelera jos povecala,a za razliku od korta ulazni precnik se povecava ka elisi, sto smanjuje brzinu na propeleru. A sto je manja brzina, to je vece klizanje, zanimljivo... Ovo radi po drugom principu. :good:
marke:
Mislim da i obicna tanka cev paralelna sa protokom vode (kao kod turbine) povecava znacajno iskoristljivost elise a evo i zasto:
Kod turbine je bitno da je razmak izmedju oboda elise i zida turbine sto manji jer sprecava da deo fluida koji je poteran elisom unazad samo skrene sa zadnje strane elise ponovo ispred nje gde je veliki potpritisak. Ako zelite primer pogledajte ventilatore za kompjutere svi su u takvim cevima (turbinice). Ako je elisa u slobodnom prostoru dosta fluida skrene u stranu i zaokruzi opet ka prednjoj strani elise.
Osim toga je problem sa upadom plutajucih predmeta u elisu. :smile:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju