E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...

Evinrude, ali ne obican

<< < (11/13) > >>

Barba:

--- Citat: Dule  21, 05, 2011, 08:06:36 pre podne ---Na trimaranu je i SUS od 10 hp.
Pa nije baš kao što barba kaže... ne može da postigne ni pola brzine koju elektromotor postiže sa samo 70a potrošnje ili oko 3 kw.

--- Kraj citata ---

Pa Dule, pa upravo sam to i rekao. Samo ovde uvodis dodatni problem sto na tom SUS-u od 10HP nemas odgovarajucu elisu, pa je brzina manja.

--- Citat: Barba  20, 05, 2011, 11:39:27 pre podne ---Takodje, fabricki vanbrodski motor ima neki pretpostavljeni deplasman camca koji ce terati, pa je na osnovu toga instalirana elisa, sto se verovatno ne gadja sa realnim potrebama camca. Ako se optimizuje elisa, i vanbrodski motor od 10HP ce terati ovaj camac istom brzinom na maksimalnom gasu, ali zbog mnogo veceg pada momenta na manjem broju obrtaja ce biti prakticno neupotrebljiv. To znaci da nam je na manjem gasu potreban SUS vece snage (~20HP) da bi mogli da ubrzamo za neko normalno vreme. Na to se misli, kada se pominje onaj magicni odnos snage SUS-a i EM od 1:3. 

--- Kraj citata ---

Ako na taj SUS od 10 HP postavis odgovarajucu elisu dobices mnogo bolje rezultate, ali ni blizu performansi sa EM, jer taj SUS nece imati snage da ubrza, mozda ce i uspeti da ubrza ali ce mu trebati 20 minuta. Ali ako trimaran povucete Azimutom od 15 km/h, startujete SUS i date pun gas, kada otkacite trimaran, SUS ce ga terati tom brzinom. Tu je EM nenadmasiv, zato tramvaj neferma Nemanjinu, a dizeli vriste od muke.

Vidimo se danas.

STG:
Bejah na brodicu do 17:30...Bar bese lepo vreme...

Vuk:
Pa što tako, kako ide sa EM?

STG:

--- Citat: Vuk  21, 05, 2011, 19:00:19 posle podne ---Pa što tako, kako ide sa EM?

--- Kraj citata ---
Juce videh,ide skroz ok,nisam zapitkivao za detalje,priznajem-dopalo mi se.
Danas Duleta nije bilo u dogovorenih 17...

Barba:
Evo ja sam se sada vratio sa prve elektro plovidbe. Sta da vam kazem, meni je osecaj nekako cudan. Nisam jedrio, pa nisam znao kako je ploviti u tisini. Sto se buke tice, prisutno je samo neiritantno zujanje elektromotora ili masinskog sklopa u nozi i sum vode nalik zuborenju. Pored samog motora moze vrlo tiho da se razgovara i sve deluje nekako neobicno. Krecete se, ali valjda zbog tisine imate utisak kao da plutate. Nikola i Dule su lepo spakovali baterije u sanduk klupe na sredistu camca i cak i u ovoj nezavrsenoj fazi sve izgleda poprilicno uredno.
Nikolina autonomija je od 2 do 5 sati u zavisnosti od brzine plovidbe. Lepo i jeftino. Po pristajanju samo je ubo kabl u steker. Nema kanti sa benzinom, dvotaktola, presipanja, prosipanja, cimanja kanapa dok ne upali, buke, dreke, samo sssssssssssssssssssssssssssssss

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju