Nautika opšta... > Zakoni i Propisi
Porez na Camce
rade:
Znaju oni da mi nemozemo bez toga.Blokada da,pa ce stranci da tuze drzavu pa opet po nasim ledjima.
Admiral:
Jest deda je u pravu.
Skupi se tridesetak camaca i svi se vezu u pristanistu, duz doka. Tako da niko ne moze da pristane.
Ali treba imati i neki predlog protumera.
Npr. Motor da nije u plovnoj dozvoli za camac.
Tako se razdvoji i taksa, pa se camac registruje jednom u 10godina, a motor 1/5g.
Motor promenis i zdravo. Al camac je camac.
Camac do 6m, je sportsko ili pomocno plovilo. Nema takse.
Camac od 6-15m - odrediti taksu prema duzini, ili jos bolje po vrednosti plovila.
Tako siklja od 10m, koju je vario komsija Zika i koja kosta oko 1500eu, sa sve lamperijom i ostalom "bogatom" opremom, ne moze da bude isto oporezovana kao i Sea-Ray od 9,5m koji kosta oko 30000eu. Tako ko ima para da kupi skupi brod neka plati i odgovarajucu taksu.
Kao kod kola. Popusti po godinama starosti, obavezno.
Motor da bude druga prica. Do 50 nista, preko po kubikazi.
Treba razraditi NAS predlog i zameniti onim sugavim.
zorter:
--- Citat: Admiral 25, 04, 2009, 20:27:13 posle podne ---Jest deda je u pravu.
Skupi se tridesetak camaca i svi se vezu u pristanistu, duz doka. Tako da niko ne moze da pristane.
Ali treba imati i neki predlog protumera.
Npr. Motor da nije u plovnoj dozvoli za camac.
Tako se razdvoji i taksa, pa se camac registruje jednom u 10godina, a motor 1/5g.
Motor promenis i zdravo. Al camac je camac.
Camac do 6m, je sportsko ili pomocno plovilo. Nema takse.
Camac od 6-15m - odrediti taksu prema duzini, ili jos bolje po vrednosti plovila.
Tako siklja od 10m, koju je vario komsija Zika i koja kosta oko 1500eu, sa sve lamperijom i ostalom "bogatom" opremom, ne moze da bude isto oporezovana kao i Sea-Ray od 9,5m koji kosta oko 30000eu. Tako ko ima para da kupi skupi brod neka plati i odgovarajucu taksu.
Kao kod kola. Popusti po godinama starosti, obavezno.
Motor da bude druga prica. Do 50 nista, preko po kubikazi.
Treba razraditi NAS predlog i zameniti onim sugavim.
--- Kraj citata ---
Admiral je u donekle u pravu.Mozda bi bolje resenje bilo da se udruzimo u primedbi vladi o pravilniku o oporezivanju.Pa da mi damo predlog o vrednovanju camaca za oporezivanje.A to mozemo i ovako u elektronskom obliku da pokupimo potpise pa u vidu peticije da urucimo pismeni protest vladi, pa cak i predsedniku drzave.Neka oni oporezuju funkcionere koji imaju plovila vredna po nekoliko desetina hiljada evra po do mozda i miliona evra, a jahte i "camce" drze u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bugarskoj, Turskoj i cak na nekim egzoticnim ostrvima.
Ali uvek je bilo "vrana vrani oci ne kopa" pa tako ce biti i ovde.Ispastace samo "gulija/raja". Nesto nisam primetio ni na jednom drugom nautickom forumu, da nekog ovo zanima. Pa se pitam: Jesmo li mi jedini "ludaci" u ovoj drzavi, ili smo mi najsiromasniji. Pa daj onda da menjamo naziv sajta. Nek bude MOJA KOBAJAGI LADJA ili MOJA "LADJA" ili "Voleo bih da i ja imam nekad ladju"
Bojim se da ako ovo uvedu nikad necu napraviti ni splav a kamoli camac sa kabinom poput Zokijevog sto i jeste moj cilj.
Veliki pozzzz.
zorter:
Jedna ispravka.
Upravo pronadjoh na "Varalicar.com" i "NA VODI" da su i oni pokrenuli raspravu o porezu.Doduse od juce, ali su se ipak setili.
zoki novus:
primeniti FIZLIK (fizicku likvidaciju)
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju