Nautika opšta... > Zakoni i Propisi
Porez na Camce
ljubac:
--- Citat: budens72 31, 07, 2010, 10:18:53 pre podne ---eh.... samo kad bi bili složni i da niko ne plati ništa.... brzo bi oni ukinuli postojeće poreze i uveli neke realne,pa da svi plaćaju...
--- Kraj citata ---
Ovi su očigledno "složniji" od nas.
A porez na 104 miliona evra?
Petak - 30.07.2010
Od sedam jahti srpskih tajkuna, ukupne vrednosti oko 104,5 miliona evra, Srbija na ime poreza nije dobila ni dinara jer su sve registrovane u inostranim poreskim rajevima.
Čak i da su, nekim slučajem, svoja luksuzna plovila registrovali u Srbiji, svi ukupno bi platili porez od, za njih tričavih, 35.000 evra.
Naime, porez na posedovanje broda ili jahte od 15 ili više metara iznosi od 108.830 dinara do najviše 494.660 dinara, u zavisnosti od snage motora. Međutim, prema zvaničnoj evidenciji, u Srbiji nije registrovana nijedna jahta takvih gabarita, iako se brojniji domaći tajkuni, među kojima kraljevi šerpi i šećera, međusobno utrkuju čija će „vodena kraljica“ biti veća i duža. Jedini izuzetak može biti Siniša Mihajlović koji je svoje bogatsvo stekao u Italiji, pa i jahtu od 20 miliona evra.
Ivan Nikolić, saradnik Instituta „Ekonoskom“, objašnjava da je registrovanje jahti u zemljama koje ubiraju niže poreze uobičajena praksa svih bogataša, pa tako i domaćih.
- Ako biste imali priliku da se prošetate Kanom ili Monakom, videli biste da retko koja od usidrenih jahti plovi pod zastavom Francuske, Italije ili Nemačke jer su mahom registrovane u zemljama koje važe za poreske rajeve. To isto rade i domaći bogataši jer tamo plaćaju manji porez. To nije nezakonito - kaže Nikolić za „Alo!“.
Upućeni objašnjavaju da tajkuni često sopstvene skupocene vile, jahte i automobile prijavljuju na svoja preduzeća, odnosno svoje lične troškove prebacuju na teret firme. Tako firma ne iskazuje dobit jer prikazuje da su joj troškovi veći nego što stvarno jesu, a naši bogatuni ne plaćaju porez na mesečne prihode i veliki deo lične imovine. Zato se desilo da prvi na listi po mesečnim prihodima u Srbiji bude kontrolor leta sa Voždovca, a ne neko od najbogatijih ljudi u zemlji.
Jevrosimović prodao jahtu
Raskošnom lađom dugom 25 metara i, prema procenama u medijima, vrednom oko četiri milione evra, doskora je plovio i vlasnik „Komtrejd grupe“ Veselin Jevrosimović. Da li zbog krize ili planiranja kupovine nove, tek odnedavno nije više njen vlasnik.
- Više je nemam, prodao sam je - rekao je Jevrosimović za „Alo!“. On je, međutim, potvrdio da je jahta pre prodaje bila registrovana na firmu, odnosno u Holandiji, gde je registrovan i „Komtrejd grupa“.
Petar Matić
- model: „Navetta 30“
- dužina: 30 metara
- vrednost: 6,5 miliona €
- registrovana: u Grčkoj
Miodrag Kostić Kole
- model: „ISA Yacht 48“
- dužina: 48,9 metara
- vrednost: 25 miliona €
- registrovana: na Bermudama
Vojin Lazarević
- model: „Sunseeker Predator 108“
- dužina: 33 metra
- vrednost: 10 miliona evra
- nije poznato gde je registrovana, ali u Srbiji nije
Željko Mitrović
- model: „Sunseeker 105“
- dužina: 30 metara
- vrednost: devet miliona evra
Marko Mišković
- model: „Sunseeker Predator 82“
- dužina: 25 metara
- vrednost: 4 miliona €
Željoni:
To su pravi "rodoljubi" . A ja hoću da registrujem čamčić star 30 godina i četvorku , sve se češće pitam u kom filmu sam ja :scare:
mossi:
Svi mi do jednog, bi uradili isto što i oni. :)
Samo nam fali brod od 48 metara.
I 25 miliona evrića.
:suicide:
Barba:
Mene ne trpaj u taj kos. Svi su se dobro nakrmacili od ovog siromasnog naroda, a nisu ni jednu cesmu mogli da naprave zauzvrat.
mossi:
Barba niko od nas ne ide u taj koš, niko nema taj keš.
Ali nemojte (Barba ovo se ne odnosi na vas, nego na sve nas) se zanositi da bi billo puno drugačiji.
Mi ovde ne pričamo o solidno situiranim gradjanima, više srednje klase koji mogu da dobace ukupnog kapitala do 500-700k EUR-a.
Nego o MILIONERIMA koji samo za brod imaju 10-tak miliona!
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju