Nautika opšta... > Zakoni i Propisi
Porez na Camce
Barba:
Formirati NVO nije nikakva mudrost. Ja npr. imam statut koji sam pravio za jedno drugo udruzenje, treba ga samo prepraviti i prilagoditi. Za to nam treba 3 sata. Platimo takse i to je to. E sad posto je kod nas sve klaj klaj, cekanje resenja bi sigurno bilo dva meseca, ali nema veze, formirali bi "organe" , organizaciju i clanstvo, pa bi mogli da delamo u mnogo vise pravaca (tu mislim i na ekologiju).
Ali sve jedno u javnosti moze da se nastupa i kao sajt NVO-a u formiranju ili slicno koji ima recimo 200 zvanicnih clanova, skupstinu i regularno izabrane organe. Samo potrebno je da svi clanovi popune online pristupnice i recimo plate clanarinu od 0 dinara. Tako bi mogli da nastupimo kao zvanicna organizacija sa pecatom na dokumentima i to bi imalo znacajnu tezinu.
Ovako sve to deluje kao skupila se raja, verovatno ih izmanipulisali neprijatelji srpske drzave (citaj ona ili ova stranka) i prave haos i nanose milionsku stetu drzavi.
zorter:
--- Citat: Barba 28, 04, 2009, 20:52:56 posle podne ---Formirati NVO nije nikakva mudrost. Ja npr. imam statut koji sam pravio za jedno drugo udruzenje, treba ga samo prepraviti i prilagoditi. Za to nam treba 3 sata. Platimo takse i to je to. E sad posto je kod nas sve klaj klaj, cekanje resenja bi sigurno bilo dva meseca, ali nema veze, formirali bi "organe" , organizaciju i clanstvo, pa bi mogli da delamo u mnogo vise pravaca (tu mislim i na ekologiju).
Ali sve jedno u javnosti moze da se nastupa i kao sajt NVO-a u formiranju ili slicno koji ima recimo 200 zvanicnih clanova, skupstinu i regularno izabrane organe. Samo potrebno je da svi clanovi popune online pristupnice i recimo plate clanarinu od 0 dinara. Tako bi mogli da nastupimo kao zvanicna organizacija sa pecatom na dokumentima i to bi imalo znacajnu tezinu.
Ovako sve to deluje kao skupila se raja, verovatno ih izmanipulisali neprijatelji srpske drzave (citaj ona ili ova stranka) i prave haos i nanose milionsku stetu drzavi.
--- Kraj citata ---
Slazem se potpuno i mislim da bi to trebalo uraditi.Samo mislim da udruzenje pocinje da "zivi" od momenta odrzavanja osnivacke skupstine, a ne od momenta upisa u registar, koji moze da potraje i nekoliko meseci. Jedino ne znam koliki broj je potreban za osnivacku skupstinu (mislim da je 30% clanstva, ali nisam siguran).A pristup on line je broj licne karte, JMBG, i popunjena izjava o pristupu, a sve on line.Jedino osnivacka skupstina mora "uzivo" kao i potpisi prisutnih clanova.Tu se odmah biraju neophodni odbori i tako udruzenje postaje legitimno.
Mozda sam negde pogresio ali mislim da je ovo neka procedura koja zadovoljava zakonske norme. Jedino mislim da nije dobro da bude NVO posto to i nije. Pre je udruzenje gradjana ili ljubitelja prirode ili nesto slicno. Nekao je NVO postalo odbojno u narodu. J*bi ga kad sve upropastimo. Veliki pozzzzzz.
Barba:
Tacno tako kako si rekao, pocinje da zivi od osnovacke skupstine i mislim, ali bih morao da proverim, da je za osnivacku skupstinu potrebno minimum deset clanova. U svakom slucaju broj koji nije problematican. Ostali clanovi se uclanjuju posle toga. Sto se tice naziva apsolutno se slazem da je NVO kod nas poprimio znacenje izdajnicke organizacije. Udruzenje gradjana Moja Ladja meni lepo zvuci.
Za sve buduce akcije imali bi legalan okvir, a mogli bi i da se finansiramo od dobrovoljnih priloga. To je za slucaj da kao udruzenje radimo npr. plakate ili preduzimamo akcije koje zahtevaju materijalna sredstva.
zorter:
Bas tako. :good: :good: :good:
Barba:
Pa onda ne bi bilo lose da kapetan da svoj sud o predlogu i da se izjasne i ostali clanovi, pa da radimo nesto sto ima tezinu ili da idemo ovim predlozenim putem pa kako bude.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju