E, ovako treba... > Elektronika

Pomoć pri kupovini Humminbird Fishfinder sa SI i DI tehnologijom

<< < (3/6) > >>

milosh:
Mossi,
bio si upravu sto se tiče GPS-a - Odgovoriše mi ljudi iz Humminbird-a da je jedini aktuelni model koji podržava SI tehnologiju i ima integrisanu GPS antenu je 798ci hd si combo. Što znači ako želim veći ekran onda mora i eksterna GPS antena.  To me je na počeku jako uplašilo jer sam sa slike video da se radi o nekom tanjirastom obliku, a kako su u strahu velike oči onda sam mislio da je ta antena mnogo velika  :preved:. Međutim, njene dimenziju su male, prečnika je 8cm i malo preko, tako da to nije problem. Humminbird nudi 2 modela, jedan 16-to kanalni a jedan 50-to kanalni. Koliko sam shvatio, taj 50-to kanalni brže obezbeđuje informacije od 16-to kanalnog. Evo i linka

http://store.humminbird.com/products/269322?product_id=840d034093429aa22d0a1d77e61eb540

E sada opet pitanja u vezi sonde. Nekako mi se ne buši novi čamac, ali ako se mora mora se.
Da li bi mogli da mi opišete koje su mane vaših sondi koje su montirane sa untrašnje strane trupa lepljenjm? Da li se gubi na kvalitetu signala (ovo je posebno bitno za SI)?
Koliko sam shvatio Mossija, problem na njegovoj montaži je blizina sonde do čizme motora. Dok sam čitao ona uputstva Humminbirda za model 998 oni uglavnom predlažu takve montaže i bezobraznici ništa ne govore o problemima slični Mossijevim. Svaki savet i analiza je dobrodošla. Naravno da mi je najbitniji kvalitet.

Što se tiče Evrope, u poslednjih 2 nedelje sam pokušao da iskopam različite informacije od zvaničnih dilera Humminbird opreme u Evropi - cene su katastrofalne. Npr. ono što u USA košta 2000 dolara, u evropi košta 3500 eura. Bez komentara

Hvala unapred na razjašnjenju oko sondi i njihovom montiranju

mossi:
Modeli koji u svom nazivu sadrže malo "i" imaju Integrisani GPS.  :)
Ali stvarno je bezobrazno da govore o GPS funkcijama kao da su one u paketu, a nisu.  :diablo:

Razlika izmedju 16 i 50 kanalnog GPS je u potpunosti u korist 50 kanalnog.
Ja imam 16 kanalni jer sam taj nasledio od prethodnog modela sonara Matrix 47 3D.

Video si moje slike, na kojima postoji problem "leve strane" na SI čim se ide malo brže (ako je sonda montirana na desnoj strani).
Najbolje bi bilo pre montaže na krmenu dasku, napraviti nekoliko eksperimenata sa nekoliko lokacija i koristiti neki vakum ili čičak nosač.
Pa onda odrediti fiksnu lokaciju. U svakom slučaju, ako je ugao krmenog ogledala veći tim bi trebao to da iskoristiš i da sondu što više primakneš
tj montiraš direktno i time dobiješ malo na odmicnju od noge motora. Ja ću definitivno promeniti lokaciju moje sonde pa ćemo videti kako će se ponašati.

O cenama ne vredi trošiti reči: kompletna USA politika je takva: najbolje i najjeftinije OSTAJE u USA, ostalo se izvozi.

Znači ili NE može ili ne valja ili ubiše sa cenom!  :diablo: :wild: :aikido:

milosh:
Evo nađoh zvanično objašnjenje da SI sonde ne mogu da se montiraju sa unutrašnje strane trupa:

As an alternative to transom mounting, it is possible on many fiberglass-hulled boats to glue the transducer on the inside of the boat hull. Since fiberglass has similar sonar characteristics as water, the sonar signal can pass through the boat hull with minimal loss. The hull of the boat must be single layer construction (not double-hulled) Also, any air trapped in the lamination of the fiberglass would prevent the sonar signal from passing through.  This method will not work for any Side Imaging transducers.

izvor je: http://www.humminbird.com/FAQ.aspx?ContentId=1754

mossi:
Miloshe, SI tehnologija pokriva ugao tek nešto manji od 180 stepeni.
Ako stoji na patosu, gde gleda sonda? Koliki je ugao koji zahvata na mestu gde je rub sonde, možda max 100 stepeni.
Zato sonda mora biti zaronjena u vodu kad radi u SI režimu.
A zato i postoji sonda za kroz trup, sa svim svojim prednostima i "manama" - rupa na tabanu.  :this:  :superstition:

milosh:
Konačno je stigao sonar  :)   :drinks:
Međutim, da li mojom nepažnjom ili ne razumevanjem prodavaca i osoblja Humminbird-a, naručio sam odmah i eksternu 50-to kanalnu GPS antenu. Kad ono, juče otvaram paket, a u okviru originalnog paketa Humminbird-a antena, ista kao ona što sam dodatno naručio :scare:
Sada imam dve identične antene, možda ću i duplo preciznije da se pozicioniram :) Šalim se, verovatno će na prodaju
Uskoro kreće montaža, i naravno nova pitanja i traganje za novim rešenjima :)
Pozdrav

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju