E, ovako treba... > Elektronika
Pomoć pri kupovini Humminbird Fishfinder sa SI i DI tehnologijom
milosh:
Kako je čamac uskoro tu, zainteresovan sam za kupovinu Humminbird fishfindera sa Side Imaging (SI) i Down Imaging (DI) tehnologijom.
Pokušao sam da dobijem informacije od lokalnog dilera za Srbiju, a pre par meseci i dilera iz Hrvatske, ali nažalost izostao je bilo kakav odgovor. Kao što vidim iz vaših postova, ništa čudno.
Kako su vam se pokazali Side Imaging i Down Imaging na rekama koje imaju ozbiljan protok vode i nemirnu površinu kao Dunav (u klisurskom delu)? Da li ima velikih razlika u odnosu na sliku koju dobijate na mirnim vodama?
Takođe, želim da imam opciju memorisanja lokacija GPS-om, kako bi kasnije mogao da navedem čamac na te lokacije. Da li se, ukoliko se uređaj kupi u Americi, može koristiti GPS, pošto pročitah malo nejasne infomacije na njihovom sajtu o tome?
Da li bi QuadraBeam sonda mogla da radi u kombinaciji sa SI and DI, i da li ima nekih benefita u odnosi na DualBeam sa SI i DI?
Da li imate preporuku za neki određeni model (najvise sam zainteresovan za velicine ekrana iz serije 7 i 9). Opcija za karte mi nije potrebna.
Hvala vam unapred na odgovorima.
Pozdrav
mossi:
miloshe, pozz.
:)
Vlasnik sam 797C2 SI uredjaja, sa GPS-om.
Taj uredjaj ima dual beam i SI tehnologiju niže frekvencije 455kHz.
Dunav nije more, voda je puna peska i nečistoće.
Što bitno utiče na kvalitet SI snimaka.
Postavka SI sonde je takodje velik problem.
Preporučujem sondu za kroz trup. Koja se redovno tretira antialginom.
Sonde bočno od motora imaju velik problem sa onom stranom na kojoj je motor.
Montaža sonde, bi trebala da bude što bliže krmenij dasci, tako da bude što dalje od noge motora.
Kod mene postoji kutija od 2cm koja služi za vertikalno klizanje sonde.
Koji najozbilnije želim da izbacom, jer bih tako odmakao sondu od noge za 2cm.
Dubina u Djerdapskoj klisuri od 50-80m za SI nije nikakav problem, radi lepo.
Problem je brzina plovila i način skeniranja.
Idealna brzina plovila je do 3km/h, skrol ekrana 2, što mirnija površina vode.
Upotrebljivi snimci su do 10km/h.
Sve posle.. ne zadovoljava.
Sama riba se jako teško učava u realnom vremenu, na tako malim ekranima.
Zato na 1197 je to EXTRA! :good:
Imao sam priliku da radim sa tim modelom i NEUPOREDIVO je.
Kako po kvalitetu snimka, tako i po ceni. 3000+ EUR-a.
Evo par snimaka:
Imam još dosta snimaka, ali me mrzi da ih kačim.
Ako imaš bilo kakvo pitanje, pitaj slobodno.
Pozz.
milosh:
Hvala na iscrpnim informacijama Mossi :). Baš mi znače.
Pošto do sada nisam nikada monitarao sonde, da li imaš neku sliku tvoje montaže kako bi lakše ukapirao tvoj opis?
Što se tiče veličine ekrana, 11-tice su mi preskupe, tako da cu morati da se zadovoljim 7,8 ili 9-kom (jer su one samo skupe :sorry:)
Da li si svoj uređaj kupio u Evropi? Da li ti je beleženje pozicija pomoću GPS (bez mapa) funkcionisalo svugde i bez problema? Koji su problemi ako se uređaj kupi u Americi?
Da li na ovom tvom uređaju može da radi i Down Imaging?
I još jedno pitanje za sve: gde kupujete u Evropi ovakve uređaje, i gde su najpovoljnije cene.
Hvala unapred :)
mossi:
Pošto do sada nisam nikada monitarao sonde, da li imaš neku sliku tvoje montaže kako bi lakše ukapirao tvoj opis?
Da li si svoj uređaj kupio u Evropi? Da li ti je beleženje pozicija pomoću GPS (bez mapa) funkcionisalo svugde i bez problema? Koji su problemi ako se uređaj kupi u Americi?
Uredjaj je kupljen u HR, pa "uvežen" u SR.
Sa mapama ili bez GPS radi OK. Pozicije i putanje se lako i detaljno pamte uz odredjena podešavanja: na koliko sekundi, koliko min. razdaljina imedju tačaka, boja putanje, itd..
Kupovinom uredjaja u USA uglavnom imaš "manje" EUR problema, nedostaci su FIZIČKA nemogućnost da se dubine, daljine, brzine izražavaju u medjunarodnom SI, nego u fitima, farenhajtima, miljama, itd..
Da li na ovom tvom uređaju može da radi i Down Imaging?
Da za moj uredjaj postoji, a ja sam je instalirao novu verziju OS-a sa DI opcijom.
I još jedno pitanje za sve: gde kupujete u Evropi ovakve uređaje, i gde su najpovoljnije cene.
:telephone: :new_russian:
:drinks:
milosh:
Mossi, mnogo fala na odgovorima :) Sada polako počinju da se slažu kockice.
Na osnovu onoga što si mi predložio, i recimo da se odlučim za modele iz serije 9 da li je ovo sve što mi treba:
1. Humminbird 998c Si Combo Cho Fishfinder - 407760-1cho - bez sonde
http://moodeals.com/index.php?main_page=product_info&products_id=3912
2. Humminbird Transducer Xpth 9 Hdsi 180 T Hd - 710210-1 (sonda koja se postaljavlja bušenjem trupa)
http://moodeals.com/index.php?main_page=product_info&products_id=2939
3. Humminbird Gm 2 Gimbal Mount 900 Series - 740083-1 (nikako da skontam da li ovo ide u paketu sa sonarom ili se posebno kupuje)
http://moodeals.com/index.php?main_page=product_info&products_id=2927
Znam da mi treba još PC kabl, ali nikako da nađen neki koji se direktno završava sa USB, već ima isključivo ovaj što se završava sa RS-232, plus ima neki konvertor kabl iz RS-232 u USB. Koji ti koristiš?
Šta misliš o kombinaciji? Da li jos nesto nedostaje? Koliko bi to koštalo u Evropi preko kombinacija :new_russian:?
Pitanje za sve: da li je nekad neko bušio od vas korito plastičnog čamca u cilju postavljanja sondi? Ako jeste, šta ste koristili od smola/lepkova za zaptivanje? Da li imate problem zbog takve sonde pri transportu?
Još jednom hvala na brzim i korisnim odgovirma Mossi :drinks:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju