Nautika opšta... > Navigacija
AIS na mobilnom - MarineTraffic
Kapetan:
slazem se sa vecinom stvari , ali opet dolazimo do toga da drzava nece da mi da stream besplatno ali ako kupim receiver onda imam stream oko sebe ? pa totalno suludo...
da li postoji propis o nabavci transpondera ? bicu laik pa cu reci ko mi brani da ga kupim i da postavim podatke da moj brod ima 500 x 100 metara , da li postoje neki propisi ? neka komisija ? neko ko se brine o tome ?
da ne bude kao sa ovim cobninom koji je ukljuio AIS na sred livade u budimpesti :lol:
--- Citat ---Ako pogledas kako stvari stoje u okolnim zemljama, shvatices da je prica na datu temu jednaka onoj u Srbiji. Ni jedna administracija na Dunavu ne strimuje podatke na taj nacin, u to te uveravam.
--- Kraj citata ---
slazem se za Bosnu i Makedoniju ali ako bolje razmislimo :friends: , ali Hrvatska , Madjarska , Rumunija i Bugarska daju (il ja gledam nesto pogresno)
jel moramo mi kao makedonija i bosna ? jel mozemo kao Madjarska i Rumunija :)
mossi:
Zorane, veoma sam vam zahvalan za pojašnjenje RIS sistema u Srbiji, odnosno državnog shvatanja istog.
Evo u čemu je razlika izmedju broda, voza i kamiona.
Voz i kamion idu unapred predvidjenim putnim pravcem: šine ili saobraćajna traka, dok kod broda to nije slučaj.
Voz se čuje, a nesreće se ipak dešavaju (ona deca na pruzi od pre mesec dana), tragedija.
Ne znam da li imate svoje plovilo, ali da ga imate vaša slika o bezbednosti bi se drastično promenila sa prvom maglom na Dunavu.
Tu ne bih ulazio u priču da eto vi ipak imate AIS prijemnik ili transponder, nego vas gledam kao običnog malog srpskog nautičara sa čamcem do 10m koji se kreće maksimalno 15km/h.
Kad je magla, ne vide se obale, ne zna se na koju stranu Dunav teče, ne čuje se brod, a motor vam radi u leru.. strava Božija.
Vozite uz obalu 10km/h i umao da udarite u usidren brod!
To što je kapetan pokazao slike broda na livadi... nemojte mu zameriti.. kapetan je legenda i takve se izjave od njega očekuju.
Samo ću pretpostaviti da je brod na servisu, a AIS i dalje emituje. :)
Ono što se vidi na Jadranu i u okolini Constance je lep primer da može i na taj način da se razmišlja.
Meni je malo čudno da država osim poreza, ne smatra da NAUTIČARIMA treba išta da da: AIS, pumpe na vodi, lepe marine i GRADSKA pristaništa.
To što mobilni opterater nemaju signal i što im je odnos prema potrošaču jadan, opet je kriva država jer im kao i većini velikih privrednih subjekata sve gleda kroz prste i niko nizašta ne odgovara, ali stvarno ne bih sad o tome.
AIS ako već postoji treba da je JAVAN SERVIS jer to je u interesu svih.
Ne može neko da se vadi da je ime broda lična stvar, jer onda ne bi bio u plovidbenoj nego u džepu kapetana/vlasnika.
Svi imaju registarske brojeve pa i brodovi, ali ime je ipak ime. Ništa strašno ako neko kaže ide MOZART!
Pa to vidi svako sa obale. :)
Taj AIS bi bio jako lepa sprava da država malo pritegnne raspuštene kapetane, kad skrenu sa kursa ili ne uspore kod mosta ili mestima gde je zabranjeno talasanje, a kazne su smešne ili nikakve. Bože mili pa taj brod je iz EU. Kao da je svetinja, i tamo se plaćaju kazne, pa što ne bi i ovde. Toliko o primeni AIS-a.
Naravno primena ima još mali milion, pre svega onih zaista bezbednosnih i državnih: policija, carina itd...
Sve u svemu drago mi je da AIS postoji i lepo je videti brodove onako rasporedjene po plovnom putu kroz Srbiju.
Zorane još jednom hvala za info o RIS Srbija.
:drinks:
Kapetan:
--- Citat: mossi 17, 03, 2011, 10:19:47 pre podne ---To što je kapetan pokazao slike broda na livadi... nemojte mu zameriti.. kapetan je legenda i takve se izjave od njega očekuju.
Samo ću pretpostaviti da je brod na servisu, a AIS i dalje emituje. :)
--- Kraj citata ---
ma testira covek vides da pise TEST u nazivu broda....
--- Citat: mossi 17, 03, 2011, 10:19:47 pre podne ---AIS ako već postoji treba da je JAVAN SERVIS jer to je u interesu svih.
Ne može neko da se vadi da je ime broda lična stvar, jer onda ne bi bio u plovidbenoj nego u džepu kapetana/vlasnika.
Svi imaju registarske brojeve pa i brodovi, ali ime je ipak ime. Ništa strašno ako neko kaže ide MOZART!
Pa to vidi svako sa obale. :)
--- Kraj citata ---
ma neka mi samo da poziciju , pravac i brzinu i ja sam zadovoljan... to se da isparsirarti i takav stream poslati
--- Citat ---Taj AIS bi bio jako lepa sprava da država malo pritegnne raspuštene kapetane, kad skrenu sa kursa ili ne uspore kod mosta ili mestima gde je zabranjeno talasanje, a kazne su smešne ili nikakve. Bože mili pa taj brod je iz EU. Kao da je svetinja, i tamo se plaćaju kazne, pa što ne bi i ovde. Toliko o primeni AIS-a.
--- Kraj citata ---
eee ovo je jako zanimljivo, Zorane da li znas da li postoji neki centralni log koji se arhivira? i da li ce se naprimer prekrsioci goniti po sluzbenoj duznosti ? recimo genijalci koji priteraju barze kroz male vode a nisu zaduzeno za poslove oko fabrike ... X puta su se desavali problemi zbog takvih kapetana....
ili jos bolje , da li sistem loguje svaka odstupanja od PLOV PUTA koja su recimo veca od 400 metara ?
ZoranPlovput:
Ljudi, ja sam 2 puta pokusao da odgovrim na temu pre vasih poslednjih postov, otkucao svasta nesto nadugacko i nasiroko, al server mi je "pojeo" sve to. Već sam se žalio Kapetanu na to. on reče da će se srediti. Evo, čim uhvatim vremena, probaću ponovo sve da iskucam, sad zaista ne mogu, pa vas molim za strpljenje i razumevanje.
mossi:
Zorane, pre nego što kliknete na [Pošalji], selektujte ceo tekst i kažite COPY.
U slučaju da se tekst "izgubi", ponovite odgovor i iz bafera, vratite zapamćeni tekst sa PASTE.
Ja se više ne nerviram, to mi je već rutina.. :suicide: :diablo:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju