Nautika opšta... > Iskustva sa vode
Sujeverja...
sale.m79:
A jel to neko zabranjuje da se SVECI postuju. To ni tito nije uspeo.
SALE NB:
--- Citat: Luna 20, 02, 2011, 20:47:39 posle podne ---Prijatelji , navedena tema je sujeverje , pokusajte pazljivo da citate postove.Kapetan navodi u anglosaksonskim zemljama'' maler'' je povesti zenu na brod, to je sujeverje
--- Kraj citata ---
Ne znam za anglosaksonce, ali ja znam da će mi se desiti gadne stvari ako ne povedem ženu na brod! :taunt:
Ne znam da li se to broji pod sujeverje! :lol:
Профа:
Pingvin zaboravljaš da je crkva nekada bilo jedno tijelo ali da je došlo do raskola . Znači isti sveci postoje u obje crkve pa tako i rimokatolici imaju Svetog Prokopija koji se zbog različitog računanja vremena pojavljuje u drugom terminu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Procopius_of_Scythopolis
Профа:
--- Citat: pingvin44 20, 02, 2011, 21:35:15 posle podne ---Profo genijalno!! Hvala!! Nije mi bilo jasno kakve veze ima maler i izlazak na vodu sa Prokopijem......i jos uvek mi nije jasno. A i na wikiju kaze da je 8 jula a ja nadjoh u pravoslavnom kalendaru da je 21og.
--- Kraj citata ---
Čekaj ti opet tvrdiš da ti nije jasna razlika u datumima... A Julijanski i Gregorijanski kalendar je...
Pored svega u narodnom vjerovanju barem kod nas Srba sa ove strane Drine postoji jedna izreka koja glasi: "sprski Prokop turski ukop".
E sada vjerujem da sam bar u najmanje dva navrata prisustvovao nemilim događajima na vodi vazanim za ovaj datum, a već kada pomenuh turke, kod nas se sasvim slučajno udaviše dva muslimana prošle godine na taj dan, dok mi sujevjerni srbi se ne kupamo taj dan na rijeci.
Lična je stvar da li vjeruješ ili ne vjeruješ...Nešto postoji.
zoke:
Od malena se ne kupam na Prokopija, jer baba oce da ubije, nije dala vodi prici.Ja idem na vodu ali se nekupam , a da sam se kurcio jesam. I na Ognjenu Mariju radio u radionici pa buknuo pozar ko slama , za dlaku ugasen, a umalo da ne sastavi citavu kucu.E sad sta je u pitanju razmislite vi ali ja na Ognjenu Mariju vise ne otvaram radionicu a kamoli da radim, toliko.......
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju