E, ovako treba... > Radio stanice...
Nauticka Radio stanica + AIS Prijemnik (dodatno)
Kapetan:
--- Citat: Dule 08, 08, 2012, 13:47:56 posle podne ---Dobre strane ako se registruje kod nas ...
ako vise nas ima taj broj i radio stanicu vezanu na GPS uvek mozemo znati tacnu poziciju brodova cije brojeve ukucamo. Mislim da moze do 10 brojeva ali nisam siguran.
Recimo.. razgovaras sa espressom a na displeju ti njegova pozicija. jh
--- Kraj citata ---
e nisam siguran da ima ta opcija, mada logicno je ...
Kapetan:
evo sad sam preokopao internet ....
ovako stoje stvari .... po zakonu MMSI daje AGENCIJA
http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/Radiokomunikacije/Pravilnika%20o%20stanicama%20na%20avionima,lokomotivama%20i%20brodovima.pdf
Clan 14
...
Доделу MMSI кода врши Агенција.
e sad ranije nisu mogle da se registruju radio stanice koje nisu nauticke, recimo Zonton , sada u zakonu toga nema (nisam siguran ni da je bilo ranije ali su to u ratelu trazili)... ali ovaj clan zakona jasno govori da radio stanica ne mora da ima samo nauticki opseg.
Pадио станица може радити само на додељеним радио-фреквенцијама, осим у
случају емитовања знакова опасности, позива, порука и саопштења која се емитују у
случају опасности за пловило, као и у случају елементарних непогода, спасавања људских
живота и у другим сличним случајевима када је дозвољена употреба и друге фреквенције
под условом да се ради на начин који је најпогоднији да радио-станица оствари задатак у
вези са отклањањем опасности.
Kapetan:
dule jeste bolje a ima GPS, ali ako ga nema moze i oznaka kilometra da se upise...
naravno da je dobro da imas MMSI koji je regularan , ja iz tog razloga nisam nikada ukucao neki nasumicni broj jer sam se sve nadao da ce nasi smanjiti kolicinu paiprologije (pogledja kod amera preko weba dobijes)
e sad ono sto si pogresno protumacio ...
1 Ko se zeza i laje na 16om kanalu ce se uhvatiti samo triangulacijom nikako preko MMSI broja
2 Zonton moze da se registruje bio ja ali nisam imao dozvolu za VHF ili 2 metra kako god se to zove .. sada imam ROC(m) koju ne znam da li priznaju nasi a i nebitno sto se mene tice...
3 kada na dunavu kliknes DISTRESS sve radio stanice koje su u dometu i imaju DSC opciju ce pocetu da brudaju (WOBLING SOUND) i dobice informaciju koju si im poslao ...
4 DSC obican pozivni signal se emituje preko nautickog kanala 70 , koji stanice sa DSC-om slusaju
znaci ako prisitsnes DISTRESS dugme a pre toga si setovao nepohodne stvari svi koji imaju DSC ce te cuti...
cak postiji neki broh koji sluzu da pitas sve u okruzenju da li grize riba znaci nije distress ali mozes da cimnes sve koji te cuju mislim da je 555 ili tako nesto ...
LSI:
U svetu radiotelefonije uobičajeno je da se pri komunikaicji koriste skraćenice koje u većini potiču iz engleskog jezika (pogodite zašto? Nema veze sa kompjuterima!).
U našim uslovima, ovde na Dunavu, pa i na Savi, koje su i medjunarodne vode, imajući u vidu veliki broj plovila koja plove pod stranim zastavama, upotreba tih konvencijama prihvaćenih izraza može da bude praktična, jer možda neki profesionalac čuje vaš poziv za pomoć koju u tom trenutku možda baš on jedini može da pruži u najkraćem roku.
Ipak, smatram da u normalnim okolnostima, pa i u vanrednim, možete koristiti i naše izraze kako bi vas razumeli svi oni koji imaju i koriste radiostanice. Možda bi najbolje bilo kombinovati jedno i drugo.
A što se tiče toga da neki zvanični organ sluša i prosledjuje pozive i daje instrukcije za samopomoć - na to ćemo verovatno morati da sačekamo dok ne proradi sistem 112 kao u većem delu sveta. Dotle - uzdaj se u se i u svoje kljuse. I ne zaboravite - komšija je bolji od bilo kog rodjaka u Americi. Dakle, pomoć tražite i očekujte od onih koji su vam u blizini, a dok i oni ne shvate i ne učine nešto, potrudite se sami koliko to prilike dozvoljavaju.
Kapetan:
ako je hitno okreni 16ti kanal i kazi sta je problem , neko bi trebalo da te cuje pa ce on da zove telefonom hitnu pomoc sa broda i da ti prenosi sta kazu, mislim da ni kapetanija nema sluzbu hitne pomoci ...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju