Dopis gospodina Milana Isakovica
09 do 13. 03. 2011.
Poštovani bivši, sadašnji i budući izlagači SALONA NAUTIKE,
Dopisivanje na ovaj način nije moj manir komunikacije, više volim neposredan kontakt, ali, budući da su mi se javili brojni poslovni partneri, pristojnih ljudi i ozbiljni profesionalci sa željom da se oglasim, evo oglašavm se.
Idemo redom:
- Zašto se nisam oglasio – Zato što ne volim da mi “prete” sastancima i ultimativnim zahtevima bez pokrića, koji liče na ucenu, jer se na njih principijelno ne odazivam
- Zašto se od mene očekuje da se oglasim – Zato što su ljudi dezinformisani i zbunjeni, sa jedne strane postavljanjem pitanja cene nastupa na SALONU NAUTIKE, a sa druge najavama organizacije za sada nepostojeće “izložbe na vodi”, te pitaju “O čemu se ovde radi, o cenama ili o nečijem interesu druge vrste koji se sakriva iza cena?”. I pored brojnih pokušaja, od profesionalno zamišljenog Sajma nautike u organizaciji Novosadskog sajma u raznim terminima, preko jedamput održane izložbe Đorđa Radovanovića na Zemunskom keju do, takođe jedamput održanog Sajma na vodi na splavu “Hrabro srce” u organizaciji pokojnog Bore Vasića, jedino SALON NAUTIKE Beogradskog sajma opstaje već 33 put. Iako sam im svima pružio podršku, izložbu na Zemunskom keju čak i lično otvorio, samo SALON NAUTIKE, otkako sam ga 2002.godine počeo da radim za Beogradski sajam , ide uzlaznom putanjom napred. Toliko o mojim referncama.
- Šta su zamerke zbog kojih se oglašavam:
I Termin održavanja – Da se podsetimo, u januaru je Sajam nautike u Londonu, u februaru u Dizldorfu i Zagrebu, u martu u Beogradu i Budimpešti. To su normalna vremena jer svi tada razmišljaju o kupovini za predstojeću sezonu. Sve posle toga ne odgovara velikim proizvođačima, a ni kupcima jer im plovila neće stići do početka sezone. Prolećno pravljenje nautičke izložbe samo na otvorenom prostoru, ili i uz neki splav, može da odgovara malim kupcima a verovatno najviše onima koji proizvode, ili iznajmlju šatore za izlagače, te tu pronalaze svoj interes.
II Cene – Normalno je da je cena uvek problem, najbolje je ako može besplatno, ali ne može nigde, pa ni kod vas koji ste, koliko sam obavešten, takođe povećali cene svojih proizvoda, što je takođe normalno. Ne određujem ja cene već menadžment Beogradskog sajma koji je, imajući u vidu tešku situaciju na tržištu, čak napravio razliku od svega 5 eura po kvadratu obrađenog i neobrađenog prostora, da bi vam smanjio troškove. Uz to, da ste učlanjeni u neku profesionalnu nautičku asocijaciju, kao što je NATUS pri Privrednoj Komori Srbije, imali bi ste kao grupacija subvencije. Na žalosti, od prošlog SALONA NAUTIKE mnogi izlagači su bankrotirali, neki su i umrli. Strašno. Ali neizlazak na tržište sa svojim proizvodima koji traže kupca, takođe je neka vrsta poslovne smrti. Zato sam ja oduvek želeo da svima izađem u susret i svi ste, po raznim osnovama, na svakom SALONU NAUTIKE imali nekakav popust, od broja kvadrata, preko odloženog plaćanja i plaćanja menicama, do razumnog tolerisanja produžetka dugovanja.U svetlu toga, i takvog načina poslovanja i plaćanja, kako napraviti privatnu izložbu plovila, koja podrazumeva trenutnu isplatu svega što se koristi, kada je samo firma ADVERTUT svoj dug iz marta Sajmu isplatila tek 28.decembra 2010.godine?.
III Propaganda – Slažem se da bez dobre propagande nema ni dobre posete. Informisanosti radi, propagandu je prošle godine, pod Ugovorom sa Beogradskim sajmom, na bilbordima po gradu realizovala firma ADVERTUT. Izlagači su bili nezadovoljni jer je propagirala uglavnom samo sebe. To je nešto što svakako treba imati u vidu za ubuduće.
IV Raspored prostora – Tačno je da u prvom trenutku ne možete da izaberete željeni prostor. Zašto – zato što, ni kada je cena u pitanju, ne postoji dovoljno jeftin prostor, ako ne odgovara nameni. Ja u ovom trenutku imam izlagače iz Slovenije i Hrvatske koji žele jedan štand 4x20m i drugi 9x9m. Ako bih odmah svakom odredio prosor, došli bi u situaciju da ne možemo da se rasporedimo. Da ne govorim o dimenzijama i gabaritima eksponata koji zahtevaju određene lokacije. A da vam dam jedan prostor, pa onda promenim, vi bi ste tek tada bili nezadovoljni. Ovo nije sajam sa robom široke potrošnje koji se parceliše u štandovima 3x4m i tako u redovima. SALON NAUTIKE mora da bude vizuelno na nivou eksponata koji su izloženi.
Zaključak - Ovim pismom pokušavam da vam objasnim o čemu je reč. Beogradski sajam je ozbiljna institucija, koja se ozbiljno bavi svojim poslom, ima ozbiljnu klijentelu i pozicionirana je na svakom tržištu, pa i nautičkom na ozbiljan način. I tako će biti i ubuduće. Ozbiljno sa ozbiljnim partnerima i razgovaramo, brinući o svojim interesima ali i poštujući i uvažavajući njihove potrebe i inicijative. To isključuje sve ultimativne zahteve neformalnih grupa. U tom smislu pozivam sve formalne i ozbiljne grupacije i pojedince na razgovor o unapređenju saradnje na opšte dobro i razvoja nautike u Srbije i zajedničkih poslovnih interesa.
Očekujem da hitno obavestite o svojim potrebama, kako bi mogli da se dogovorimo.
Milan Isaković
Kontakt:
tel/fax:+381 11 265 55 38
E: milan.isakovic@sajam.co.rs