E, ovako treba... > Tehnike i saveti...
Sidrenje na Dunavskoj salauci
Misha D:
Mozda mali off, ali je povezano: slicno nevreme a mi privezani uz druga plovila pramcem uz obalu negde na Dunavu gde nema rukavca ili drugog zaklona. Da li ostati tako ili odmah da se svi razvezu i odplove dovoljno daleko jedan od drugog i cekaju na sidru da nevreme prodje? Naravno van plovnog puta.
broker975fx:
Za Mišu ja bih se lično razdvajao ali pod uslovom da procenim da će biti baš vanseriski kijamet što ne znam baš kako bih procenio a i kada bi shvatio šta se sprema tada bi možda bilo već kasno. Onda najbolje ništa ne uraditi postaviti bokobrane proveriti vezove i eventualno ih pojačati. Ja sam najveću oluju do sada doživeo uredno vezan u obali i sem malo neprijatnosti ništa se nije desilo. Mislim da sve zavisi i od plovila.
Da sam na vodi, u principu ima veliko poverenje u moju sidrenu opremu pre bih dočekao salauku na vodi nego da po kijametu tražim mesto gde bih mogao da se privežem, gledao bih da se usidrim po mogućstvu u što većoj zavetrini, sidro bih obarao naravno sa pramca a sa krme bih izbacio kofu ili nešto slično da se vuče jedno par metra iza mene. Motor bih držao upaljen, nalio bih čašu ruma i zapalio pljugu pa šta bude - a u principu ne bi trebalo ništa da bude
SALE NB:
Definitivno je poželjno biti udaljen od drugih plovila kad krene nevreme.
Čak i ako si ti dobro osigurao i vezao svoj čamac, ko zna da li su drugi pored tebe odradili isto tako dobar posao.
Bolje se odvezati, isploviti, nego posle plakati nad razbijenim ili izguljenim koritom.
ronac:
Mossi,dali si ikada gledao camac vezan za bovu, na Dunavu. Bez obzira na jacinu vetra i visinu talasa,on pliva i nikada se ne napuni vodom iako ga vetar okrene krmom uzvodno.To ti je isti i sa oborenim sidrom sa pramca. Znaci slobodno obori pramcano sidro i cekaj da prodje nevreme:good:
Miso,nikada nemoj da budes privezan za druga plovila u toku nevremena,svaki camac drugacije podnosi talase,tako da kod nepravilnog ljuljanja moze doci do ozbiljnih ostecenja plovila. :drinks:
Misha D:
:good:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju