E, ovako treba... > Majstori, Majstori ...

Majstori, majstori ko je najbolji...

<< < (9/14) > >>

sceka:
Brodovi te velicine nisu prosta stvar. Upustati se u pravljenje takvih stvari kod nas je po meni najmanje reci veoma riskantno. Malopre sam zadao upit na USEDBOATS i za cenu od 20-25000 EUR, velicinu 9 do 11m, lokacija Nemacka dobio 45 pronadjenih brodova. Da ne govorim o izboru u USA koji je neverovatan i za mnogo manje para, ali ima svojih vise mana nego dobrih strana (prevoz, stvarno stanje broda, itd) tako da nije preporucljiv osim za nekog ko ima rodjake tamo.

Ne verujem da bi kompletan takav brod vredeo manje od ovog iznosa (u redu +20% za carinu i porez). U ovoj varijanti dobijate provereno dobro korito a enterijer mozete sami da uredjujete koliko vas je volja. Sa stanovista bezbednosti ovo su ipak brodovi sa nekim sertifikatom a zadovoljstvo samostalnog rada ostaje jer svakako da se na enterijeru moze raditi koliko god ko zeli.

Znam da ce se sada ljutiti mnogi samograditelji (ne majstori, nego buduci vlasnici) jer to kao nije mojih ruku delo! Ali kvalitetno i pouzdano korito i nije vasih ruku delo nego unutrasnjost broda!

sale.m79:
Pa kretosmo u pravom smeru pod kormilom istine a brodovi koji se prodaju kod nas
su kredenci sa budzenim motorima i mehanikom a plove ko pijani,ne mzes da ga savatas
na kormilu.Da zamrsis ruke,a cena ko za slog.

Kapetan:
ja evo volim nautikuku, nemam nameru da se bavim brodogradnjom ali opet pratim par casopisa...

ovo je jedan od poznatijih ...  ajd da vidimo koji domaci brodograditelj ima njega u sklopu svog obrazovanja , usavrsavanja i sl...

HOGAR:
Prati Vasic,ali je on digo cene pre jedno 5godina verovatno sto ima najvise znanja,a i zna da prati projekat i cita,a ovi drugi bi zavrsili na Lazi kad bi im neko otvorio ceo projekat a ne idejno resenje.Oni idejno resenje proglasavaju za projekat ljudima koji i ne znaju kako izgleda pravi obiman projekat.To je isto kao i gradjevinski projekat.Nasi ljudi zidaju kuce, mahom,preko idejnog resenja,koje u trku menjaju ne postujuci ni zakone statike,a kamo li nece brodove,to smo mi.Inace se malo bavim gradnjom pa zato ovaj komentar,sory.,mentalitet i nedostatak sredstava

captjerry:
Ja ne znam zasto se o ovome toliko razglaba, vec godinama....jednostavno, imate samo par varijanti ako hocete da kupite brod nov brod:

prvo je da kupite brod proverenog brodogradilista, renomirane marke i to ce vas kostati poprilicno...prednost je sto imate garancije, mozete i da testirate model koji vas interesuje ali mozda nema onoga sto vama licno treba i morate se prilagoditi kalupu..u svakom slucaju ako ste srecnik da mozete sebi to da priustite, najbolja opcija...

drugo je da gradite brod po projektu, sto mozete, cini mi se, samo kod Vasica, opet uz paprenu cenu (ali dobijete sve kao i da ste kupili brod nekog renomirano prizvodjaca) i jos brod sa malim modifikacijama po vasoj zelji, prilagodjen iskljucivo vama...vasic garantuje rad po projektu i karakteristike plovila kakve je naveo projektant..pri tom mozete da pratite gradnju svog proda u svim fazama ...opet odlican izbor ukoliko zelite metalni brod odlicnih plovnih karakteristika i savrsene izrade i opet, ukoliko ste srecnik da to sebi mozete da priustite...

i trece, posto vecina srpskih nauticara ne mogu sebi da priuste prethodne dve varijante, postoje majstori, neki bolji, neki losiji koji ce im napraviti brod iz snova, sa slike i slicno za znatno manje para...ovde kupac sam snosi odgovornost za plovne karakteristike, stabilnost, stabilitet i slicno i svestan je (bar bi trebalo) da ide na rizik srazmerno manjoj ceni...

sad meni  nije jasno sto se svi bunite ako je neko tako odlucio, ako postoje takvi majstori kao i ljudi koji ih placaju kako bi dobili nesto sto zele...uostalom, da ne postoje klijenti  koji narucuju brodove, ne bi bilo ni tih majstora...i ja bih voleo da bude sto vise brodogradilista kao sto je Vasicevo ali jednostavno, to znaci veca ulaganja u opremu, ljude, halu, sudeci po Kapetanovoj racunici svakako manju zaradu pa samim tim i vecu cenu plovila (kako bi se sve to isplatilo) koju bas ne mogu da plate ljudi koji idu kod Zokija, Dragana i sl... i jasno mi je da to mnogima smeta ali nisu krivi ljudi koji ih kupuj ili majstori koji ih prave vec opsta ekonomska situacija kod nas...

ja sam ovu temu shvatio kao razmenu iskustva u saradnji sa tim majstorima, kako bi se izbege mnoge greske koje su pravili ljudi ne znajuci za kvalitet izrade u, npr. Plavim horizontoma ili lazi Zorana Kesica, kome nije problem kad produzi dva - tri metra duzinu broda sa nekog projekta ne menjajuci sirinu i druge parametre, ali , navodno plovne karakteristike, stabilitet i sl. je ne samo isto vec i bolje (?!?)...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju