E, ovako treba... > Tehnike i saveti...

Elise - još jednom :)

<< < (9/14) > >>

Sloba_NS:
Skoro sam mu izbacio trim napolje za jednu rupu i pomerio svoju poziciju sedenja za dvadesetak santimetara napred i dobio 20km/h niz Dunav i 14-16 km/h uz Dunav. Pri tom, tih 20 kmph ostvaruje i na zatvorenoj-stajacoj vodi i daleko brze ga dize u mod, glisiranja u smislu da cepa vodu skoro od polovine korita.

Od sl. nedelje mi stize Solas alu. elusa 9,25 X 11", da zameni postojecu teretnu, pa cemo da vidimo tako i eventualo da ga istrimujem za jos jednu rupu napolje i ja se pomerim jos malo napred... :-D

Sloba_NS:
Obzirom da se ovde niko ne javlja ni na jednu temu, sa ciljem razmene iskustva i pomoci manje iskusnim kolegama-nauticarima, evo ja cu da prenesem svoje iskustvo nakon zamene elise (sam sebi odgovorim :) ), pa mozda sutra, nekom drugom bude od koristi...

Tek kada sam skinuo postojecu uvideo sam da je u pitanju bila totalna teretnjakusa! ;) 9¼ X 8 koja je jednom prilikom, sa vetrom u ledja, nizvodno uspela da izgura Super Shark-a na 26 km/h i to tek posle adekvatnig trimovanja za ovo korito i jednu osobu u njemu. Uz vodu se desavalo da jedva prebaci 10 km/h... :(

Elem, nakon sto mi je iz Tehnonautike stigla Solasova 9¼ X 11 elisa, brzina koju je camac ostvarivao uz Dunav nikada nije bila manja od 23 km/h, a niz vodu nikad manje od 27, a najcesce oko 30, pa sve do 33 km/h, mereno GPS-om. I ne samo to. Obzirom da nisam preterano iskusan, tek ovom prilikom sam (konacno) doziveo i fazu glisiranja, gde camac pri dodavanju punog gasa, prvo znatno podize pramac, pa onda polako pocinje da pada, gotovo u horizontalu ali iznad vodene povrsine i proporcionalno padu pramca brzina (po)raste do pomenutig maksimuma, a camac para povrsinu samo svojom zadnjom trecinom...

Sve u svemu, ja sad zadovoljan! :D

ka5an:
Svojevremeno sam imao sharka, i to Elanovog. Naj gori čamac u svom životu, a mislim i da je taj čamac najveći promašaj u istoriji nautike. Na njemu sam imao nov novcat  t 4,8. Nagledao sam se krmi od šiklji koje su prozviždavale pored mene sa belim četvorkama. Kad me prestigla jedna šiklja sa t 3,5, hteo sam da skinem pentu sa te strvine, i da je pustim nizvodno... 2225

Bakara:
Na koji shark mislis? Ima ih vise, tiger shark, super shark

ka5an:
Ma, imao sam onaj mali, od cca 3m dužine. Stabilan je bio, i to je bio sav njegov kvalitet.
Zbog iste vrste korita, ne verujem ni da je onaj, sa kabinom, nešto hitriji.
Opet, ako tom kabinašu treba da se okači motor od preko 20ks - džaba ga bilo!
Bolje ga je okačiti na neki gliser sa kabinom slične veličine jer bi taj išao k'o mećava.
To je moje mišljenje. yg

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju