Taj Trumatic 4000 je plinska peć ili grejač vazduha nešto kao "webasto" samo na propan-butan? Ne uspevam da nađem sliku na netu...
Preneću ti moje iskustvo sa Trumatic 3000 koji imam već 4. godinu.
Peć je potpuno analogna, tj nema ventilatore, termostate ni bilo šta na struju. Za paljenje koristi klasičan piezo upaljač.
Greje zaista odlično pa je samo u startu stavim na polovinu snage a kasnije na minimum ili malo iznad minimuma ako je napolju sneg. Ne stvara kondenz već naprotiv, isušuje vazduh kao klasična peć. Maksimum nikad ne koristim jer baš prži, a inače dok radi apsolutno ništa se ne oseća jer sav produkt sagorevanja izlazi napolje.
Ono što mene najviše oduševljava je smešna potrošnja gasa, a pritom je koristim sa malom bocom od 3kg jer mi je zgodno da je nosim i punim. Mislim da na minimumu troši možda oko 60-70g na sat, a na maksimumu piše da troši 270g/h i daje 3kw toplote. Sve što pišem je vezano za korišćenje preko dana, nekad i ceo dan od ujutru do uveče ali je nikad nisam koristio preko noći najviše zbog toga što nemam detektore ugljen monoksida i propana pa mi se ne igra sa životom(možda preterujem).
Što se tiče webasta nemam to iskustvo ali vidim da ga, nebitno čije proizvodnje, ljudi koriste i dan i noć po potrebi.
Ako ti je u planu da provodiš dane i noći na brodu u hladnije periodu, možda i jeste zgodnije rešenje nabaviti webasto i koristiti tu prednost što i glavni motor koristi dizel. Ja bih i u toj varijanti dodao par detektora ugljen monoksida i dima za ne daj bože, ako se već spava na brodu dok radi grejanje.
Ako ipak u hladnijem periodu godine brod koristiš za dnevne varijante, Truma će ti biti više nego dovoljna. Za nju ti ne trebaju ni skupi akumulatori ni jaki solarni paneli preko zime kad ti grejanje najviše treba, a sunca nigde....ona traži samo malo gasa, može i sa divlje pumpe, ne bira

Ovako izgleda moja Truma: