Autor Tema: VARMIG 230 Supermig  (Pročitano 14385 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže maverick

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
Odg: VARMIG 230 Supermig
« Odgovor #15 poslato: 25, 01, 2011, 23:59:43 posle podne »
problem je slijedece prirode, zelim camac kao sto okacih u predstavljanju ali sa nekim bitnim izmjenama u obliku korita koje majstori u mojoj okolini nece odraditi jer im je komplicirano i nije sablonski kako su oni navikli....znaci meni ne preostaje nista drugo nego sam po svojoj zelji...no medjutim nisam u mogucnosti kupiti aparat od par tisuca eura jer se ne mislim tim baviti niti imam vremena...jbg nadam se da me razumijete

Van mreže njegos68

• Kapitalac Dunavski
  • Pol: Muškarac
  • Krapolovac
« Odgovor #16 poslato: 26, 01, 2011, 08:27:53 pre podne »
Kempi,šta misliš o ovom aparatu,njegove karakteristike,odnos cijene i kvaliteta,imaju distributera u niskoj banji.. Kempomat 2500 cena: 1.520 € + PDV
Napon napajanja: monofazni, 50/60Hz, trofazni
Nazivna snaga: %ED 9,2kVA/30%, 60%ED 5,9kVA, 100%ED 4,0kVA
Intermitenca: %ED 250A/26V/30%, 60%ED 180A/23V, 100%ED 140A/21V
Opseg regulacije : 40A/14V-250A/26V
Stepen regulacije: 10 stepeni
Napon otvorenog strujnog kola: 35V
Stepen iskorišćenja: 75%/250A/26V
Faktor snage: 0,95/250A/26V
Brzina žice-kontinualna reg.: 0-18 (25)m/min.
D žice: čelik, ugljen./nerđajući: 0,6-1,2mm
Punjena žica: 0,8-1,2mm
Aluminijum: 1,0-1‚2mm
Dimenzije DxŠxV: 930x440x860mm
Masa: 80kg

Van mreže mossi

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
« Odgovor #17 poslato: 26, 01, 2011, 08:54:39 pre podne »
Maverick/Retfala ma nisam ni mislio da Ach pravi, nego da dodjete na pivo!  :) :lol:
A onda od Acha malo krade znanja.  :)

:drinks:

Van mreže kemppi

• Veliki dugodlaki Drekavac
« Odgovor #18 poslato: 26, 01, 2011, 09:03:44 pre podne »
@maverick

Sad razumem,najbolje da ostanes na tom Varmigu sto imas i ne ulazes pare u nove aparate,jer kod profi mig aparata imas stelovanje curenja gasa pre i posle zavarivanja;jacinu struje  pre,u toku i zavrsetak vara;obgorevanje,pulsiranje...To jeftini aparati nemaju,nesto od toga dobri serviseri mogu da ugrade tj.da ti zamene regulacionu plocu na dodavacu,ali i ona kosta,pa se ne isplati,a uz to je taj aparat slab jer mu je intermitenca 100% na 130A,a max radni napon 25.5V,a da bi sa zicom 1,2mm zavarivao u mlazu potrebno je min. 24V.tako da je na granici.
Eto,sa njim mozes da varis Aluminijum ako stavis,kao sto rekoh teflonski buzir i 4 zupcasto spregnuta valjka,sa poluokruglim kanalima,varovi ce biti malo grubi,pokusaj da treniras,kod aluminijuma uvek guraj pistolj,jako je bitan ugao pistolja tj. moras da kontrolises zavarivacko kupatilo,jer var mora lepo da se slaze,ne sme da kovitla rastop,vec lepo da se slaze,gasovi moraju da izadju napolje,ovako bi trebalo da ti izgleda var(ovo je ugaoni spoj,lim debljine 2mm):

Ima samo jedna pucna,sa desne strane na pocetku vara,to se desava pri paljenju luka,a kasnije(u toku zavarivanja) ne sma da bude nikakvog prstanja,milimetar sa strane oko samog vara mora da se poznaje beli trag a to znaci da je izvrseno katodno ciscenje,sto je preduslov za dobru penetraciju.

Van mreže kemppi

« Odgovor #19 poslato: 26, 01, 2011, 09:13:48 pre podne »
@njegos68
Moras prvo reci za koju namenu je taj aparat,jer prema poslu biras alat.

Van mreže retfala

• Mali od Roštilja
  • Osijek
« Odgovor #20 poslato: 26, 01, 2011, 09:45:17 pre podne »
Maverick/Retfala ma nisam ni mislio da Ach pravi, nego da dodjete na pivo!  :) :lol:
A onda od Acha malo krade znanja.  :)

Oooo pa mi smo često u tvojim krajevima. Hvala na pozivu :good: zabrana ribolova nam počinje 1. februara pa će biti onda više vremena.

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
« Odgovor #21 poslato: 26, 01, 2011, 10:11:50 pre podne »
Mossi nema teorija da mu Ač napravi ono što on želi. Napravit će sam najbolje jer je perfekcionist i čamac će biti za izložbu.

pa stvar je onda resena!
posto nema majstora koji to zna aparat u ruke i udri :good:
na kraju krajeva uvek ces moci da kupis gotov camac kod nekog majstora a onda kod mosija na  :drinks:

Van mreže maverick

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #22 poslato: 26, 01, 2011, 12:14:42 posle podne »
kemppi hvala na ruzmijevanju, slika mi je jako bitna smjernica....koju debljinu zice preporucas s obzirom na situaciju i kako da rijesim problem ljepljenja zice na dizni prilikom varenja...negdje grijesim a ne kuzim gdje

Van mreže njegos68

• Kapitalac Dunavski
  • Krapolovac
« Odgovor #23 poslato: 26, 01, 2011, 12:17:26 posle podne »
@njegos68
Moras prvo reci za koju namenu je taj aparat,jer prema poslu biras alat.
Nista odredjeno kempi,čisto informativno,kakav je pomenuti aparat za čelični lim,za aluminijum,za prohrom...ja sam laik za te aparate pa čisto višak znanja ne hvali,koje vidim da Vi imate dovoljno...  :)

Van mreže mossi

• Somborac
    • VARALICA II - AP323A
    • APATIN-Kampovanje-Pecanje-Plovidba
  • Brod tip: Pecaroški alu
  • Marina: Apatin
  • Veličina: 5.5m
« Odgovor #24 poslato: 26, 01, 2011, 17:46:38 posle podne »
Youtube linkovi o zavarivanju aluminijuma.

http://www.youtube.com/results?search_query=Tig+Welding+aluminium&aq=f

Evo jednog:

Van mreže budens72

• Carpe Diem
  • Brod tip: čelični lim
  • Marina: Dunavac, Petrovaradin
  • Veličina: 12
« Odgovor #25 poslato: 26, 01, 2011, 19:56:10 posle podne »
Kemppi,
ajde kad smo u temi aparata za varenje, daj mi tvoje mišljenje o aparatu koji sam ja kupio "Mustang 250"....Šta mogu sa njim da varim osim čelika? Koliko je dobar za aluminijum?
Dunav je moje more.....

Van mreže kemppi

« Odgovor #26 poslato: 27, 01, 2011, 00:24:06 pre podne »
@maverick
Ne gresis nigde,to je najsirovije zavarivanje,zato kazem mozes tako ponekad nesto da privaris,a da varis camac na kojem ima mnogo zavarivanja,na taj nacin je to mukotrpan posao,zato kazem da aparat treba imati napredna stelovanja za perfektno varenje aluminijuma.Moras dobro razumeti proces,a za to je najbolje da upises neki kurs u zavodu za zavarivanje i posle kupis aparat iz prve lige,preko foruma se to ne moze nauciti.
Koristi zicu AlMg5 debljine 1,2mm,manje ce se lepiti za diznu i teze ce se zguzvati ispred buzira,problem je u tome,kada zica krene i udari u osnovni materijal,pali se elektricni luk i u tom momentu kada zica udari,dolazi ili do lepljenja ili do guzvanja,a ti na tvom aparatu ne mozes to da ublazis,pa je zato svaki pocetak "ko koga zezne".Postoji jos niz problema,ali sve to kontrolise aparat,a tvoje je da naucis da ga nastelujes.

@budens72 @njegos68

Ovo isto vazi i za te aparate sto ste postavili pitanje,samo sto su vasi jaci i iz prve lige.U sustini oni su za varenje celika,a uz teflonski buzir i 4 vucna valjka mogu da vare aluminijum deblji od 3mm,takodje moze i prohrom deblji od 3mm u mlaznom transferu,jer ni on kao i aluminijum ne moze u kratkospojnom,pa je tig najbolji za tanke limove.

Van mreže maverick

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #27 poslato: 05, 02, 2011, 23:23:58 posle podne »
jedan od problema je i proklizavanje zice aluminijske na valjku...o kakva 4 valjka govoris...ja imam samo jedan gonjeni i jedan odozgo sto pritiska.....

Van mreže kemppi

« Odgovor #28 poslato: 06, 02, 2011, 20:55:35 posle podne »
Aluminijumska zica je mekana,pa ne smes da je guras ni sa valjcima koji imaju V zljeb,ni sa narebranim.V kanal na valjcima sluzi za guranje celicne pune zice,narebrani guraju celicnu punjenu zicu,a za aluminijum se koriste valjci sa oblim zljebom(4 komada),koji moraju biti zupcasto spregnuti.
Tvoj aparat je hobi i sluzi za varenje celika, celicnom punom zicom.,zato ima samo jedan valjak sa zlebom koji gura,a drugi nema zljeb i ne gura,ako si me razumeo,za Aluminijum je potrebno da sva 4 valjka guraju i imaju zljeb,jer aluminijumsku zicu kada stavis u svoj mehanizam,moras ja jako stisnuti da bi isla kontinualno,ali je ujedno deformises i tada zapinje kada ide kroz diznu,tada i dizna ima los kontakt pa hoce da zalepi,zato kazem da tako mozes nesto da privaris,i to svaki pocetak vara ce biti"ko koga zezne".
Kod profi aparata 4 zupcasto spregnuta valjka su standard.

Van mreže maverick

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #29 poslato: 06, 02, 2011, 21:22:23 posle podne »
u medjuvremenu sam se raspitao..prodacu ovaj aparat i kupiti neki drugi